Ο τοκετός είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή μιας οικογένειας. Πριν από μερικά χρόνια, οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα προσέφεραν γενναιόδωρα προγράμματα υγείας που κάλυπταν στο ακέραιο τις δαπάνες για τον τοκετό σε ιδιωτικά μαιευτήρια. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα προγράμματα εξαλείφθηκαν, καθώς η ασφαλιστική αγορά πέρασε από τα ισόβια συμβόλαια στα ετησίως ανανεούμενα, τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμογή στις ιατρικές εξελίξεις.

Σήμερα, ο τοκετός καλύπτεται κυρίως μέσω επιδομάτων. Υπάρχουν ορισμένες αλλοδαπές ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και προσφέρουν πακέτα που καλύπτουν τον τοκετό, αλλά αυτά είναι συχνά πολύ ακριβά και απευθύνονται σε περιορισμένο κοινό. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν επιδόματα τοκετού, είτε μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων, είτε ως όροι σε γενικά συμβόλαια υγείας.

Είναι τα επιδόματα αρκετά;

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν τα επιδόματα τοκετού που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι επαρκή για να καλύψουν τα τρέχοντα κόστη στα μαιευτήρια. Τα επιδόματα αυτά, σε συνδυασμό με την επιδότηση από τον ΕΟΠΥΥ, κυμαίνονται από 500 έως και 3.000 ευρώ, ανάλογα με το πρόγραμμα και την ασφαλιστική εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι τέτοιων προγραμμάτων μπορούν να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα διαμονής, τα απαιτούμενα αναλώσιμα και την παρακολούθηση στο μαιευτήριο.

Προγράμματα ιδιωτικών νοσοκομείων

Πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν δημιουργήσει ειδικά «πακέτα» υπηρεσιών για τον τοκετό, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με τα επιδόματα των ασφαλιστικών εταιρειών και του δημόσιου συστήματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αυτά τα κόστη δεν περιλαμβάνεται η ιατρική αμοιβή, η οποία πληρώνεται ιδιωτικά.

Ο τοκετός δεν θεωρείται ασθένεια, γι’ αυτό και δεν περιλαμβάνεται στα παραδοσιακά συμβόλαια υγείας. Ωστόσο, με την κατάλληλη προετοιμασία και την επιλογή του σωστού ασφαλιστικού προγράμματος, οι νέοι γονείς μπορούν να εξασφαλίσουν ότι μεγάλο μέρος των εξόδων τους θα καλυφθεί, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε αυτή την όμορφη και σημαντική στιγμή της ζωής τους.

Διαβάστε επίσης:

Κάρτες προνομίων υγείας: Η ασφαλιστική παροχή που συμφέρει

Προληπτικός έλεγχος: Η νέα τάση στα ασφαλιστικά προγράμματα

Τι προσφέρουν οι εφαρμογές των ασφαλιστικών εταιρειών – Όλα τα οφέλη