«Η βρογχοσκόπηση (ή επισκόπηση ή ενδοσκόπηση του βρογχικού δένδρου) αποτελεί μια μέθοδο με ευρεία εφαρμογή στην ανίχνευση-διάγνωση αλλά και τη θεραπεία πολλών νοσημάτων του πνεύμονα. Η απλότητα της μεθόδου, οι διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές της έχουν ευρύ πεδίο στη σύγχρονη ιατρική πρακτική» ενημερώνει το ygeiamou o κύριος Νικόλαος Χαΐνης, Διευθυντής Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital.
Πώς γίνεται η εξέταση
Η μέθοδος είναι απλή και διεξάγεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Η είσοδος του βρογχοσκοπίου (ένας εύκαμπτος σωλήνας στην άκρη του οποίου είναι προσαρμοσμένη μια κάμερα) μπορεί να γίνει από τη ρινική ή τη στοματική κοιλότητα. Η διάρκεια της εξέτασης κυμαίνεται από 10 έως 30 λεπτά. Δεν απαιτείται νοσηλεία και, σε μία ώρα από το τέλος της εξέτασης, ο εξετασθείς μπορεί να αναχωρήσει από το νοσοκομείο.
«Οι ενδείξεις που καθιστούν απαραίτητη τη βρογχοσκόπηση είναι πολλές, κυρίως διαγνωστικές, σχετικές με διάφορα συμπτώματα ή παθολογικές εργαστηριακές εξετάσεις. Επίσης, η μέθοδος είναι χρήσιμη στη σταδιοποίηση, παρακολούθηση αλλά και θεραπεία διαφόρων νοσημάτων» εξηγεί ο κύριος Χαΐνης.
Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν τη βρογχοσκόπηση χωρίς διανυκτέρευση, εφόσον πραγματοποιηθεί σε συμβεβλημένο νοσοκομείο και με δεδομένο ότι ο ασθενής προσκομίζει ιατρική γνωμάτευση και παραπεμπτικό.
Η συγκεκριμένη εξέταση καλύπτεται συνολικά κατ’ έτος έως το ποσό που αναγράφεται στον πίνακα καλύψεων, με τον ασφαλισμένο να μην επιβαρύνεται με ποσό συμμετοχής. Η ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει να καταβάλλει απευθείας στο νοσοκομείο ή απολογιστικά στον ασφαλισμένο μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, το κόστος των αναγκαίων εξόδων μέχρι το ποσό και κατά το ποσοστό που αναλογεί, ο δε ασφαλισμένος θα συμμετέχει στα έξοδα με το ποσό που αναγράφεται στον πίνακα καλύψεων και παροχών
Πρέπει να αναφέρουμε πως σε περίπτωση χρήσης και άλλου ασφαλιστικού φορέα, τότε η συμμετοχή του ασφαλισμένου, μπορεί και να μηδενιστεί.
Στην περίπτωση που μέσω της βρογχοσκόπησης γίνει διάγνωση κακοήθειας, τότε ενεργοποιούνται μέσω του ασφαλιστικού προγράμματος οι αναγκαίες καλύψεις για την αντιμετώπιση της νόσου. Ο ασφαλισμένος εφόσον έχει περιλάβει το επίδομα σοβαρών ασθενειών στο ασφαλιστήριο του, θα λάβει ένα εφάπαξ ποσό, το ύψος του οποίου καθορίζεται από την ασφαλιστική εταιρία και αποδίδεται 30 ημέρες μετά την διάγνωση.
Διαβάστε επίσης:
Κάπνισμα: Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν από τη διακοπή του για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου
Ασφαλιστήριο: Οι καλύψεις που αναβαθμίζουν τη ζωή των ασθενών μετά τη νοσηλεία
Βρογχοσκόπηση: Πώς καλύπτεται η σωτήρια εξέταση των πνευμόνων