Χαμένοι θα βγουν χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι των πρώην ειδικών ταμείων, καθώς και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες από την εφαρμογή του ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών ΕΦΚΑ, ο οποίος εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο. Χωρίς τον κανονισμό που θα ορίζει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, η ένωση υπό τον ΕΦΚΑ είναι μόνο στα… χαρτιά, δηλαδή απλώς διοικητική και όχι ουσιαστική.
Η επίσημη δικαιολογία του Υπουργείου Εργασίας για την καθυστέρηση είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα, καθώς είναι δύσκολο να συγκεραστούν όλες οι διαφορετικές παροχές που προσφέρουν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης που ενσωματώθηκαν στον ΕΦΚΑ. Ωστόσο οι συνδικαλιστές του φορέα υποστηρίζουν ότι το υπουργείο τεχνηέντως καθυστερεί, για να φέρει τον κανονισμό μετά τις εκλογές, αφού η εφαρμογή του κάθε άλλο παρά «ανώδυνη» θα είναι για τους ασφαλισμένους. Η έκδοση του κανονισμού θα συνοδευτεί με αλλαγές κυρίως στο ύψος των παροχών που δίνει το Ταμείο, όπως επίδομα ασθενείας ή έξοδα κηδείας, επίδομα κατασκήνωσης και τοκετού αλλά και στις διαδικασίες χορήγησης παροχών, όπως αναπηρικά επιδόματα ή επίδομα εργατικού ατυχήματος.
Η αλήθεια είναι ότι οι παροχές σε χρήμα κατέγραφαν μεγάλες διαφορές από ταμείο σε ταμείο όπως και το ύψος των ασφαλίστρων. Για παράδειγμα, οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές και λαμβάνουν καλύτερες παροχές. Με την εφαρμογή του κανονισμού θα θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, αφού αυτή ήταν και η ουσία του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι οι υψηλές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά προκειμένου να εξισωθούν με τις εισφορές του ΙΚΑ ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τις παροχές οι οποίες θα συμπιεστούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι ειδικοί στην ασφάλιση μάλιστα εκτιμούν ότι οι παροχές θα συμπιεστούν και κάτω από τα επίπεδα του πρώην ΙΚΑ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι ασφαλισμένοι στον κλάδο των τραπεζών (εκτός από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδας που διατηρούν δικά τους ταμεία υγείας και πρόνοιας) καταβάλλουν για έξοδα κηδείας έως 2.900 ευρώ, για επίδομα συμπαράστασης, δηλαδή για αμοιβή βοηθού σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας έως 550 ευρώ μηνιαίως, ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλεται το 100% των ημερομισθίων.
Επίσης το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ καταβάλλει στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους έως 1.570 ευρώ ως έξοδα κηδείας, 450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης και έως 1.000 ευρώ ως παροχή ασθένειας. Το πρώην ΤΣΜΕΔΕ καταβάλει επίδομα μητρότητας ύψους 800 ευρώ και έξοδα κηδείας 1.713,16 ευρώ.
Την ίδια ώρα, το πρώην ΙΚΑ καταβάλλει 700 ευρώ ως έξοδα κηδείας δηλαδή σχεδόν το ¼ σε σχέση με την παροχή των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλει το 60% των ημερομισθίων. Αμοιβή βοηθού προβλέπεται μόνο στις περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας και παραπληγίας (εξω-ιδρυματικό επίδομα), ενώ το επίδομα κατασκήνωσης δίνεται μετά από αίτηση από τον ΟΑΕΔ με εισοδηματικά κριτήρια.