Ένας σημαντικός παράγοντας, ο κυρίαρχος, που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους κατόχους ασφαλιστικών προγραμμάτων είναι οι εξαιρέσεις στις καλύψεις. Όταν κάποιος συνάπτει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα, από το πιο απλό έως το πιο σύνθετο, θα διαπιστώσει ότι στους όρους του συμβολαίου του υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Αυτές θα πρέπει να τις προσέξει ιδιαίτερα, προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτες εκπλήξεις στη συνέχεια. ‘Οταν, δηλαδή, θα χρειαστεί να γίνει χρήση του συμβολαίου, θα είναι οδυνηρό να διαπιστωθεί ότι δεν καλύπτεται κάποιο συμβάν, οπότε ο κάτοχός του καλείται να το πληρώσει από την τσέπη του.

Ωστόσο, υπάρχει και συνέχεια, ακόμα πιο σύνθετη. Και πότε έρχεται αυτή; Όταν έχετε καλύψεις και σε αυτές υπάρχουν εξαιρέσεις ιδιαίτερα δυσδιάκριτες. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή. Για παράδειγμα, σε ένα συμβόλαιο αυτοκινήτου υπάρχει κάλυψη για φυσικές καταστροφές. Άρα, όταν συμβεί κάποιο φυσικό φαινόμενο, αναμένεται να αποζημιωθεί. Τότε, όμως, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αποζημιώνεται κάθε τέτοιο γεγονός με «εξαίρεση την χαλαζόπτωση», που ενδεχομένως να αποτελεί εξαίρεση της ασφαλιστικής στην οποία είστε ασφαλισμένοι ή να υπάγεται στις εξαιρέσεις και κάποιο άλλο μεμονωμένο φαινόμενο. Άρα, γίνεται προφανές ότι ακόμα και στις καλύψεις υπάρχουν μικρές υποεξαιρέσεις, που μπορεί να αποδειχθούν οδυνηρές.

Πολύ πιο σύνθετα γίνονται τα πράγματα στα συμβόλαια Υγείας. Εκεί, οι εξαιρέσεις μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερες συνέπειες στον κάτοχο του συμβολαίου, καθώς τα κόστη της υγείας είναι πολύ μεγαλύτερα και οι εξαιρέσεις ευρύτερες. Ενδέχεται να καλύπτονται παθήσεις ή συμβάντα, με εξαίρεση όμως κάτι που σχετίζεται με το ιστορικό του ασφαλισμένου. Σε κάποια συμβόλαια, μάλιστα, στο στάδιο του ελέγχου, πριν συναφθούν, μπορεί η ασφαλιστική να παρατηρήσει κάτι και να εξαιρέσει την κάλυψη για κάποιο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας έτσι τις περιπτώσεις όπου κάποιος ασφαλίζεται για να καλύψει -ίσως και με δόλο- ιατρικές πράξεις σχετιζόμενες με αυτό, που σε πρωτογενές ακόμα επίπεδο έχει. Η λύση στο θέμα των εξαιρέσεων είναι η προσομοίωση του τι μπορεί να συμβεί και τι καλύπτεται και κυρίως τι δεν καλύπτεται. Αυτό θα γίνει κατά την συζήτηση με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Διαβάστε επίσης:

Θέλω τον γιατρό μου, με καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας; Όλες οι απαντήσεις

Συμβόλαιο με απαλλαγή ή προκαθορισμένη συμμετοχή; Πότε και ποιο συμφέρει περισσότερο

Αξίζει να κάνω ιδιωτική ασφάλιση, αφού έχω το ταμείο μου; Ο ειδικός απαντά