Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στη σημασία ενός ασφαλιστηρίου υγείας, το οποίο προορίζεται για να παρέχει στήριξη και κάλυψη σε δύσκολες στιγμές, όπως μια ξαφνική ασθένεια ή ατύχημα. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που ένας ενδιαφερόμενος με προϋπάρχουσα νόσο θέλει να αποκτήσει ένα συμβόλαιο υγείας; Τι ισχύει λόγου χάρη, όταν κάποιος γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη ή είχε κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο στο παρελθόν, επομένως είναι καρδιοπαθής, και επιθυμεί να ασφαλιστεί; Θα τον καλύψει το ασφαλιστικό συμβόλαιο ή όχι;
Αρχικά θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απαντήσει με ειλικρίνεια στα ερωτήματα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή για το ιστορικό της υγείας του. Πρέπει δηλαδή να δηλώσει με σαφήνεια αν έαν έχει κάποια πάθηση ή προϋπάρχουσα ασθένεια. Κατά την υποβολή της αίτησης για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο γίνεται πλήρης αναφορά στο ιατρικό ιστορικό με ερωτήσεις που περιλαμβάνουν την ύπαρξη κάθε είδους παθήσεων, απλών ή πιο σοβαρών.
Στην ασφαλιστική αγορά ως προΰπάρχουσα πάθηση ορίζεται η ιατρική κατάσταση, ασθένεια ή τραυματισμός που έχει παρουσιαστεί και είναι γνωστή στον ασφαλισμένο πριν την υπογραφή του συμβολαίου.
Στη συνέχεια, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής και κατ’ επέκταση η ασφαλιστική εταιρία θα αξιολογήσει τον κίνδυνο ασφάλισης με βάση το ιατρικό ιστορικό και την τρέχουσα κατάσταση υγείας του υποψήφιου ασφαλισμένου, ώστε να καθοριστούν οι όροι και οι καλύψεις.
Εάν σε μεταγενέστερο χρόνο η ασφαλιστική εταιρία ανακαλύψει μια προϋπάρχουσα ασθένεια στο ιστορικό του ασφαλισμένου η οποία δεν είχε δηλωθεί εξαρχής, τότε το συμβόλαιο μπορεί να ακυρωθεί. Όπως επίσης στην περίπτωση που έχει δοθεί κάποια αποζημίωση, αυτή μπορεί να γίνει απαιτητή από την ασφαλιστική εταιρία.
Τι ισχύει ωστόσο για τις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος δεν έχει αποκρύψει τη χρόνια πάθησή του, αλλά την έχει δηλώσει; Οι ειδικοί της ασφαλιστικής αγοράς απαντούν ότι κάθε ασφαλιστική εταιρία ακολουθεί διαφορετική πολιτική στην ανάληψη ευθύνης κάλυψης για προϋπάρχουσες παθήσεις οι οποίες έχουν δηλωθεί κατά τη σύναψη του ασφαλιστικού συμβολαίου.
Συνήθως δίνεται μια χρονική αναμονή με αυτόματη άρση στην ανάληψη αποζημίωσης για συγκεκριμένες προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Αν δηλαδή κάποιος έχει διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έχει αποδεδειγμένα ακολουθήσει θεραπεία με φάρμακα και διατροφή και η ασφαλιστική εταιρία έχει τοποθετήσει μια χρονική αναμονή τριών ετών, θα αποζημιωθεί αν υπάρξει κάποια επιπλοκή από τη νόσο μετά την πάροδο τριών ετών από την ημερομηνία έναρξης της ασφάλειας – όχι όμως νωρίτερα των τριών ετών.
Παράλληλα μπορεί να δοθεί από την ασφαλιστική εταιρία χρονική αναμονή με δικαίωμα επανεξέτασης. Αυτό σημαίνει πως αν ο υποψήφιος ασφαλισμένος στο παρελθόν έχει υποστεί έμφραγμα και το δηλώσει κατά τη λήψη του ιστορικού του, τότε η ασφαλιστική εταιρία θα υπολογίσει τον ασφαλιστικό κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση, αν δοθεί χρονική αναμονή με επανεξέταση, τότε μετά το τέλος της περιόδου αυτής και αφού έχει προηγηθεί καρδιολογικός έλεγχος με ευοίωνα αποτελέσματα, τότε η ασφαλιστική εταιρία θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην άρση του ειδικού όρου που αφορά τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Μια ακόμα λύση που επιλέγεται από όλο και περισσότερες εταιρίες, έτσι ώστε η ισχύς του συμβολαίου να ξεκινά άμεσα είναι το λεγόμενο επασφάλιστρο για μια προΰπάρχουσα ασθένεια. Στην περίπτωση λόγου χάρη, που μια γυναίκα είχε πραγματοποιήσει επέμβαση αφαίρεσης ινομυωμάτων, η ασφαλιστική εταιρία μπορεί να προτείνει επασφάλιστρο και οι καλύψεις της να ξεκινούν άμεσα. Επασφάλιστρο είναι το επιπλέον ασφάλιστρο που πληρώνει ο ασφαλισμένος για λόγους υγείας. Τα επασφάλιστρα υγείας καθορίζονται με βάση τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ασφαλισμένος. Εάν λοιπόν ένα ασφαλιστήριο κοστίζει 300 ευρώ και προταθεί επασφάλιστρο 50%, αυτό σημαίνει πως το ποσό καταβολής διαμορφώνεται στα 450 ευρώ.
Τέλος, μια ασφαλιστική εταιρία μπορεί να προτείνει την ισόβια εξαίρεση μιας προϋπάρχουσας ασθένειας. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη πάθηση εν τέλει εξαιρείται των καλύψεων του συμβολαίου. Η εταιρία λοιπόν, δεν θα αποζημιώσει τον ασφαλισμένο για θέματα και ζητήματα που άπτονται της πάθησης αυτής. Ο δε ασφαλισμένος με τη σειρά του οφείλει να αποφασίσει εάν τον ενδιαφέρει η σύναψη ενός συμβολαίου με αυτή την ισόβια εξαίρεση.
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστήρια: Πώς αποζημιώνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Αφαίρεση σπίλων: Πώς την αποζημιώνει το ασφαλιστικό πρόγραμμα
Ασφαλιστήριο: Τι να προσέξετε πριν υπογράψετε – Τρεις όροι «κλειδιά» που δεν πρέπει να αγνοήσετε