«Στην Ελλάδα, η συχνότερη πάθηση του θυρεοειδούς είναι η πολυοζώδης βρογχοκήλη, δηλαδή διόγκωση του θυρεοειδούς µε όζους, µικρούς ή µεγάλους. Οι µεγάλοι, δηλαδή αυτοί πάνω από 2-3 εκατοστά, εκτός από τη διόγκωση που προκαλούν, πιέζουν και την τραχεία και δίνουν συµπτώµατα λόγω µεγέθους. Τότε συνήθως η θεραπεία είναι χειρουργική» εξηγεί στο ygeiamou.gr ο Παναγιώτης Γούσης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ∆ιευθυντής Κλινικής Θυρεοειδούς και Ενδοκρινών Αδένων του Metropolitan Hospital.
Ο επίκουρος καθηγητής συμπληρώνει ότι χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται και σε περίπτωση που κάποιος όζος είναι κακοήθης, ανεξαρτήτως µεγέθους.
Μια άλλη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς που μπορεί σύμφωνα με τον κύριο Γούση υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε ολική θυρεοειδεκτομή είναι ο υπερθυρεοειδισµός, κατάσταση κατά την οποία ο αδένας υπερλειτουργεί.
«Υπερθυρεοειδισµό µπορεί να προκαλέσει η νόσος Graves που αντιµετωπίζεται φαρµακευτικά και, εάν υπάρξουν υποτροπές, χειρουργικά. Επίσης η τοξική οζώδης βρογχοκήλη που χρειάζεται φαρµακευτική αγωγή για να ρυθµιστεί η λειτουργία του θυρεοειδούς και στη συνέχεια εγχείρηση, καθώς και το τοξικό αδένωµα του θυρεοειδούς, που είναι σχετικά σπάνιο και αντιµετωπίζεται φαρµακευτικά, µε ακτινοβολία ή χειρουργικά» παραθέτει ο κύριος Γούσης τις περιπτώσεις που γίνεται ολική θυρεοειδεκτοµή, δηλαδή αφαιρείται ολόκληρος ο αδένας.
Ασφαλιστικές Καλύψεις
Οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν πλήρη κάλυψη για τη διενέργεια μερικής ή ολικής θυρεοειδεκτομής. Οι περισσότερες ξεκινούν να αποζημιώνουν μετά την πάροδο 12 μηνών από την υπογραφή του συμβολαίου, αρκεί τη δεδομένη χρονική περίοδο, ο ασφαλισμένος να μην είχε θυρεοειδοπάθεια.
Βάσει των όρων του συμβολαίου του, παρέχεται κάλυψη για τροφή, δωμάτιο καθώς και για αμοιβές ιατρών, χειρουργών, αναισθησιολόγων και η αποζημίωση καταβάλλεται απευθείας από την εταιρία σε περίπτωση που η νοσηλεία πραγματοποιείται σε συμβεβλημένο νοσοκομείο.
Παράλληλα, καλύπτονται οι απαιτούμενες διαγνωστικές εξετάσεις που συνδέονται άμεσα με την αιτία εισαγωγής, όπως και τα φάρμακα που παρέχονται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Στη περίπτωση μη συμβεβλημένου νοσοκομείου, οι αμοιβές δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα ποσά που αναγράφονται στον πίνακα ανωτάτων ορίων ιατρικών αμοιβών. Επίσης, αν υπάρχει άλλος ασφαλιστικός φορέας που καλύψει μέρος των αναγνωρισμένων εξόδων νοσηλείας με ποσό μεγαλύτερο ή ίσο του ποσού συμμετοχής του ασφαλισμένου, τότε εκείνος δεν επιβαρύνεται με το ποσοστό της συμμετοχής.
Πρέπει να σημειώσουμε πως αν ο ασφαλισμένος έχει συμπεριλάβει στο ασφαλιστήριο πρόγραμμα το χειρουργικό επίδομα του οποίου το ύψος εξαρτάται από τη βαρύτητα της επέμβασης δικαιούται να το λάβει κανονικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επικοινωνία με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή κρίνεται απαραίτητη αφού θα σας ενημερώσει σχετικά με τις παροχές και τις καλύψεις που έχετε βάσει των όρων του συμβολαίου σας.
Διαβάστε επίσης
Θυρεοειδής – Βρογχοκήλη: Οι ασφαλιστικές καλύψεις για αυτή τη συχνή διαταραχή του αδένα
Υποθυρεοειδισμός: Επτά ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν