Σε μια σημαντική κίνηση για όσους νόσησαν από καρκίνο και το ξεπέρασαν προχώρησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, που συμφώνησαν και συνέταξαν κώδικα για το «Δικαίωμα στη λήθη» των επιζώντων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, υπό προϋποθέσεις, το ιστορικό καρκίνου ενός υποψήφιου προς ασφάλιση προσώπου δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο στάδιο της αξιολόγησης του ασφαλιστικού κινδύνου. Ειδικότερα, το ιστορικό καρκίνου δεν θα συνιστά από μόνο του λόγο απόρριψης της αίτησης ασφάλισης, ούτε επαύξησης του ασφαλίστρου και ο υποψήφιος θα τυγχάνει ίσης μεταχείρισης από τις ασφαλιστικές εταιρίες σε σύγκριση με πρόσωπα που δεν έχουν νοσήσει ποτέ από καρκίνο.
Οι διατάξεις του Κώδικα εφαρμόζονται στις ασφαλίσεις ζωής, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με δάνεια που παρέχονται από πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:
α) οι σχετικές αιτήσεις ασφάλισης αφορούν αποκλειστικά στην κάλυψη του κινδύνου θνησιμότητας,
β) οι αιτήσεις υποβάλλονται από υποψήφια προς ασφάλιση φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι επιζώντες από καρκίνο,
γ) η αιτούμενη ασφάλιση αφορά σε κάθε είδους δανειακή σύμβαση,
δ) το συνολικό ασφαλισμένο ποσό ανά αιτούντα δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, σωρευτικά για όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει το φυσικό πρόσωπο.
Προϋποθέσεις ασφάλισης
Το δικαίωμα στη λήθη εφαρμόζεται στα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση ασφάλισης, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ασφάλισης, οι αιτούντες είναι πλήρως απαλλαγμένοι από καρκίνο και δεν έχουν εμφανίσει υποτροπή ή μετάσταση, για συνεχή περίοδο δέκα (10) ετών από την ολοκλήρωση της θεραπείας στην περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου έγινε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας, και πέντε (5) ετών από την ολοκλήρωση της θεραπείας, στην περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου έγινε μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας.
Να σημειωθεί ότι η πλήρης απαλλαγή του αιτούντος από τον καρκίνο, δηλαδή η ολοκλήρωση του συνόλου των θεραπευτικών ενεργειών και μέσων που εφαρμόστηκαν (πχ, χειρουργική αντιμετώπιση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού οστών ή όποιο άλλο εγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο) για την αντιμετώπιση του καρκίνου, γνωστοποιείται με την προσκόμιση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, καθώς και των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων αποτελεσμάτων εξετάσεων, από τα οποία προκύπτει η παραπάνω απαλλαγή, με την επιφύλαξη της ασφαλιστικής εταιρίας να ζητήσει τη διενέργεια πρόσθετων εξετάσεων που κρίνει απαραίτητες. Το δικαίωμα στη λήθη δεν καλύπτει τυχόν επιπλοκές, παρενέργειες και ανεπιθύμητες αντιδράσεις που προέκυψαν εξαιτίας ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου και συνεχίζουν να υφίστανται κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ασφάλισης.
Για την υπαγωγή τους στο δικαίωμα στη λήθη, οι αιτούντες, πέραν των προαναφερόμενων προϋποθέσεων, δηλώνουν και το ιστορικό καρκίνου.
Τροχαία ατυχήματα: Πώς αποζημιώνονται από την ασφαλιστική – Τα σημεία προσοχής
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα «ψιλά γράμματα» των ασφαλιστικών συμβολαίων
Αυξάνονται τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας: Οι λόγοι που συμφέρουν