Το καλοκαίρι είναι και επίσημα εδώ και όσοι δεν έφυγαν ήδη για διακοπές προετοιμάζουν τις θερινές τους αποδράσεις με πυρετώδεις ρυθμούς. Η οργάνωση ξεκινά με απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα: Ελλάδα ή εξωτερικό; Η απάντηση φαντάζει προφανής· αρκεί η σκέψη των αμέτρητων νησιών της χώρας που «βουλιάζουν» συνήθως την περίοδο του Αυγούστου. Ανάρπαστα γίνονται όμως και τα πακέτα διακοπών σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και η Ταϊλάνδη ή η Σαουδική Αραβία για πιο τολμηρούς ταξιδιώτες.

Βουνό ή θάλασσα; Το προκείμενο ερώτημα έχει απασχολήσει ερευνητές από το πεδίο της ψυχολογίας. Σύμφωνα με μια μελέτη στο «Journal of Research and Personality», τα παραθαλάσσια μέρη έρχονται πρώτα σε ζήτηση συνολικά και κυρίως μεταξύ εκείνων που αποζητούν χαλάρωση ή ξεφάντωμα και είναι εν γένει πιο εξωστρεφείς. Τα ορεινά μέρη, από την άλλη, θα προτιμήσουν οι «παρατηρητές του κόσμου», όσοι αγαπούν τη φύση, τη μοναξιά και την ηρεμία. Μόνοι ή με παρέα; Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που θέλουν έναν στους τέσσερις Αμερικανούς να αυτοπροσδιορίζεται μοναχικός ταξιδιώτης. Τι πιθανότητες θα υπήρχαν για ίδια αναλογία μεταξύ των Ελλήνων; Το ερώτημα ας απαντηθεί στις εικόνες των φετινών διακοπών.

Όποιες κι αν είναι οι επιλογές για τις καλοκαιρινές διακοπές, παραμένει κοινή η ανάγκη για προστασία και ασφάλεια, πόσο μάλλον εν όψει ενός καλοκαιριού που, κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα αποτελέσει ένα από τα θερμότερα των τελευταίων δύο περίπου αιώνων. Και υπενθυμίζεται ότι η κλιματική αλλαγή δεν ήρθε μόνη· τα περσινά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έφεραν και ρεκόρ στα τμήματα επειγόντων παγκοσμίως. Οι ακραίες τιμές του υδραργύρου από την αρχή του καλοκαιριού οδήγησαν πλήθος ανθρώπων στα νοσοκομεία με θερμοπληξία, καρδιαγγειακά συμβάματα ή αναπνευστικά προβλήματα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση της θνησιμότητας και νοσηρότητας που συνδέονται με τους καύσωνες το καλοκαίρι, για ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και καταιγίδες αλλά και επανεμφανιζόμενες ζωονόσους.

Αν τα παραπάνω μοιάζουν βγαλμένα από το σενάριο της ταινίας Jumanji, ας σκεφτούμε πόσο εύκολα μια αναποδιά, μια κακή στιγμή όπως μια άτσαλη πτώση από το ποδήλατο ή ένα τσίμπημα εντόμου, μπορεί να μας χαλάσει το καλοκαίρι, απλώς και μόνο γιατί μας βρήκε σε μέρος με ανύπαρκτες ιατρικές δομές, όταν η σωστή πρόληψη, μέσω ενός ασφαλιστηρίου, θα είχε στοιχίσει μόλις 20 ευρώ!

Σε βουνό ή θάλασσα

Όπου κι αν σας βρουν οι καλοκαιρινές διακοπές, είναι σημαντικό να έχετε πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας όταν παραστεί ανάγκη. Είναι γνωστό πρόβλημα νησιών και απομονωμένων περιοχών η ανεπάρκεια ή παντελής έλλειψη σε νοσοκομεία, ιατρεία και κέντρα υγείας. Τροχαία ατυχήματα, εγκαύματα ή αιφνίδιες παθήσεις, μεταξύ άλλων, αποτελούν έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά που μπορούν να συμβούν στις διακοπές και να απειλήσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία και ζωή αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα. Εκ των ων ουκ άνευ, συνεπώς, είναι η εξασφάλιση υγειονομικής μεταφοράς με μέσα ξηράς ή αέρος σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα ή κέντρο υγείας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν σύγχρονα χερσαία και ιπτάμενα ασθενοφόρα, διαμορφωμένα ώστε να μεταφέρουν τον ασθενή και, αναλόγως τον τύπο, επιπλέον επιβάτες (π.χ. 4-5) ώστε μαζί με το ιατρικό προσωπικό να ταξιδέψουν και οι συνοδοί. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς, ο ασφαλισμένος τραυματίας ή/και ασθενείς μπορούν να αξιοποιήσουν τις παροχές του ασφαλιστηρίου υγείας: Προγράμματα νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης (βασική ή προαιρετική κάλυψη, αναλόγως το προϊόν και την εταιρεία), προγράμματα ασφάλισης προσωπικού ατυχήματος (βασική κάλυψη, μόνο για ατύχημα), ταξιδιωτικές ασφαλίσεις (βασική συνήθως κάλυψη), αυτόνομα προγράμματα υγειονομικών μεταφορών (σπάνια).

Ασφαλείς στους δρόμους

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τα «Οδικά Τροχαία Ατυχήματα» έδειξαν αύξηση 22,5% στα θανατηφόρα ή σοβαρά τροχαία σε διάστημα ενός έτους (Ιούλιος 2022 – Ιούλιος 2023). Η αυξημένη παρουσία νέων οδηγών με το τέλος του σχολείου, αλλά και η κίνηση εν γένει, το αλκοόλ και η χαλάρωση που σιγοντάρουν τις επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές, τα περισσότερα ερεθίσματα για απόσπασης της προσοχής είναι κάποιοι μόνο από τους λόγους που η «άσφαλτος» γίνεται πιο επικίνδυνη το καλοκαίρι.

Με τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων χαμηλότερες αυτή τη χρονιά, κατά τους ειδήμονες, τους περισσότερους παραθεριστές να παίρνουν τα οχήματά τους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, καθίσταται σαφές ότι η αναχώρηση για τον παράδεισο των διακοπών δεν μπορεί να γίνει χωρίς εξασφάλιση καλύψεων για την περίπτωση ατυχήματος, μεταξύ των οποίων βασικές για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και νοσηλεία, συμπληρωματικές έπειτα για όσους επιθυμούν ενισχυμένα ασφαλιστικά πακέτα. Προσοχή στις εξαιρέσεις: ισχιαλγία, οσφυαλγία, κήλη ή δισκοκήλη όπως η τραυματική δισκοκήλη, μετατραυματική επιληψία από κρανιοεγκεφαλική κάκωση, θλάση και κιρσοί, μεταξύ άλλων, δεν θα καλυφθούν ακόμα και αν οφείλονται στο ατύχημα. Αντίστοιχα, δεν καλύπτεται ατύχημα που σχετίζεται με χρήση αλκοόλ και ουσιών. Προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης (βασική κάλυψη), προγράμματα ασφάλισης προσωπικού ατυχήματος (βασική κάλυψη) και ασφαλίσεις οχήματος (προαιρετική κάλυψη) είναι αυτά που μπορείτε να επιλέξετε.

Προβλήματα με αλκοόλ και φαγητό

Έστω ότι φεύγετε για διακοπές και συζητάτε τις τελευταίες λεπτομέρειες με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο. Εάν ο ασφαλιστής στο υποθετικό σενάριο είναι καλός στη δουλειά του, θα πρέπει να σας υπενθυμίσει ότι μπελάδες και ατυχήματα που σχετίζονται με μέθη ή χρήση ναρκωτικών ουσιών και παραισθησιογόνων, δεν πρόκειται να καλυφθούν από κανενός είδους ασφαλιστήριο. Αν όμως βρεθείτε στα Επείγοντα με κοιλιακό πόνο και αίσθημα καύσου από ένα επεισόδιο γαστρορραγίας λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή σε κώμα λόγω οξείας μέθης -κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-, η εταιρεία θα αναλάβει τις ιατρονοσηλευτικές δαπάνες καθώς πρόκειται για ένα περιστατικό που συνέβη μία φορά και όχι ως αποτέλεσμα αλκοολισμού, ο οποίος αποτελεί βασική εξαίρεση όλων των προγραμμάτων ασφάλισης υγείας.

«Και με το φαγητό; Τι γίνεται;» ρωτάτε -ξανά κατά το σενάριο-, υπονοώντας το ενδεχόμενο μια γαστρονομική «περιπέτεια» να εξελιχθεί πράγματι σε περιπέτεια… αλλά για την υγεία σας. Εν προκειμένω, θα πρέπει να σας διευκρινίσει τι ισχύει για κάθε ασφαλιστικό προϊόν που περιλαμβάνει καλύψεις για την υγεία, όσο και τι διαφέρει στην περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης και τροφικής αλλεργίας. Η τροφική δηλητηρίαση δεν καλύπτεται από ασφαλιστήρια προσωπικού ατυχήματος, εν αντιθέσει με το νοσοκομειακό και ταξιδιωτικό πρόγραμμα.

Ως προς την τροφική αλλεργία, ζητούμενο είναι η κάλυψη της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, δυνητικά απειλητικής για τη ζωή κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα ως επείγον ιατρικό περιστατικό. Μία εκδοχή είναι η εταιρεία να μη διερευνήσει αν ο λόγος που βρεθήκατε στα επείγοντα ήταν μια προϋπάρχουσα αλλεργία που δεν δηλώθηκε προ της σύμβασης. Κατά τη δεύτερη εκδοχή, αλλεργικές αντιδράσεις (π.χ. στα φιστίκια ή στα οστρακοειδή) που ήταν ήδη γνωστές ενδέχεται να μην καλυφθούν, ακόμα και αν όροι όπως «αναφυλαξία» ή «αλλεργικό σοκ» δεν εντοπίζονται στο συμβόλαιο. Θα πρέπει ενδεχομένως ο ασφαλισμένος να αποδείξει ότι δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το τρόφιμο (π.χ. στη συσκευασία ή το μενού του εστιατορίου), είτε ότι ενημέρωσε για τις αλλεργίες του και υπήρξε αμέλεια εκ του καταστήματος. Σε κάθε περίπτωση, μια κλήση στη γραμμή βοήθειας της ασφαλιστικής εταιρείας είναι απαραίτητη και για τον λόγο ότι μπορείτε να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τα πλησιέστερα κέντρα υγείας, ιατρεία κ.λπ. Για όλα τα παραπάνω, υπάρχουν νοσοκομειακά και ταξιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα (βασική κάλυψη).

Συναντήσεις με «αφιλόξενους» οικοδεσπότες

Μπορεί η τροφική αλλεργία από κάποιο φαγητό ή ποτό να φέρει πονοκέφαλο στη σκέψη της κάλυψή της ή όχι, δεν ισχύει το ίδιο και στην αλλεργική αντίδραση στο δάγκωμα ενός εντόμου ή ενός φιδιού. Δύσκολο να γνωρίζει κάποιος αν έχει, εύκολο εντούτοις να το διαπιστώσει. Την περασμένη χρονιά, περίσσεψαν οι ειδήσεις για οδυνηρά συναπαντήματα ανθρώπου με φίδι. Στην Ελλάδα, όπου κυκλοφορούν πέντε μόλις επικίνδυνα ιοβόλα φίδια -στην ηπειρωτική χώρα και σε νησιά όπως Μήλος, Κίμωλος και Σίφνος-, υπολογίζονται 200-300 τέτοια περιστατικά τον χρόνο. Σε σχέση με έντομα όπως τα τσιμπούρια -ή κρότωνες κατά την επίσημη ορολογία-, εκδίδονται συνήθως ταξιδιωτικές οδηγίες -προσοχή οι φυσιολάτρες, ορειβάτες, πεζοπόροι και λάτρεις κάμπινγκ- από όργανα όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για την πρόληψη και αντιμετώπιση νοσημάτων που μπορούν να μεταδώσουν.

Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για επείγοντα περιστατικά που θα χρειαστούν διακομιδή. Αν πρόκειται για δήγμα φιδιού, θα πρέπει να δοθούν οι πρώτες βοήθειες στην πλησιέστερη ιατρική μονάδα και να γίνει διακομιδή σε νοσοκομείο για 48ωρη τουλάχιστον νοσηλεία ή και εισαγωγή σε ΜΕΘ. Στο δήγμα τσιμπουριού είναι σημαντικό να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη και για εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) περίθαλψη καθώς η εξέλιξη μπορεί να είναι απρόβλεπτη: από τη χορήγηση αντιβιοτικών σε κάποιο εξωτερικό ιατρείο όπως συμβαίνει συνήθως, ο ασθενής μπορεί να βρεθεί στο νοσοκομείο με παρατεταμένη μόλυνση που οδήγησε σε λεμφαγγειίτιδα ή κυτταρίτιδα, μια επώδυνη βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος και των μαλακών μορίων.

Νοσοκομειακά και ταξιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα καθώς και ασφαλιστήρια προσωπικού ατυχήματος (βασική κάλυψη), προγράμματα εξωνοσοκομειακής φροντίδας (χρήσιμο για περιστατικά που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στα εξωτερικά ιατρεία) θεωρούνται σωτήρια σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τα όρια σε σπορ και αναψυχή

Η σωματική δραστηριότητα είναι φάρμακο για την υγεία και πολύ πιθανός εφιάλτης για τον ασφαλιστή. Όχι, δεν είναι πρόβλημα το πρωινό τρέξιμο στις διακοπές σας. Ορειβασίες, ακροβασίες, αναρριχήσεις, κυνήγια και εξερευνήσεις σπηλαίων, επικίνδυνα σπορ όπως ανεμοπτερισμός, πτήσεις με αερόστατο και άλλες αεροπορίες, πτώση με αλεξίπτωτο και αεροπλοΐα καθώς και υποβρύχιο ψάρεμα με μπουκάλες οξυγόνου ή συμμετοχή σε καταδύσεις, είναι όλα βασικές εξαιρέσεις των προγραμμάτων ασφάλισης υγείας. Αναζητήστε ειδικά προγράμματα για τέτοιες δραστηριότητες και, στην περίπτωση που σας δοθεί η ευκαιρία για συμμετοχή σε μια μοναδική εμπειρία ορισμένου όμως κινδύνου, θα ήταν φρόνιμο να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας προς επιβεβαίωση της κάλυψης ή εξαίρεσης.

Η ολοκληρωμένη λύση

Όλα τα προαναφερθέντα προγράμματα θα καλύψουν δαπάνες υγείας (φάρμακα, νοσηλεία, εξοπλισμό, αποκλειστική, διακομιδή κ.ά.) βάσει των όρων κάθε συμβολαίου. Οσοι όμως επιθυμούν να είναι ξέγνοιαστοι κατά το ταξίδι για περιπτώσεις διάφορες της υγειονομικής φροντίδας, οι ταξιδιωτικές ασφαλίσεις είναι το κορυφαίο προϊόν. Καλύπτουν επιπλέον την απώλεια, καθυστέρηση ή καταστροφή αποσκευών, ακύρωση ή καθυστέρηση πτήσης, αστική ευθύνη, ταξίδι συγγενών, επείγοντα οδοντιατρικά έξοδα, επικοινωνία με την οικογένεια, έξοδα αποστολής φαρμάκων που λαμβάνει ο ασφαλισμένος στο πλαίσιο θεραπευτικής του αγωγής όπως για χρόνιες παθήσεις, έξοδα διερμηνείας επιβεβλημένης για επικοινωνία, σε περίπτωση εισαγωγής του ασφαλιζόμενου σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κ.ά.

Προσοχή στα SOS

Φροντίστε για ένα πρόγραμμα που μπορεί να σας εξασφαλίσει επιπλέον υπηρεσίες τηλεϊατρικής, γραμμή πρώτων βοηθειών και δυνατότητα κλήσης σε call center 24/7 ή άλλου είδους επικοινωνία όπως chat. Από εκεί και πέρα, η αγορά βρίθει ασφαλιστικών προϊόντων για κάθε δυνατότητα και επιθυμία. Ενδεικτικά για τις τιμές, ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να στοιχίσει 250 ευρώ το έτος για έναν νέο ενήλικα και τα διπλά σχεδόν για έναν μεσήλικα, καλύπτει άμεσα ατυχήματα και μετά από έναν μήνα ασθένειας. Από 25 ευρώ τον χρόνο θα ξεκινήσει το κόστος για ένα ασφαλιστήριο προσωπικού ατυχήματος, ενώ από 20 έως 200 ευρώ θα φτάσει το ασφάλιστρο για ένα βασικό ταξιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης, βάσει της διάρκειας κάλυψης, του προορισμού και των παροχών. Αμφότερα τα προγράμματα καλύπτουν από την πρώτη ημέρα. Οι τιμές αφορούν προγράμματα με τις βασικές καλύψεις, ενώ κάθε προαιρετική κάλυψη αυξάνει το συνολικό ασφάλιστρο. Η επιλογή είναι πάντα στο χέρι σας, όπως και ο προγραμματισμός των διακοπών σας!

Το θέμα δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.11 του ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ στις 26/5

Διαβάστε επίσης

Διακοπές: Οι σωτήριες καλύψεις της ταξιδιωτικής ασφάλισης – Ενημερωθείτε

Θα ταξιδέψετε; Η κίνηση που πρέπει να κάνετε πριν κλείσετε τα εισιτήρια

Τουρισμός για όλους: Παραμείνετε ασφαλείς (και) στις χειμερινές διακοπές