«Φίμωση ονομάζουμε τη στένωση της ακροποσθίας (της δερματικής πτυχής στην άκρη του πέους) με αποτέλεσμα την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου», αναφέρει στο ygeiamou.gr ο κύριος Γιώργος Σπυρίδης, Διευθυντής Β’ Παιδοχειρουργικής Κλινικής και Παιδοχειρουργικής Ογκολογίας Παίδων ΜΗΤΕΡΑ και συμπληρώνει ότι «η φίμωση αποτελεί συχνή κατάσταση στα νεογνά. Ενώ λοιπόν κατά την γέννηση στα περισσότερα νεογνά, η βάλανος δεν αποκαλύπτεται, τελικά μόνο το 5-10% των παιδιών ηλικίας άνω των 3 χρονών πάσχουν από συγγενή φίμωση».
Η φίμωση επομένως είναι είτε συγγενής (από τη γέννηση του παιδιού), είτε επίκτητη δηλαδή εμφανίζεται κάποια στιγμή στη ζωή. Στους ενήλικες η φίμωση μπορεί να οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή είτε λόγω ανεπαρκούς υγιεινής στην ευαίσθητη περιοχή, είτε λόγω σακχαρώδους διαβήτη. Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς.
Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική (δηλαδή φαρμακευτική), είτε χειρουργική. Σύμφωνα με το ΙΜΟΠ (Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων) όταν η φίμωση είναι σε αρχικό στάδιο και οφείλεται σε κάποια δερματολογική πάθηση ή φλεγμονή της περιοχής, η χρήση κάποιων αλοιφών που θα συστήσει ο γιατρός μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Όταν όμως το δέρμα της ακροποσθίας έχει χάσει την ελαστικότητα του και έχει γίνει ουλώδες τα φάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν και τότε θα συστηθεί η χειρουργική αντιμετώπιση.
Η περιτομή είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ασθενών με φίμωση. Με την περιτομή αφαιρείται το παθολογικό δέρμα και ακολουθεί η πλαστική συρραφή της ακροποσθίας. Η επέμβαση συνήθως, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο. Η επέμβαση θεωρείται ασφαλής και τυχόν επιπλοκές (π.χ. αιμάτωμα, μόλυνση τραύματος) είναι σπάνιες. Η περιτομή είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως, καθώς και μία από τις πιο παλιές επεμβάσεις που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα.
Οι καλύψεις για την περιτομή
Όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη για την περιτομή με μια χρονική αναμονή που κυμαίνεται από 3-24 μήνες αναλόγως με την πολιτική της κάθε εταιρίας. Ωστόσο, σε περίπτωση που η φίμωση στο παιδί χαρακτηριστεί ως συγγενής, τότε είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση και χρονική αναμονή στην αποζημίωσή της.
Η επέμβαση της περιτομής καλύπτεται τόσο για τον άμεσα ασφαλισμένο, όσο και για το εξαρτώμενο μέλος στο νοσοκομειακό πρόγραμμα. Στις δαπάνες που αποζημιώνονται περιλαμβάνονται εκτός από την τροφή και το δωμάτιο, οι αμοιβές ιατρού, αναισθησιολόγου και χειρουργού, όπως επίσης και τα έξοδα χειρουργείου.
Επιπλέον σε κάθε νοσοκομειακό πρόγραμμα καλύπτονται οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται εντός του νοσοκομείου και έχουν απόλυτη σχέση με την αιτία εισαγωγής.
Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί νοσηλεία σε μη συμβεβλημένο νοσοκομείο, οι αμοιβές των ιατρών δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα ποσά αμοιβών που αναγράφονται στον πίνακα ανωτάτων ορίων ιατρικών αμοιβών. Παράλληλα η αποζημίωση δίνεται απολογιστικά στον ασφαλισμένο – αυτό σημαίνει πως αρχικά εκείνος θα καλύψει τη δαπάνη νοσηλείας και στην συνέχεια βάσει αποδείξεων, θα του αποδοθεί από την ασφαλιστική το σύνολο του ποσού.
Πρέπει να σημειώσουμε πως αν ο θεράπων γιατρός αναφέρει πως δεν υπάρχει λόγος διανυκτέρευσης, τότε το ποσό απαλλαγής που αφαιρείται από το σύνολο των αναγνωριζομένων εξόδων, ισχύει μειωμένο κατά 50%.
Επιπροσθέτως, ο ασφαλισμένος δικαιούται χειρουργικό επίδομα βάσει συμβολαίου, δεδομένου πως η επέμβαση της περιτομής ανήκει στις μικρές επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής και ως τέτοια αποζημιώνεται.
Η επικοινωνία με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή είναι σημαντική για την ορθή αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν είτε στον κάτοχο του συμβολαίου είτε στα συμβαλλόμενα μέλη.
Διαβάστε επίσης:
Φίμωση: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται
Φίμωση και Περιτομή: Πώς την αποζημιώνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο
Επίδομα χειρουργικής επέμβασης: Πότε χρειάζεται και πώς χορηγείται