Η αερομεταφορά ασθενούς δεν είναι σπάνια στα ελληνικά ιατρικά περιστατικά. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο νησιωτικό σύμπλεγμα και τις απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπου οι δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές υποδομές αδυνατούν κάποιες φορές να καλύψουν σοβαρά θέματα υγείας ή πολύ σοβαρά ατυχήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η άμεση μεταφορά του ασθενούς σε κεντρικές πόλεις, εξειδικευμένες μονάδες και μεγάλα νοσοκομεία είναι ζωτικής σημασίας. Τα ασφαλιστικά προγράμματα καλύπτουν αυτές τις περιπτώσεις και, όταν κρίνεται απαραίτητο από τον αγροτικό γιατρό ή τη δημόσια υγειονομική δομή (Κέντρο Υγείας κ.λπ.), ενεργοποιείται το ασφαλιστικό πρόγραμμα για την αερομεταφορά.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν αυτή την κάλυψη και, αν δεν περιλαμβάνεται σε ένα βασικό πακέτο καλύψεων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να την ζητήσει επιπρόσθετα. Η κάλυψη αυτή εξασφαλίζει ότι τα έξοδα μεταφοράς καλύπτονται πλήρως από την ασφαλιστική εταιρεία. Από πρακτικής απόψεως, όταν προκύψει ένα επείγον περιστατικό, ο αγροτικός ιατρός ή ο επικεφαλής ενός Κέντρου Υγείας κρίνει και πιστοποιεί εγγράφως την ανάγκη για αερομεταφορά. Στη συνέχεια, ενημερώνεται η ασφαλιστική εταιρεία μέσω του τηλεφωνικού κέντρου και ξεκινά η διαδικασία.

Αν η εταιρεία διαθέτει δικά της εναέρια μέσα, οργανώνει την αποστολή στην περιοχή από όπου θα παραλάβει τον ασθενή. Αν όχι, θα έχει σύμβαση με έναν εξειδικευμένο ιδιωτικό πάροχο, ο οποίος θα λάβει τη σχετική εντολή για τη μεταφορά του ασθενούς. Σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το αν η εταιρεία πληρώνει απευθείας τον αερομεταφορέα ή αν ο ενδιαφερόμενος πληρώνει και στη συνέχεια αποζημιώνεται από την ασφαλιστική εταιρεία.

Σημειώνεται ότι οι αερομεταφορές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τοπικές υγειονομικές μονάδες στην επαρχία, τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας δεν μπορούν να διαχειριστούν σοβαρά περιστατικά και ξαφνικούς τοκετούς. Πολλές ζωές έχουν σωθεί χάρη στις αερομεταφορές.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η νέα γενιά ασφαλιστικών προϊόντων υγείας

Τι αλλάζει στις καλύψεις ανάμεσα σε παλιά και νέα ασφαλιστικά συμβόλαια

Νοσηλεία στο εξωτερικό: Τρεις κατηγορίες καλύψεων που προλαμβάνουν κάθε απρόοπτο