Η ασφαλιστική κάλυψη των ενυπόθηκων σπιτιών, που εξασφαλίζονται με δάνειο, συχνά περιέχει παγίδες για τον δανειολήπτη. Η σημαντικότερη «γκρίζα περιοχή» είναι αν η ασφάλιση καλύπτει το πλήρες ποσό της αποκατάστασης, πέρα από το οφειλόμενο ποσό του δανείου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τράπεζες επικεντρώνονται στο να εξασφαλίσουν το ποσό που τους οφείλεται σε περίπτωση καταστροφής του σπιτιού, παραβλέποντας την πραγματική αξία ανακατασκευής της κατοικίας.

Όταν προκύψει ζημιά, όπως φωτιά ή πλημμύρα, ο πραγματογνώμονας διαπιστώνει αν η αξία ανακατασκευής, που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καλύπτεται από το ασφαλιστικό συμβόλαιο. Συχνά, το ποσό της ασφαλιστικής κάλυψης είναι χαμηλότερο από την πραγματική αξία ανακατασκευής, καλύπτοντας μόνο το υπόλοιπο του δανείου. Σε αυτή την περίπτωση, ο δανειολήπτης μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς δεν θα μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως το σπίτι του.

Για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, είναι σημαντικό ο ασφαλιζόμενος να γνωρίζει τι καλύπτει η ασφάλισή του. Πρέπει να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης της κατοικίας του ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία του σπιτιού και όχι μόνο στο οφειλόμενο ποσό του δανείου. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσει πλήρη προστασία σε περίπτωση ζημιάς και θα αποφύγει την υποασφάλιση ή την κάλυψη μόνο του υπολοίπου του δανείου.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστήριο κατοικίας: Οι απαραίτητες καλύψεις που προστατεύουν την περιουσία μας

Η ασφάλιση που «σώζει» από ζημιές σε κύρια ή εξοχική κατοικία – Προσοχή στις εξαιρέσεις

Ασφάλιση από ακραία καιρικά φαινόμενα – Γιατί μας αφορά