Aπό το 2010 και κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξoυαλικής Υγείας (World Association for Sexual Health – WAS), η 4η Σεπτεμβρίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, μια ευκαιρία υπενθύμισης ότι «οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πλήρη και ακριβή πληροφόρηση, ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές όσον αφορά τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία», σύμφωνα με το σχετικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που, μαζί με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιούν δράσεις για την πρόληψη και έλεγχο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και την προώθηση παρεμβάσεων αυτοφροντίδας για την υγεία και την ευημερία, μεταξύ άλλων.
Ένα από τα συχνότερα ΣΜΝ -και δη στους νέους- είναι οι χλαμυδιακές λοιμώξεις, οι οποίες προκαλούνται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis και που, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μολονότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιμικροβιακή αγωγή, παραμένουν συχνά αδιάγνωστες λόγω του υψηλού ποσοστού ασυμπτωματικών ασθενών (70% των γυναικών και πάνω από 50% των ανδρών).
Η λοίμωξη από χλαμύδια ευθύνεται κατά κύριο λόγο και για μια σπάνια μορφή αρθρίτιδας, την οποία προσδιόρισε ο Αμερικανός ρευματολόγος και Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, Ephraim Engleman, που έφυγε από το ζωή πριν 8 χρόνια, στις 2 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται την αντιδραστική αρθρίτιδα, ένας τύπος αρθρίτιδας που οφείλεται σε λοίμωξη από παθογόνο, αφορά κυρίως ηλικίες 20-50 ετών και μπορεί να είναι:
- του ουρογεννητικού (Chlamydia trachomatis), η οποία «προτιμά» τους άνδρες σε αναλογία 9 προς 1
- του γαστρεντερικού (βακτήρια Salmonella, Shigella, Yersinia και Campylobacter) π.χ. από κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου
- γονιδιακής αιτιολογίας· το γονίδιο HLA-B27 αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα και εντοπίζεται σε 8 στις 10 περίπου περιπτώσεις.
Η αντιδραστική αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως με μια τριάδα συμπτωμάτων: φλεγμονώδη αρθρίτιδα των μεγάλων αρθρώσεων, φλεγμονή στα μάτια (επιπεφυκίτιδα ή ραγοειδίτιδα), ουρηθρίτιδα στους άνδρες και τραχηλίτιδα στις γυναίκες. Λιγότερο κοινά συμπτώματα είναι οι άφθες και έλκη στο στόμα, τα δερματικά εξανθήματα, πυρετός και μυϊκή κόπωση.
Διαγνωστικές εξετάσεις – Αντιμετώπιση
Η διαφορική διάγνωση είναι απαραίτητη ώστε να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα όπως λοιμώδεις αρθρίτιδες (π.χ. νόσος Lyme, οξύς ρευματικός πυρετός), νοσήματα σχετιζόμενα με λοίμωξη (π.χ. νόσος Kawasaki), σύνδρομα ιδιοπαθούς πόνου (ινομυαλγία, αλγοδυστροφία), νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, περιφερική αρθροπάθεια ή αρθρίτιδα από νόσος Crohn και ελκώδη κολίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κ.α..
Τα ασφαλιστικά προγράμματα διαγνωστικών εξετάσεων είναι το προϊόν που, συνδυαστικά με το βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα, επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της υγείας. Για τη διάγνωση της αντιδραστικής αρθρίτιδας και αναλόγως των συμπτωμάτων θα χρειαστεί πιθανώς έλεγχος από πλήθος ειδικοτήτων (οφθαλμίατρος, γυναικολόγος, ανδρολόγος ή ουρολόγος, δερματολόγος), ενώ στις εξετάσεις περιλαμβάνονται αιματολογικές, βιοχημικές (καλύπτονται από τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα ή τα νοσοκομειακά εφόσον τα συμπτώματα οδηγήσουν στο νοσοκομείο, γονιδιακές (εξαιρούνται από τα ασφαλιστήρια) και απεικονιστικές (καλύπτονται συνήθως από τα νοσοκομειακά).
Η θεραπεία είναι κυρίως φαρμακευτική (αντιβιοτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά) και έπειτα ανάπαυση αλλά και άσκηση για την ενδυνάμωση των μυών και τη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων. Για την τελευταία περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί φυσικοθεραπείες, οι οποίες προσφέρονται συχνά έναντι χαμηλού κόστους στους ασφαλισμένους με νοσοκομειακό πρόγραμμα ως προνομιακή παροχή από την εταιρεία είτε (σπανιότερα) μέσω ασφαλιστηρίου πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Σε περίπτωση που αντιδραστική αρθρίτιδα γίνει χρόνια και χρειαστεί ορθοπαιδικη χειρουργική επέμβαση, τότε οι φυσικοθεραπείες θα καλυφθούν ως δαπάνες μετά την νοσηλεία.
Διαβάστε επίσης:
Ασφάλιση – Κιρσοί: Ποιες θεραπείες καλύπτει το συμβόλαιο
Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις
Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται