Οι καρδιακές παθήσεις που χρειάζονται επεμβατικές πράξεις καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τα ασφαλιστικά προγράμματα Υγείας, ενώ παράλληλα διενεργούνται και στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται πιο ανώδυνη οικονομικά για τον παθόντα – που έχει ιδιωτική ασφάλιση – η διαδικασία της όποιας επέμβασης.

Σειρά επεμβατικών πράξεων όπως το by-pass, η τοποθέτηση stent, οι βηματοδότες, και ό,τι άλλο σχετικό (υπάρχουν πολλές μέθοδοι και ιατρικές πράξεις) περιλαμβάνονται στα συμβόλαια Υγείας και αποζημιώνονται πλήρως. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις που δεν καλύπτονται -όπως οι συγγενείς καρδιοπάθειες– και αυτό αναφέρεται στους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Πέραν όμως της αποζημίωσης από την ιδιωτική ασφάλεια οι καρδιολογικές επεμβατικές πράξεις αποζημιώνονται και από το δημόσιο με γενναία ποσά τα οποία καθορίζονται στο ΚΕΝ (κλειστό ενιαίο νοσήλιο), το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά με το ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας. Πώς γίνεται αυτό; Εάν ο ασθενής μεταβεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο για την επέμβαση που χρειάζεται τότε δεν θα πληρώσει τίποτε. Εάν όμως επιλέξει ιδιωτικό νοσοκομείο και εισαχθεί εκεί με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο Υγείας,  τότε η επέμβαση πληρώνεται από το δημόσιο με το 70% του ΚΕΝ ενώ ταυτόχρονα έχει και την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία.

Το ιδιαίτερα προνομιακό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι το ΚΕΝ καλύπτει ακόμα και τα υψηλά ποσά απαλλαγής, δηλαδή τις 3.000 ευρώ, καθώς είναι πολύ υψηλότερο. Έτσι η ασφαλιστική εταιρεία έρχεται να πληρώσει τις όσες δαπάνες που ανακύπτουν μετά από το ΚΕΝ γλυτώνοντας και αυτή με την σειρά της σημαντικά κονδύλια. Συνεπώς και ο ασθενής δεν θα πληρώσει τίποτε με δικά του χρήματα.

Διαβάστε επίσης: