Ο Ολλανδός γιατρός και ανατόμος Regnier de Graaf με την κορυφαία συμβολή του στη γνώση για τη βιολογία του αναπαραγωγικού συστήματος και ειδικά του γυναικείου, φεύγει από τη ζωή σαν σήμερα, 17 Αυγούστου, το 1673. Μολονότι το έργο του δεν επικεντρώθηκε στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων των γεννητικών οργάνων, η έρευνά του έριξε φως σε διάφορες πτυχές της ανατομίας και της φυσιολογίας τους που συνδέονταν με επιπτώσεις για την υγεία.
Στα προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος περιλαμβάνονται γενετικές και συγγενείς ανωμαλίες, λειτουργικές διαταραχές, λοιμώξεις, δυσπλασίες άγνωστης αιτιολογίας και καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι, η αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική και συνήθως καλύπτεται από τα ασφαλιστήρια υγείας. Ας εξετάσουμε κάποιες από τις βασικές καλοήθεις περιπτώσεις.
Γυναικείο γεννητικό σύστημα
1. Πρόπτωση μήτρας
Η πάθηση που αφορά 1 στις 10 γυναίκες και οφείλεται στη χαλάρωση ή εξασθένηση των μυών και συνδέσμων του πυελικού εδάφους. Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων μέσω του κόλπουνμπορεί να αφορά τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη (κυστεοκήλη), το ορθό (ορθοκήλη) ή το λεπτό έντερο (εντεροκήλη) και σχετίζεται με περαιτέρω επιπλοκές όπως η πρόπτωση του ορθού. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική για τη μείωση κυρίως των συμπτωμάτων, είτε χειρουργική για μονιμότερα και υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας έως και 90%. Στα συμβόλαια αναγράφονται επεμβάσεις για «ορθοκήλη, κυστεοκήλη, πρόπτωση µήτρας και ακράτεια ούρων», η κάλυψη για τις οποίες ενεργοποιείται κατόπιν χρονικής αναμονής όπως δύο ασφαλιστικά έτη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
2. Ενδομητρίωση
οποία μπορεί να συντελέσει στην υπογονιμότητα των γυναικών μέσω διάφορων μηχανισμών όπως η διαταραχή της κινητικότητας και της δομής των σαλπίγγων ή ο σχηματισμός συμφύσεων στην πύελο. Μετά από μια χρονική αναμονή όπως 6 μήνες η αντιμετώπιση με καυτηρίαση του ενδομητρίου καλύπτεται από το συμβόλαιο ως μικρή επέμβαση.
3. Ινομυώματα
Μία στις τρεις γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ινομυώματα, τους συχνότερους γυναικολογικούς καλοήθεις όγκους που δημιουργούνται και αναπτύσσονται κάτω από το περίβλημα, εντός του μυϊκού τοιχώματος και στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας. Μαζί με τους πολύποδες της μήτρας ευθύνονται για το 10% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Στις μεγάλες επεμβάσεις συνήθως των συμβολαίων προβλέπεται η εκπυρήνηση ινοµυώµατος µήτρας και αφαίρεση ινοµυώµατος. Αντίστοιχα στις μεγάλες επεμβάσεις συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση ενδοπυελικών συμφύσεων όπως λαπαροσκοπική λύση συµφύσεων σαλπίγγων. Ενημερωθείτε εδώ.
4.Κύστεις ωοθηκών
Η κύστη στην ωοθήκη είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει μία στις δύο γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Οι κύστες τις περισσότερες φορές είναι καλοήθεις και ασυμπτωματικές, συνεπώς οι ασφαλισμένες με πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων μπορούν να επισκεφθούν συμβεβλημένους με την ασφαλιστική εταιρεία γυναικολόγους για προληπτικό έλεγχο οικονομικά (π.χ. από 20€), είτε στο πλαίσιο των προνομίων που είθισται να προσφέρουν οι εταιρείες στους κατόχους νοσοκομειακών συμβολαίων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Ανδρικό γεννητικό σύστημα
1. Φίμωση
Φίμωση αποκαλείται η στένωση της ακροποσθίας, του τμήματος δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους και την εμποδίζει να αποκαλυφθεί. Μπορεί να είναι είτε συγγενής (εκ γενετής) -αφορά το 5 – 10 % των παιδιών ηλικίας άνω των 3 χρόνων- είτε επίκτητη, δηλαδή να εμφανιστεί στην πορεία της ζωής από διάφορες αιτίες όπως κακή υγιεινή, χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο και την ακροποσθία (βαλανοποσθίτιδα), μυκητιάσεις, φλεγμονή προκαλούμενη από το σακχαρώδη διαβήτη ή απότομος χειρισμός (π.χ. τραυματισμός κατά τη σεξουαλική πράξη). Η περιτομή αποτελεί τη συνήθη αντιμετώπιση της φίμωσης. Η επέμβαση «Φίμωση- Περιτομή» συμπεριλαμβάνεται σε όλα τα συμβόλαια υγείας εφόσον συντρέχουν ιατρικοί λόγοι και όχι διαφορετικής μορφής όπως π.χ. θρησκευτικοί. Διαβάστε σχετικά εδώ.
2. Υδροκήλη
Η συγκέντρωση υγρού ανάμεσα στα περιβλήματα του όρχεως που μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή δευτεροπαθής (π.χ. φλεγονή του όρχεως ή της επιδιδυμίδας, καρκίνος κ.α.) συγκαταλέγεται στις ουρολογικές επεμβάσεις που καλύπτονται από τα συμβόλαια. Καθώς πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που απαιτεί συνήθως παραμονή λίγων ωρών στο νοσοκομείο, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι προβλέπεται για τα one-day clinic (ενημερωθείτε εδώ).
3. Συστροφή όρχεως
Η συστροφή του όρχεος είναι μια επείγουσα κατάσταση που συνοδεύεται από έντονο πόνο και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση για να μη νεκρωθεί ο όρχις. Η συστροφή του όρχεως μπορεί να είναι τέλεια ή ατελής ενώ και στις δύο περιπτώσεις ο όρχις αλλάζει και τη θέση του, οπότε εντοπίζεται σε υψηλότερο σημείο από το συνηθισμένο. Συμβαίνει συχνότερα στα βρέφη όπως και σε αγόρια ηλικίας 12-18 ετών, σπανιότερα όμως σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία. Στον πίνακα επεμβάσεων αναγράφεται ως «Συστροφή όρχεως – ορχεοπηξία» και αξιολογείται συνήθως ως μεσαίας βαρύτητας επέμβασης. Εν προκειμένω, οι συμβαλλόμενοι γονείς ή ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι προβλέπει το συμβόλαιό τους για τα έκτακτα περιστατικά.
4. Υπερπλασία προστάτη
Οι μισοί άνδρες ηλικίας 50 ετών αντιμετωπίζουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ενώ στην ηλικία των 70 αποτελεί πρόβλημα για 3 σχεδόν στους 4. Η διάγνωση της υπερπλασίας περιλαμβάνει τη λήψη ακριβούς ιστορικού και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου, την κλινική εξέταση, εργαστηριακούς και απεικονιστικούς ελέγχους. Σημειώνεται ότι αυτές οι ιατρικές επισκέψεις σε ουρολόγο και εξετάσεις όπως π.χ. PSA παρέχονται μέσα από τα προγράμματα διαγνωστικών εξετάσεων. Η χειρουργική αντιμετώπιση εντούτοις όπως και η κυστεοσκόπηση -εξέταση του εσωτερικού της ουροδόχου κύστης για πιθανή υπερτροφία και συνοδές παθήσεις καθώς και τη διόρθωση στενώσεων της ουρήθρας- καλύπτονται από τα ασφαλιστικά συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης αποκλειστικά. Περοσσότερες πληροφορίες εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος Προστάτη: Εξετάσεις και θεραπείες – Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο
Κάμψη πέους: Η νόσος που την προκαλεί – Οι λύσεις που αποκαθιστούν τη στύση
Καρκίνος ωοθηκών: Θεραπείες και επεμβάσεις που καλύπτει το ασφαλιστήριο