Την τιμητική τους ή… περίπου, έχουν οι υπναράδες κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου στη Φινλανδία, την ημέρα “Unikeonpäivä”, στο πρωινό της οποία τιμωρούνται όσοι σηκώνονται τελευταίοι από το κρεβάτι με βίαιο ξύπνημα που περιλαμβάνει δυνατούς θορύβους και μπουγέλωμα, με ρίψη τους στο νερό ή την υποχρέωση να φορούν όλη ημέρα μια χαρακτηριστική ερυθρόλευκη πιτζάμα.
Όσοι γνωρίζουν από βίους των αγίων της χριστιανικής πίστης, πιθανώς να έχουν διαβάσει για τους Αγίους Επτά Παίδες εν Εφέσω, από τους οποίους έλκει την καταγωγή του το φινλανδικό έθιμο. Σύμφωνα με την ιστορία, οι Μαξιμιλιανός, Ιάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Αντωνίνος (ή Ιωάννης), Κωνσταντίνος και Εξακουστοδιανός, αφού μοίρασαν την περιουσία τους στους πτωχούς, κατέφυγαν σε μια σπηλιά για να γλυτώσουν τους διωγμούς του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου περί το 250 μ.Χ., όπου και κοιμήθηκαν για 200 χρόνια μέχρι την ανάστασή τους. Στις σκανδιναβικές χώρες, η μνήμη τους εορτάζεται στις 27 Ιουλίου ενώ στην ορθόδοξη Eκκλησία στις 4 Αυγούστου.
Μάλλον απίθανο είναι να ξυπνήσει στις μέρες μας κάποιος μετά από 200 χρόνια ύπνου, είναι όμως πολύ πιθανό να δυσκολεύεται να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και μολονότι στη χώρα μας δεν διατρέχει τον κίνδυνο κάποιου άγαρμπου -αν όχι σκληρού- εθίμου, μπορεί πάντα να επωφεληθεί από ένα ασφαλιστήριο υγείας, για την περίπτωση που η υπερβολική υπνηλία κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας.
«Ένοχοι» και ασφαλιστικές καλύψεις
Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Ύπνου, η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ορίζεται ως η δυσκολία να παραμείνει κάποιος ξύπνιος ή σε εγρήγορση που συνοδεύεται από την ανάγκη ύπνου. Πρόκειται κατά βάση για σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος ή ενός συνδυασμού παραγόντων με σοβαρές συνέπειες στη ζωή του ατόμου όπως αυξημένο κίνδυνο τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων, μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία, χειρότερη ποιότητα ζωής, συναισθηματικές διαταραχές και προβλήματα στις κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις.
Στους πιθανούς «ενόχους» της ανεξέλεγκτης υπνηλίας συγκαταλέγονται ελλείψεις σε διατροφικά στοιχεία, η κατάθλιψη, η αναιμία, ο διαβήτης καθώς και διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα ή του ύπνου.
Τι μπορεί να καλυφθεί:
Δύο διαταραχές του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποσότητα ποιοτικού ύπνου με συνέπεια την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
Για την πρώτη έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο ότι μπορεί να καλυφθεί για το κομμάτι της διάγνωσης και τη πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου μέσα από συμβόλαιο νοσοκομειακής περίθαλψης. Για τη θεραπεία χειρουργικά, τα συμβόλαια καλύπτουν βαριατρικές και ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις, εφόσον πάσχουν από παχυσαρκία ή/και ανατομικές δυσμορφίες. Για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή σύνδρομο Willis–Ekbom πάλι, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένη παρόρμηση για κίνηση των ποδιών κυρίως το βράδυ, ένα ασφαλιστήριο με κάλυψη για διαγνωστικές εξετάσεις, θα μπορούσε να εξασφαλίσει τον έλεγχο από έναν νευρολόγο και τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, φάρμακα ή διαχείριση της κατάστασης που το πυροδοτεί.
Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι η ναρκοληψία, «ασθένεια του ύπνου» ή αλλιώς σύνδρομο του Gelineau, μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική υπνηλία, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία αλλά η διάγνωση να γίνεται εν τέλει μεταξύ των 20 και 40 ετών. Η διάγνωση της Ναρκοληψίας γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα Κέντρα Ύπνου και περιλαμβάνει τη μελέτη ύπνου. Ζητούμενο είναι αν η εταιρεία που παρέχει κάλυψη για την εξέταση, θα δεχθεί να την αποζημιώσει για την ανεξέλεγκτη υπνηλία και όχι υπνική άπνοια. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση.
Τέλος, κάποιες αιτίες της υπνηλίας που μπορούν να καλυφθούν από τα συμβόλαια υγείας είναι οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Πάρκινσον και οι εγκεφαλικοί όγκοι και τραυματισμοί, περιπτώσεις που αναλύθηκαν εκτενώς στο πρόσφατο άρθρο για τις νευρολογικές διαταραχές εδώ.
Τι δεν θα καλυφθεί:
Η Ένωση Ύπνου των ΗΠΑ αναφέρει μεταξύ των πιθανών υποκείμενων καταστάσεων τις νευροαναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές, βασικές εξαιρέσεις των ασφαλίσεων υγείας όπως έχουμε εξηγήσει σε αντίστοιχα άρθρα με αφορμή την επέτειο γενεθλίων του Hans Asperger που προσδιόρισε το ομώνυμο σύνδρομο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη.
Διαβάστε επίσης:
Αλλαγή ώρας: Γιατί επισπεύδει την ανάγκη να ασφαλιστείτε
Ατύχημα: Πότε κινδυνεύετε να μείνετε ακάλυπτοι – Οι ύποπτες συνθήκες