Το κόστος των ασφαλιστικών προγραμμάτων Υγείας τα τελευταία χρόνια αυξάνεται. Η διαρκής αυτή άνοδος των ασφαλίστρων δείχνει να αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει, ίσως και «καθοδηγεί» σε σημαντικό βαθμό τις επιλογές των πολιτών όταν αυτοί αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας.
Πόσο, όμως, αυτό είναι σωστό και πόσο οδηγεί σε επιλογές που ίσως και να μην καλύπτουν όσα προσδοκούν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν ένα τέτοιο συμβόλαιο;
Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι τα συμβόλαια Υγείας διαμορφώνονται -και έτσι πρέπει- με βάση το προφίλ του κατόχου τους. Δηλαδή, κατά περίπτωση αποκτούν και άλλα χαρακτηριστικά ή καλύψεις, τα οποία ταιριάζουν στον κάτοχο του προγράμματος. Διότι μόνον έτσι θα μπορέσουν να του αποδώσουν αυτό που προσδοκά ή που θεωρεί ότι θα του χρειαστεί. Το κόστος, λοιπόν, ενός τέτοιου συμβολαίου διαμορφώνεται σε συνάρτηση με τις παροχές, εάν, δηλαδή, το θέλει κάποιος μόνο για να καλυφθεί σε περίπτωση ατυχήματος και να μπορεί να έχει την βοήθεια/υποστήριξη σε αυτή την περίπτωση, είναι διαφορετικό από ένα άλλο συμβόλαιο που θέλει κάποιος για ενδεχόμενη νοσηλεία στο εξωτερικό και μακρόχρονες θεραπείες. Το ίδιο ισχύει και για το πόση απαλλαγή θα έχει, δηλαδή εάν καλύπτεται από την ασφαλιστική εταιρεία από το πρώτο ευρώ εξόδων ή μετά από κάποιο ποσό (συνήθως 1.500 έως 3.000 ευρώ).
Ακόμα, μπορεί να υπάρχει και η επιλογή για τις νέες ιατρικές μεθόδους (όπως ρομποτική) ή απλώς τις παραδοσιακές μεθόδους. Πρόσθετη παράμετρος είναι και το εύρος των καλύψεων ή οι εξαιρέσεις που μπορεί ο πολίτης να εντάξει αυτοβούλως στο συμβόλαιό του. Αυτές και πολλές άλλες συνιστώσες οδηγούν στην διαφορετική διαμόρφωση του ετήσιου κόστους του προγράμματος. Πρόκειται, λοιπόν, για στοιχεία που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε πολίτης που ήδη έχει ή ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα πρόγραμμα Υγείας, ώστε να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα που θα ικανοποιεί επαρκώς τις ανάγκες του.
Σε συνεργασία με τον ασφαλιστή του, θα πρέπει αφενός να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα που του ταιριάζει και επίσης να έχει ξεκάθαρη γνώση για το τι θα του καλύψει σε πιθανές περιπτώσεις ανάγκης όπου θα το χρησιμοποιήσει. Επίσης, θα πρέπει να ενημερωθεί και για τις διαφορετικές καλύψεις που δίνονται στάνταρ από τις ασφαλιστικές εταιρείες, διότι σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν. Όλα τα προαναφερόμενα αποτελούν τους παράγοντες όπου διαμορφώνουν τα ασφάλιστρα, αλλά αποτελούν ουσιαστικά κριτήρια στο να αποκτήσει κάποιος ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας με το οποίο θα είναι ικανοποιημένος και θα του δώσει όσα επιθυμεί να καλύψει, έχοντας φυσικά πρόσβαση στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η επιλογή λοιπόν με βάση το κόστος, φθηνό ή ακριβό, δεν είναι το κριτήριο απόκτησης ενός προγράμματος, διότι μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι αυτό που θέλει ο πολίτης. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνεται αρχικώς συζήτηση με τον ασφαλιστή, ανάλυση αναγκών και ενημέρωση για τους όρους του κάθε προγράμματος που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και, εν συνεχεία, να λαμβάνεται η καταληκτική απόφαση.
Τατουάζ – Ιατρική δερματοστιξία: Τι καλύπτει το συμβόλαιο υγείας
Ασφάλιση υγείας: Κοινές και μη εξαιρέσεις στα νοσοκομειακά προγράμματα