Στις σκέψεις κάθε εργαζόμενου περιλαμβάνεται και η αναμενόμενη συνταξιοδότηση. Είναι μια περίοδος που όλοι προσδοκούν και επιθυμούν να συνοδευτεί από από οικονομική άνεση, η οποία διασφαλίζεται μέσω μιας καλής σύνταξης. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο για όλους, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις αποδοχές των εργαζόμενων. Τα στατιστικά επιβεβαιώνουν αυτήν την πραγματικότητα καθημερινά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ιδιωτική ασφάλιση έχει αναπτυχθεί δυναμικά εδώ και πολλά χρόνια. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει αποταμιευτικά – επενδυτικά προγράμματα, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να βάζει χρήματα, τα οποία θα λάβει όταν συνταξιοδοτηθεί. Αυτά τα προγράμματα λειτουργούν ως «κουμπαράς» με απόδοση, καθώς κάθε ευρώ που επενδύεται αποδίδει περισσότερα από ό,τι αν ήταν στην τράπεζα. Το ποσό του «κουμπαρά» μπορεί να ληφθεί είτε εφάπαξ στη λήξη του προγράμματος, είτε ως μηνιαία ιδιωτική σύνταξη για κάποια χρόνια που θα επιλέξει ο δικαιούχος. Τα αποταμιευτικά – επενδυτικά προγράμματα έχουν ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών πολιτών και συνεχίζουν να προσελκύουν νέους πελάτες.

Το κομβικό σημείο

Ένα καθοριστικό σημείο αυτών των προγραμμάτων είναι η σημασία της έγκαιρης έναρξής τους. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει κάποιος την αποταμίευση, τόσο καλύτερα και ευκολότερα θα είναι για τον ίδιο. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να έχει συγκεντρώσει 100.000 ευρώ κατά τη συνταξιοδότηση, αν ξεκινήσει στα 30 του χρόνια θα πρέπει να καταβάλλει 135 ευρώ μηνιαίως. Αν όμως ξεκινήσει στα 50 του, θα πρέπει να καταβάλλει 441 ευρώ μηνιαίως. Συνεπώς, όσο νωρίτερα αρχίσει κάποιος, τόσο πιο εύκολα μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις του προγράμματος.

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους αυτών των προγραμμάτων να τα μετατρέψουν σε «ισόβια» σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα καθορισμένο ποσό για όσο διάστημα ζει, ακόμα και αν υπερβεί το αρχικά συγκεντρωμένο ποσό. Το ρίσκο είναι ότι, αν ο δικαιούχος φύγει από τη ζωή πριν εξαντληθεί το αρχικό ποσό, το υπόλοιπο χάνεται και δεν το λαμβάνουν οι συγγενείς του. Αντίθετα, αν συμφωνηθεί το ποσό να χορηγηθεί για παράδειγμα σε 20 χρόνια, ακόμα και αν ο δικαιούχος φύγει από τη ζωή, οι συγγενείς θα λαμβάνουν το ποσό μέχρι εξαντλήσεώς του.

Διαβάστε επίσης:

Αερομεταφορές: Πώς καλύπτονται από τα ασφαλιστικά προγράμματα

Καλοκαιρινά ατυχήματα: Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο για τα ορθοπεδικά περιστατικά

Προσωπικά δεδομένα: Πόσο αναγκαία είναι η άρση του απορρήτου στα ασφαλιστήρια συμβόλαια