Αν αναρωτιέστε αν πρέπει να συνάψετε συμβόλαιο, καλύτερα αναρωτηθείτε αν έχετε διαθέσιμα 10.000, 50.000 ή και 100.000 ευρώ να πληρώσετε από την τσέπη σας σε περίπτωση ανάγκης για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας. Αυτά είναι που επιβαρύνουν την τσέπη του ασφαλισμένου, ιδίως αν τύχει η ασθένεια να είναι σοβαρή και η θεραπεία πολύχρονη και πολυδάπανη.

Σίγουρα απαιτείται πολύ μικρότερη δαπάνη για να υποβληθείτε σε διαγνωστικές εξετάσεις ή να επισκεφθείτε έναν ιδιώτη γιατρό. Άλλωστε αυτά τα έξοδα συνήθως καλύπτονται, με λίγη υπομονή και από τον ΕΟΠΥΥ.

Ένας νέος, που σπάνια πάει σε γιατρούς, δεν είναι αναγκαίο να έχει κάλυψη για πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά μόνο νοσοκομειακό πρόγραμμα, ειδικά αν εργάζεται σε εταιρεία που παρέχει ομαδική κάλυψη υγείας.

Πολλά προγράμματα υγείας παρέχουν δωρεάν έναν αριθμό ιατρικών επισκέψεων σε συμβεβλημένα νοσοκομεία καθώς και δωρεάν επίσκεψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες (π.χ. Παθολόγου, Καρδιολόγου, Ορθοπεδικού κ.λπ.) σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τι παροχές δικαιούστε και πόσο αυξάνεται το ασφάλιστρό σας αν ζητήσετε το πρόγραμμά σας να καλύπτει επισκέψεις σε γιατρούς και οδοντίατρο.

Σε ποιες περιπτώσεις, πρέπει να σκεφτείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα που να παρέχει και πρωτοβάθμια περίθαλψη;

1. Στην περίπτωση που έχετε μικρά παιδιά. Οι συχνές επισκέψεις στον παιδίατρο στοιχίζουν και ένα πρόγραμμα με πρωτοβάθμια περίθαλψη θα ελαφρύνει σημαντικά τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό.

2. Αν είστε μεγάλης ηλικίας και επισκέπτεστε συχνότερα τους γιατρούς.

3. Ειδική περίπτωση αποτελούν οι οδοντιατρικές εργασίες που επιβαρύνουν μικρούς και μεγάλους. Οι τσουχτερές τιμές των οδοντιατρικών εργασιών προκαλούν άγχος στους ασφαλισμένους. Μόνο δύο-τρεις εταιρίες και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές παρέχουν καλύψεις σε συμβεβλημένα οδοντιατρικά κέντρα. Αν το παιδί σας λοιπόν πρέπει να κάνει ορθοδοντική ή σε μεγαλύτερη ηλικία χρειάζεστε μασελάκια, εμφυτεύματα κλπ. επιλέξτε ένα σχετικό πρόγραμμα. Δε θα έχετε πλήρη κάλυψη αλλά ένα πακέτο παροχών που περιλαμβάνει κυρίως εκπτώσεις για τις βασικές ιατρικές πράξεις και την προσθετική οδοντιατρική. Κάτι είναι και αυτό!