Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι μια ευρεία κατηγορία ασθενειών. Είναι εκείνες οι ασθένειες κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, εναντίον των δικών του ιστών και οργάνων τα οποία θα έπρεπε κανονικά να προστατεύει.
Υπάρχουν πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ψωρίαση, η πολλαπλή σκλήρυνση, ο διαβήτης τύπου 1 κ.ά.
Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι δυνατόν να εμφανιστούν σε μερικούς ασθενείς με ήπια κλινική εικόνα ενώ σε άλλους μπορεί να παρουσιάσουν πολύ έντονα συμπτώματα. Αυτά είναι ικανά να προσβάλλουν ακόμα και ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος ακόμα και οι νεφροί, αναλόγως του νοσήματος. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Προειδοποιούν δε ότι οι εναλλαγές αυτές μπορεί να έχουν μια επιδεινούμενη πορεία.
Τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζονται μπορεί να είναι η καταβολή, η αδυναμία, το αίσθημα κακουχίας, ο πόνος στις αρθρώσεις, ο πυρετός που κάποιες φορές είναι υψηλός, αλλά και δεκατικός κατά τις απογευματινές ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκδήλωσης αυτοάνοσου νοσήματος, η εξέλιξη μπορεί να είναι απρόβλεπτη και ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση ώστε να αντιμετωπίζεται έγκαιρα κάθε πιθανή έκφανση της νόσου.
Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί και παράλληλα δημοσιευθεί πολλές έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της εμφάνισης των αυτοάνοσων, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε ακριβή συμπεράσματα.
Ίδιες μελέτες έχουν δείξει πως ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες ενδέχεται να ευθύνονται εν μέρει για την εμφάνιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι λοιμώξεις από διάφορους μικροοργανισμούς (όπως ο Β-Αιμολυτικός στρεπτόκοκκος).
Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων φαίνεται να παίζει και το γενετικό υπόστρωμα των ασθενών. Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει μια κληρονομική επιβάρυνση όσον αφορά την εμφάνισή τους.
Ορμονικοί παράγοντες επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην γένεση των νοσημάτων αυτών αφού τα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται σε γυναίκες με αναλογία που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει και υπερβαίνει το 10 προς 1 σε σχέση με τους άνδρες. Τέλος το στρες φαίνεται πως διαδραματίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αυτών των νοσημάτων. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται μετά από μια περίοδο έντονων συναισθηματικών διακυμάνσεων που βιώνει ο ασθενής (π.χ. η απώλεια προσφιλούς πρόσωπου, οικογενειακά προβλήματα, διαζύγιο, οικονομική καταστροφή κλπ.).
Η διάγνωση γίνεται με τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση των ασθενών για την αναγνώριση χαρακτηριστικών εκδηλώσεων τους στο σώμα. Συμπληρώνεται βέβαια με τις ανοσολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται επί τη βάσει των ευρημάτων σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.
Ασφαλιστική Κάλυψη
Το μηνιαίο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής των πασχόντων από αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 500 ευρώ. Αυτό το κόστος καλύπτεται αποκλειστικά από τον ΕΟΠΥΥ. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες προς το παρόν δεν καλύπτουν τη φαρμακευτική αγωγή για τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η κάλυψη των αυτοάνοσων ασθενειών από τις ασφαλιστικές εταιρείες εξαρτάται από τον χρόνο εμφάνισης τους. Συγκεκριμένα αν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα εκδηλωθεί για πρώτη φορά αφού έχει υπογραφεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τότε ο ασφαλισμένος είναι καλυμμένος σε υπηρεσίες, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια. Αυτό ισχύει με την προυπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει ένα επιπλέον πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Στην περίπτωση όμως που ο υποψήφιος ασφαλισμένος ενημερώσει τον ασφαλιστικό του διαμεσολαβητή πως πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να μην προχωρήσει η σύναψη του ασφαλιστικού συμβολαίου υγείας ή η σύναψη αυτού να γίνει κάτω από αυστηρές προυποθέσεις.
Στην περίπτωση που η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία προχωρήσει σε συμβόλαιο υγείας, τότε σίγουρα θα δοθεί χρονική αναμονή και πιθανόν ειδικές εξετάσεις. Στην συνέχεια εφόσον η ασφαλιστική εταιρία κρίνει με βάσει τα αποτελέσματα πως το αυτοάνοσο νόσημα βρίσκεται υπό έλεγχο, η ασφαλιστική κάλυψη θα ισχύσει κανονικά.
Καλό είναι στην περίπτωση που έχετε κάποιο διαγνωσμένο αυτοάνοσο νόσημα και επιθυμείτε να ασφαλιστείτε, να συζητήσετε διεξοδικά με τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή για τους τρόπους, αλλά και τον προβλεπόμενο χρόνο που είναι πιθανό να σας καλύψει η ασφαλιστική εταιρία. Ενημερωθείτε ακόμη για το χρονικό διάστημα που μπορεί να εξαιρείται κάλυψης το αυτοάνοσό σας (π.χ. πέντε ή και δέκα χρόνια), καθώς και σε ποια νοσοκομεία εν τέλει θα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Στη συνέχεια αξιολογείστε τα στοιχεία που θα σας παρουσιάσει για να διαπιστώσετε σε ποιο βαθμό σας συμφέρει η σύναψη ενός ασφαλιστηρίου υγείας.
Διαβάστε επίσης
Θέλετε να ασφαλιστείτε ή να αλλάξετε εταιρία; Όλα όσα θα σας ρωτήσει ο ασφαλιστής
Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο