Η 1η Αυγούστου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα, ενός από τους συχνότερους καρκίνους παγκοσμίως, με το ετήσιο κόστος του σε ζωές να υπερβαίνει αυτό του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη συνδυαστικά. Υπολογίζεται ότι ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για σχεδόν έναν στους πέντε θανάτους από κακοήθεια παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τη διάγνωση και την σταδιοποίηση της νόσου θα καταστεί αναγκαία η βρογχοσκόπηση ή επισκόπηση ή ενδοσκόπηση του βρογχικού δένδρου. Η υποψία για καρκίνο του πνεύμονα αντίστοιχα είναι η συχνότερη ένδειξη για τη διενέργεια βρογχοσκόπησης.
Οι ασφαλιστικές καλύψεις
Όπως εξηγεί στο ygeiamou o Νικόλαος Δ. Χαΐνης, Διευθυντής της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, πέρα από το νοσοκομείο σε απλή κλίνη ή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για βαρέως πάσχοντες, η εξέταση μπορεί να διενεργηθεί και σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και εξωτερικά ιατρεία.
Στα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης η βρογχοσκόπηση λογίζεται ως (ελάχιστα) επεμβατική διαγνωστική εξέταση ή εξέταση που απαιτεί εξειδικευμένα εργαστήρια είτε/και υπηρεσίες ιατρού και αναισθησιολόγου και πιθανώς λήψη βιοψίας και καλύπτεται κατά τα προβλεπόμενα για ενδοσκοπικές πράξεις (διαβάστε εδώ). Ειδικότερα, ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο θα καλύψει την προγραμματισμένη εξέταση για τον έλεγχο συμπτωμάτων, το ιστορικό και την κλινική εξέταση (π.χ. χρόνιος βήχας, αιμόπτυση, εισπνευστικός συριγμός, βραχνάδα, δυσλειτουργία-πάρεση-παράλυση φωνητικών χορδών, θωρακικός πόνος κ.α.)
Κάποιες εταιρείες θα καλύψουν πλήρως τον ασφαλισμένο εφόσον μετέβη στο νοσοκομείο λόγω ενοχλήσεων αλλά η βρογχοσκόπηση δεν οδήγησε σε κάποιο εύρημα, στην περίπτωση ωστόσο που χρειαστεί κάποια επιπλέον πράξη (π.χ. λήψη βιοψίας) τότε θα καταβάλει το ποσό της απαλλαγής που του αναλογεί -εάν του αναλογεί- κατά τα προβλεπόμενα του συμβολαίου του για τις ημερήσιες νοσηλείες. Εάν όμως ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε περιοχή που δεν «φτάνει» το δίκτυο υγείας της ασφαλιστικής εταιρείας, τότε μπορεί να προβεί στη βρογχοσκόπηση σε κάποιο ιατρείο της περιοχής του και να αποζημιωθεί απολογιστικά με την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Κάποια εξωνοσοκομειακά προγράμματα θα καλύψουν τη διενέργειά της κατόπιν ραντεβού ή εκτάκτως, μόνο εφόσον η εξέταση λάβει χώρα σε εξωτερικό ιατρείο και συνήθως για κάποιο έκτακτο περιστατικό είτε επί ύποπτης συμπτωματολογίας. Εφόσον όμως τα αποτελέσματα αποκαλύψουν κάποιοι πρόβλημα υγείας που απαιτεί αντιμετώπιση/θεραπεία (π.χ. όγκοι, λοίμωξη, αδιάγνωστη πλευριτική συλλογή,διάμεσες πνευμονοπάθειες κ.α.) θα χρειαστεί η ασφάλιση νοσοκομειακής περίθαλψης.
Παρακολούθηση για κακοήθεις νόσου
Στην περίπτωση καρκίνου που εκδηλώθηκε μετά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου, η θεραπεία καλύπτεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις. Πρόκειται όμως για κατάσταση υγείας που απαιτεί παρακολούθηση του ασθενούς. Η βρογχοσκόπηση δεν διενεργείται μόνο για τη διάνοιξη των αεραγωγών από τις στενώσεις και αποφράξεις που προκαλούν οι κακοήθειες αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς μετά την αντιμετώπιση. Εν προκειμένω, το νοσοκομειακό πρόγραμμα θα την καλύψει έως το χρονικό όριο που προβλέπει για τη μετανοσηλευτική δαπάνη, μετά το πέρας του οποίου θα μπορεί να καλυφθεί μόνο εφόσον υπάρχει ασφαλιστήριο εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.
Διαβάστε επίσης:
Διαγνωστικές εξετάσεις: Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να λείπουν από το συμβόλαιό σας
Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται
Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;