Υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που υποδεικνύουν πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ζητούν δεύτερη ιατρική γνώμη τελικά καταλήγουν και σε διαφορετική διάγνωση. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή μπορεί να συνοδεύεται από μείωση του κόστους, καθώς ένας ειδικός ενδέχεται να προτείνει μια πιο οικονομική θεραπεία, ενώ ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες απαιτούν δεύτερη γνώμη προτού εγκρίνουν την κάλυψη των εξόδων μιας θεραπείας. Επίσης, μια δεύτερη ιατρική γνώμη μπορεί να φέρει μια νέα διάσταση στο ιατρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασφαλισμένος, ιδίως όταν πρόκειται για σπάνιες παθήσεις. Επιπλέον μπορεί να διορθώσει πιθανά λάθη, καθώς ακόμη και οι πιο έμπειροι επαγγελματίες μπορεί να παραβλέψουν μια λεπτομέρεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει μια μοναδική απάντηση σε ένα πρόβλημα υγείας.
Η αναζήτηση μιας δεύτερης – ή ακόμη και τρίτης – ιατρικής γνώμης είναι επίσης απαραίτητη για να αισθανθείτε μεγαλύτερη σιγουρά πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε μια μακροχρόνια και πολύπλοκη θεραπεία.
Ασφαλιστική Κάλυψη
Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες μέσω συνεργατών από Ελλάδα και εξωτερικό εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους τους βάσει πάντα συμβολαίου στη λήψη δεύτερης ιατρικής γνωμάτευσης σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών αλλά και επιπλοκών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Οι καλύψεις αφορούν την ορθότητα ή μη της αρχικής διάγνωσης, την πιθανή διεξαγωγή συμπληρωματικών εξετάσεων καθώς και τις εναλλακτικές θεραπείες που είναι διαθέσιμες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Παράλληλα, θέτουν ως προϋπόθεση, ο ασφαλισμένος να έχει στη διάθεση του γραπτή γνωμάτευση από τον γιατρό που έκανε την αρχική διάγνωση καθώς και ολόκληρο τον ιατρικό φάκελο έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία δεύτερης γνώμης. Στην συνέχεια η συνεργαζόμενη εταιρία γιατρών με την ασφαλιστική επιλέγει τον κατάλληλο ειδικό που θα μελετήσει εκ νέου το φάκελο του ασφαλισμένου.
Η παροχή δεύτερης ιατρικής γνωμάτευσης αφορά μια σειρά από παθήσεις όπως ο καρκίνος, η νεφρική ανεπάρκεια, η νόσος Αλτσχάιμερ, η ηπατίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση, οι οφθαλμολογικές παθήσεις αλλά και τα εκτεταμένα εγκαύματα.
Από τη στιγμή που ο ασφαλισμένος λάβει την δεύτερη ιατρική γνωμάτευση μπορεί να τη θέσει υπόψιν του γιατρού του και να συζητήσουν το επόμενο βήμα στη θεραπευτική προσέγγισή του.
Σε κάθε περίπτωση, πιθανές απορίες για την συγκεκριμένη κάλυψη μπορεί να δοθούν από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή καθώς και από το τηλεφωνικό κέντρο της ασφαλιστικής εταιρίας.
Διαβάστε επίσης:
Δεύτερη Ιατρική Γνωμάτευση: Η κάλυψη που ζητείται όλο και πιο συχνά
Ασφαλιστήριο: Πότε «επιτρέπει» τη δεύτερη ιατρική γνώμη
Ασφάλιση: Τι πρέπει να ξέρετε για τις δωρεάν παροχές και τις ειδικές καλύψεις