Οι εξελίξεις της επιστήμης αλλά και της νομοθεσίας δημιουργούν νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι εξελίξεις αυτές αφορούν και τα ασφαλιστικά συμβόλαια γεγονός που σημαίνει ότι και οι όροι των συμβολαίων μεταβάλλονται σταδιακώς, επικαιροποιούνται και κατά συνέπεια διαφοροποιούνται από τα παλαιότερα ισχύοντα καθώς υιοθετούν τις νέες προβλέψεις για «κινδύνους» .
Αυτά τα θέματα καταγράφονται στα ασφαλιστικά προγράμματα και εξηγούν το γεγονός ότι μεταξύ παλαιών και νέων προγραμμάτων μπορεί να υπάρχουν διαφορές οι οποίες ορισμένες φορές γενούν απορίες, ή το χειρότερο μπορεί να δημιουργούν κενά που αφήνουν τον ασφαλισμένο ακάλυπτο.
Και όταν μιλάμε για την Υγεία τα θέματα που ενδεχομένως να ανακύψουν ως χάσμα μεταξύ παλιού και νέου συμβολαίου μπορεί να είναι αρκετά. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές λέιζερ και η ρομποτική χειρουργική αποτελούν εξελίξεις της επιστήμης που στα παλαιά συμβόλαια υγείας δεν καταγράφονται.
Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Οι ασφαλισμένοι εν τέλει μένουν ακάλυπτοι; Σαφώς και όχι και όποτε επιχειρήθηκε τελικώς οι ασφαλισμένοι δικαιώθηκαν. Υπάρχει μια βασική αρχή που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ασφαλισμένος ότι στα ασφαλιστικά συμβόλαια υπάρχον προβλέψεις και εξαιρέσεις. Εάν κάποιο θέμα δεν αναφέρεται στις προβλέψεις , δηλαδή τους όρους του συμβολαίου, τότε δεν σημαίνει πώς δεν υπάρχει κάλυψη. Και αυτό διότι ανατρέχουν στις εξαιρέσεις, όπου επίσης εάν κάτι δεν εξαιρείται τότε σημαίνει ότι καλύπτεται.
Σε αυτό το κομβικό σημείο «συναντώνται» συνήθως οι διαφωνίες που εάν δεν επιλυθούν συμβιβαστικά τότε ανατρέχουν οι πολίτες στα αρμόδια θεσμικά όργανα όπως η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ή ο Συνήγορος του Καταναλωτή ως πρώτα στάδια επίλυσης τυχόν διενέξεων. Και φυσικά τα ύστατο που είναι η Δικαιοσύνη.
Συμπερασματικά ως γενική αρχή ισχύει πώς ό,τι δεν εξαιρείται – δεν καταγράφεται ως εξαίρεση – τότε καλύπτεται.
Τα μυστικά των εξαιρέσεων στα ασφαλιστικά συμβόλαια – Τι πρέπει να ξέρετε
Ασφαλιστικό συμβόλαιο: Κατανοείτε τους όρους; Γιατί είναι σημαντικό