Οι σπίλοι είναι ένας καλοήθης πολλαπλασιασμός μελανοκυττάρων που βρίσκονται στο δέρμα και μπορεί να διαφέρουν σε χρώμα, σχήμα και μέγεθος. Στην ουσία οι σπίλοι είναι συγγενείς δερματικές βλάβες που χαρακτηρίζονται από το πολύ σκούρο χρώμα.
Οι σπίλοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τους συγγενείς και τους επίκτητους. Τους συγγενείς τους έχουμε στο δέρμα μας τη γέννησή μας, ενώ οι επίκτητοι εμφανίζονται αργότερα.
Οι σπίλοι ή αλλιώς ελιές όπως συνηθιζουμε να τις αποκαλούμε μπορει να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Οι περισσότεροι είναι καλοήθεις και συνήθως εμφανίζονται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Οι δερματολόγοι ενθαρρύνουν όσους έχουν σπίλους στο σώμα τους να τους παρατηρούν για πιθανές αλλαγές στο χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα και το πάχος.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε μέρη του σώματος που εκτίθενται συχνά στον ήλιο. Οι φυσιολογικοί σπίλοι του δέρματος δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Αν ένας δερματολόγος κρίνει πως κάποια ελιά είναι ανησυχητική τότε είναι πολύ πιθανόν να ζητήσει βιοψία, έτσι λαμβάνεται ένα μικρό δείγμα για εξέταση στο μικροσκόπιο.
Αν διαπιστωθεί πως ο σπίλος είναι ύποπτος, ο ειδικός συστήνει την άμεση αφαίρεσή του χειρουργικά. Υπάρχουν βέβαια και άλλες τεχνικές αφαίρεσης, όπως η διαθερμοπηξία που συνήθως χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καλοήθων βλαβών του δέρματος.
Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν την αποζημίωση για παθήσεις του δέρματος δίνοντας μια χρονική αναμονή που μπορεί να φτάσει τους 24 μήνες. Ένας ασφαλισμένος που διαθέτει εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να το εκμεταλλευτεί και να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε δερματολόγο σε προνομιακές τιμές βάσει των παροχών της εκάστοτε εταιρίας.
Πρέπει να τονιστεί πως είναι βασικό ότι κατά την σύναψη του ασφαλιστηρίου υγείας, η κατάσταση της υγείας του ασφαλισμένου είναι καλή και να έχει περάσει η χρονική αναμονή που δίνεται από την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρία.
Η επέμβαση για την αφαίρεση σπίλων καλύπτεται ασφαλιστικά όπως και οι εξετάσεις στο συμβεβλημένο νοσηλευτικό ίδρυμα αφού συνδέονται άμεσα με τον λόγο της επέμβασης.
Σε περίπτωση που η ιατρική εξέταση δείξει κάποια κακοήθεια αν ο ασφαλισμένος έχει προσθέσει στο συμβόλαιο υγείας του την ασφάλιση σοβαρών ασθενειών τότε βάσει των όρων δικαιούται την εφάπαξ αποζημίωση.
Συμπερασματικά ο ασφαλισμένος θα πρέπει να επικοινωνήσει με την εταιρία ή τον ασφαλιστικό του διαμεσολαβητή για να τον κατευθύνει κατάλληλα αναλόγως με το συμβόλαιο του και των παροχών που δικαιούται.
Διαβάστε επίσης
Ασφαλιστήρια: Πώς αποζημιώνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Επίδομα Τοκετού – Αποζημίωση: Τι ισχύει στα ασφαλιστήρια υγείας