Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για τις κατοικίες βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο ζήτησης στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι, σε περίπτωση ζημιάς ή καταστροφής, αποτελούν ένα «καταφύγιο» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε αφορούν σε κύριες ή εξοχικές κατοικίες, είτε σε επιχειρήσεις.

Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλιστηρίων υπάρχει λόγω κάποιου δανείου αποπληρωμής. Δεδομένου, λοιπόν, του ότι είναι ενυπόθηκα, οδηγούν τους ιδιοκτήτες στην ασφάλιση, η οποία, σε αυτή την περίπτωση, είναι υποχρεωτική από το νόμο. Οι άλλες περιπτώσεις μη ενυπόθηκων ασφαλισμένων κατοικιών είναι πολύ λίγες, σε αντίθεση με το υψηλότατο ποσοστό ιδιοκατοίκησης των Ελλήνων.

Οι τρεις κατηγορίες κάλυψης

Τι ασφαλίζουν, όμως, αυτά τα συμβόλαια «περιουσίας» και ποιος είναι ο βασικός τους ρόλος;

1. Η πρώτη βασική κάλυψη είναι η φωτιά και αυτό έρχονται να αποζημιώσουν κυρίαρχα. Και, πράγματι, εάν σκεφτεί κανείς τους λόγους για τους οποίους μπορεί να καεί ένα σπίτι, με όποια καταστροφή συνεπάγεται αυτό, σίγουρα η ύπαρξη του ασφαλιστηρίου δίνει την ελπίδα ότι ο ιδιοκτήτης του μπορεί να το ξαναφτιάξει. Μπορεί, δηλαδή, να επιδιορθώσει τις ζημιές και να αγοράσει εκ νέου τον οικιακό εξοπλισμό. Μάλιστα, το θλιβερό παράδειγμα των τελευταίων ετών με τις πολλές πυρκαγιές και τις εκτεταμένες ζημιές έδειξε ότι η κρατική αρωγή δεν επαρκεί για να καλυφθεί η καταστροφή. Αντίθετα, όπου υπήρξαν ασφαλιστήρια συμβόλαια, οι ιδιοκτήτες αποζημιώθηκαν και μπόρεσαν να ανατάξουν τις ζημιές.

2. Η δεύτερη βασική κάλυψη των ασφαλίσεων αυτών που υπάγεται στην επιλογή του ενδιαφερόμενου είναι η κάλυψη από σεισμό. Για την Ελλάδα, αυτό είναι ένα ανοικτό ενδεχόμενο, καθώς είναι χώρα που κινδυνεύει από σεισμούς.

3. Η τρίτη προαιρετική κάλυψη αφορά στα ακραία φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, νεροποντές, ανεμοστρόβιλους κ.λπ.), αρκετά από τα οποία έχουν επίσης λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια.

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ

Καλό θα είναι, επομένως, όπως προτείνουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, να υπάρχει ενιαία κάλυψη και για τις τρεις περιπτώσεις και να μην περιορίζεται ένα συμβόλαιο «περιουσίας» μόνο στη μια κατηγορία κάλυψης, που είναι η φωτιά. Άλλωστε, και ο πρόσφατος νόμος του κράτους, που χορηγεί έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα κτήρια, έχει ως προϋπόθεση την ασφαλιστική κάλυψη και στους τρείς άξονες (φωτιά, σεισμό, ακραία καιρικά φαινόμενα), αναδεικνύοντας την ουσιαστική ανάγκη τα συγκεκριμένα συμβόλαια να περιλαμβάνουν όλους τους πιθανούς κινδύνους.

Έρευνα αγοράς – Εξαιρέσεις

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους πολίτες στην επιλογή του ασφαλιστηρίου αυτού και τους όρους που το διέπουν. Να ελεγχθούν προσεκτικά οι τυχόν εξαιρέσεις και, φυσικά, κατά τη διαδικασία της σύμβασης, ο καταναλωτής να προσέξει το ερωτηματολόγιο που συμπληρώνει να περιέχει όλα τα βασικά στοιχεία που μπορεί να ακυρώσουν, στη συνέχεια, την ασφάλιση. Να δηλώσει, δηλαδή, εάν είναι κοντά σε ρέμα ή σε δάσος, εάν υπάρχει ουσιαστική πυροπροστασία, εάν είναι νέα ή παλιά η ασφαλιζόμενη κατασκευή, καθώς, μετά από κάποιες δεκαετίες, τυχόν διαρροές από σωλήνες ενδέχεται να μην καλύπτονται, καθώς κάποια συμβόλαια έχουν χρονικά όρια. Έτσι, με την προσεκτική δήλωση και ανάγνωση των όρων, εάν τύχει και συμβεί κάτι, δε θα υπάρξει πρόβλημα με την πραγματογνωμοσύνη, οπότε και θα δοθεί η αποζημίωση που καταγράφεται στο συμβόλαιο.

Διαβάστε επίσης:

Η ασφάλιση που «σώζει» από ζημιές σε κύρια ή εξοχική κατοικία – Προσοχή στις εξαιρέσεις

Ασφάλιση από ακραία καιρικά φαινόμενα – Γιατί μας αφορά

Ασφάλιση κατοικίας: Ποιες είναι οι επιλογές σας όταν έχετε πάρει στεγαστικό δάνειο