Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αποτελούνται από λιπώδη ιστό. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, τα λιπώματα μετακινούνται εύκολα όταν τα αγγίζουμε και τα αισθανόμαστε μαλακά και ελαστικά, όχι σκληρά. Το τυπικό λίπωμα είναι ένα μικρό, απαλό, ελαστικό εξόγκωμα, ωοειδούς ή ακανόνιστου σχήματος.

Εντοπίζονται ακριβώς κάτω από το δέρμα σε περιοχές όπου υπάρχει λίπος – συχνότερα στον κορμό (πλάτη, ώμους), στα χέρια, στους γλουτούς και στο άνω μέρος των μηρών.

Τα περισσότερα λιπώματα είναι ανώδυνα και δεν προκαλούν προβλήματα υγείας. Ωστόσο, εάν ένα λίπωμα σας ενοχλεί, ο γιατρός σας μπορεί να το αφαιρέσει χειρουργικά. Συνήθως η διάμετρος των λιπωμάτων είναι μικρότερη των 5 εκ., αλλά σε λίγες περιπτώσεις, ενδέχεται να ξεπερνούν τα 15 εκ.

Αν και τα λιπώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, εμφανίζονται συχνότερα μεταξύ 40 και 60 ετών. Είναι ο πιο κοινός όγκος μαλακών μορίων που εντοπίζεται στους ενήλικες.  Η πλειονότητα των ατόμων με λίπωμα έχουν μόνο ένα, αλλά δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν περισσότερα από ένα λιπώματα στο ίδιο σώμα ή στην ίδια περιοχή του σώματος π.χ. στο χέρι.

Η χειρουργική επέμβαση είναι  η ενδεδειγμένη μορφή θεραπείας για την αφαίρεση τους, με τοπική αναισθησία για μικρού μεγέθους λιπώματα και υπό γενική αναισθησία αν πρόκειται για μεγάλου μεγέθους και ειδικά σε δύσκολες περιοχές του σώματος.

Πώς αποζημιώνει το συμβόλαιο υγείας την αφαίρεση τους

Όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη για την αφαίρεση λιπωμάτων μετά από μια χρονική αναμονή ενός έτους, με τη σωστή προεγχειρητική διάγνωση να είναι απαραίτητη. Είναι πολύ πιθανόν να ζητηθεί με παραπεμπτικό υπέρηχος μαλακών μορίων ή μαγνητική τομογραφία. Ασφαλισμένοι που διατηρούν εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα μπορούν να αποταθούν σε συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο για τις συγκεκριμένες εξετάσεις, και καλύπτονται από την ασφαλιστική τους εταιρία με την αφαίρεση του ποσοστού συμμετοχής τους.

Σε περίπτωση αφαίρεσης λιπώματος με τοπική αναισθησία χωρίς διανυκτέρευση, το ποσό απαλλαγής που αφαιρείται από το σύνολο των αναγνωρισμένων εξόδων ισχύει μειωμένο κατά  50%. Αντιθέτως, σε λιπώματα μεγάλου μεγέθους  και σε δύσκολες περιοχές του σώματος,  είναι πιθανόν να χρειαστεί διανυκτέρευση.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν αποζημίωση για όλα τα έξοδα νοσηλείας βάσει του συμβολαίου, συμπεριλαμβανομένων αμοιβών γιατρών, χειρουργού και αναισθησιολόγου αλλά και πιθανών εξετάσεων που πραγματοποιούνται εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος και έχουν άμεση σχέση με την αιτία εισαγωγής. Αν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει συμβεβλημένο νοσοκομείο τότε η ασφαλιστική εταιρία καταβάλλει απευθείας την αποζημίωση, αφού πρώτα εκείνος έχει καλύψει το ποσό της δικής του συμμετοχής αν υπάρχει.

Δεδομένου πως υπάρχει και άλλος ασφαλιστικός φορέας που καλύπτει μέρος των αναγνωρισμένων εξόδων νοσηλείας με ποσό μεγαλύτερο ή ίσο του ποσού συμμετοχής του ασφαλισμένου, τότε εκείνος δεν επιβαρύνεται από το ποσό συμμετοχής. Πρέπει να αναφέρουμε πως ο ασφαλισμένος δικαιούται χειρουργικό επίδομα εφόσον αυτό περιέχεται στο συμβόλαιο του. Το ύψος του επιδόματος υπολογίζεται στο μισό του ποσού που αντιστοιχεί στη βαρύτητα της χειρουργικής επέμβασης όπως αυτή αναφέρεται στον Πίνακα Ανωτάτων Ορίων Ιατρών για χειρουργικά περιστατικά.

Η λεπτομερής ανάγνωση του ασφαλιστήριου είναι απαραίτητη έτσι ώστε ο ασφαλισμένος να γνωρίζει ποιες παροχές δικαιούται και από ποια προνόμια μπορεί να επωφεληθεί.

Διαβάστε επίσης:

Συμμετοχή στα ασφάλιστρα: Με ποιο τρόπο μπορεί να ελαχιστοποιηθεί το ύψος της

Λιπώματα – Όγκοι μαλακών μορίων: Πώς καλύπτει το συμβόλαιο υγείας την αφαίρεση

Εξωνοσοκομειακά Προγράμματα: Τι καλύπτουν και πότε είναι απαραίτητα