Στις 22 Ιουλίου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας αφιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο της εγκεφαλικής υγείας και αναπηρίας διεθνώς ώστε να καλυφθούν τα κενά στην εκπαίδευση και ενημέρωση, με στόχο την άρση των εμποδίων στην υγειονομική περίθαλψη για τους ασθενείς. «Όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου, ας μην αφήσουμε κανέναν πίσω» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Lancet Neurology με αφορμή την ημέρα, επισημαίνεται ότι οι δομικές και λειτουργικές αλλαγές στο νευρικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν οξεία, αναστρέψιμη, χρόνια ή προοδευτική αναπηρία, επηρεάζοντας τις λειτουργίες του κινητικού, αισθητικού, αυτόνομου και γνωστικού συστήματος. Όπως τονίζουν οι συγγραφείς, «με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως που επηρεάζονται από κάποια νευρολογική διαταραχή, η ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και αποκατάστασης αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα».
Οι νευρολογικές διαταραχές μπορούν να μεταβάλουν τη συμπεριφορά, την προσωπικότητα, την ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών και τη λειτουργικότητα ενός ατόμου, ακόμα και για καθημερινές δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλοί τύποι, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων, σπάνιων εγκεφαλικών νοσημάτων, που σχετίζονται με ασθένειες, γονίδια ή τραυματισμούς. Παρακάτω θα εξετάσουμε γενικές κατηγορίες και πώς μπορεί να καλύψει αναγκαίες δαπάνες υγείας η ιδιωτική ασφάλιση.
1. Νευρολογικά αυτοάνοσα νοσήματα
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται παθήσεις όπως η μυασθένεια Gravis, το σύνδρομο Guillain-Barré και το πλέον γνωστό ίσως νόσημα της ομάδας, η πολλαπλή σκλήρυνση. Όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερα άρθρα, προϋπόθεση είναι η νόσος να μην προϋπήρχε της σύναψης ασφαλιστικού συμβολαίου ή να αγνοούσε την ύπαρξή της ο ασφαλισμένος, στην περίπτωση δε που τη γνώριζε να είχε ενημερώσει προσυμβατικά την εταιρεία και να άφηνε στη λεπτή της ευχέρεια την επιλογή ασφάλισης ή όχι. Το ασφαλιστήριο μπορεί να καλύψει επεμβάσεις για διάφορες επιπλοκές κατά την εξέλιξη της νόσου, όπως η νευροχειρουργική επέμβαση για εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση προς αντιμετώπιση των κινητικών προβλημάτων, ή κάποια ουρολογική επέμβαση όπως κυστεοσκόπηση ή ουρηθρική ταινία ακράτειας για ασθενείς με επιτακτικού τύπου ακράτεια συνεπεία της νόσου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
2. Εγκεφαλικό επεισόδιο
Αποτελεί μια οξεία νευρολογική διαταραχή των αγγείων του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε τμήμα του με συνέπεια προβλήματα στην ομιλία, την κατανόηση, την όραση, τη δύναμη, την αίσθηση ή τον συντονισμό. Πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ένα άτομο που εμφανίζει συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη φυσική και νευρολογική εξέταση. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία και οι τεχνικές πυρηνικής ιατρικής χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του τύπου, της θέσης και της αιτίας του εγκεφαλικού επεισοδίου και για τον αποκλεισμό άλλων διαταραχών. Το συμβόλαιο υγείας θα καλύψει όλα τα νοσήλια και επιπλέον δαπάνες για εξετάσεις πριν και μετά τη νοσηλεία, ενώ για τις προαναφερθείσες απεικονιστικές εξετάσεις ενημερωθείτε λεπτομερώς εδώ.
3. Τραυματισμοί κεφαλής
Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι από τις συχνότερες αιτίες αναπηρίας και θανάτου στους ενήλικες. Ο τραυματισμός μπορεί να είναι ήπιος όπως ένας μώλωπας ή μια ουλή στο κεφάλι, είτε πιο σοβαρός λόγω π.χ. διάσεισης ή ανοιχτού τραύματος, κατάγματος οστού(-ων) του κρανίου, εσωτερική αιμορραγία και βλάβης στον εγκέφαλο. Για τη διάγνωση μπορεί να χρειαστούν αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, μαγνητικές, ενώ η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει ράμματα και παρακολούθηση έως επέμβαση και παραμονή στο νοσοκομείο. Πρόκειται για δαπάνες που θα καλύψει το συμβόλαιο.
Γνωρίζατε όμως ότι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου τόσο ισχαιμικού όσο και (κυρίως) αιμορραγικού, ενώ το τραύμα κεφαλής μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη γλοιώματος, μιας σχετικά σπάνιας αλλά επιθετικής μορφής εγκεφαλικού όγκου; Ίσως θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο πότε μπορεί να δοθεί αποζημίωση για ασθένεια από ασφαλιστήριο για ατύχημα.
4. Νευροεκφυλιστικές παθήσεις
Περιλαμβάνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη νόσο Πάρκινσον και την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) μεταξύ πολλών άλλων. Τις περισσότερες φορές είναι αργά εξελισσόμενες και επηρεάζουν τη σκέψη, τη μνήμη, την κίνηση, και είναι συχνότερες στους ηλικιωμένους. Οι εν λόγω παθήσεις απουσιάζουν ή εξαιρούνται από πολλά προγράμματα υγείας.
Ωστόσο, τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα διαγνωστικών εξετάσεων σε συμβεβλημένα κέντρα περιλαμβάνουν την αρμόδια για την περίπτωση ειδικότητα του νευρολόγου, ο οποίος θα προβεί στον αναγκαίο έλεγχο της λειτουργίας του εγκεφάλου, των νεύρων και των μυών ενδεχομένως επιπλέον εξετάσεις όπως εργαστηριακούς και απεικονιστικούς ελέγχους (αξονική, μαγνητική τομογραφία), εγκεφαλογράφημα και ηλεκτρομυογράφημα.
Για την περίπτωση της νόσου Πάρκινσον εντούτοις, υπάρχει σήμερα στην αγορά νοσοκομειακό πρόγραμμα που καλύπτει την στερεοτακτική επέμβαση εφόσον γίνεται για τον έλεγχο μη προϋπάρχουσας νόσου Πάρκινσον, μια μέθοδος που συστήνεται για τα κινητικά συμπτώματα σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή. Η ίδια τεχνική εφαρμόζεται και σε άτομα με μια άλλη νευρολογική διαταραχή, την επιληψία.
5. Όγκοι εγκεφάλου
Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να είναι πρωτοπαθείς (του ίδιου του εγκεφάλου) ή μεταστατικοί /δευτεροπαθείς (μετάσταση από άλλο όργανο) και έπειτα καλοήθεις ή κακοήθεις, αποτελούν όμως ιδιαίτερη περίπτωση και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ακόμη και μη καρκινικοί όγκοι ενδέχεται να παρεμποδίζουν λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου και να επιφέρουν σημαντικές νευρολογικές διαταραχές, ενώ η εξαλλαγή τους σε κακοήθεια είναι συχνότερη συγκριτικά με καλοήθεις όγκους που εμφανίζονται σε άλλα όργανα.
Ένα ασφαλιστήριο διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών επισκέψεων θα φανεί σωτήριο στην περίπτωση συμπτωμάτων, ενώ συνδυαστικά με το νοσοκομειακό θα καλυφθεί πλήρως η διαδικασία του διαγνωστικού ελέγχου που περιλαμβάνει νευρολογική εξέταση, απεικονιστικές εξετάσεις και λήψη βιοψίας για ιστοπαθολογική εξέταση. Τυχόν επεμβάσεις, ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες κ.λπ. θα καλυφθούν κατά τα προβλεπόμενα από το συμβόλαιο.
Καταληκτικά, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές από τις παραπάνω νευρολογικές διαταραχές όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις και οι όγκοι, αποτελούν ασφαλιστικούς κινδύνους για τα προγράμματα ασφάλισης σοβαρών ασθενειών. Ενημερωθείτε εδώ σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Διαβάστε επίσης:
Πάρεση προσώπου: Οι ασφαλιστικές καλύψεις για την αποκατάσταση της
Ατύχημα: Πότε κινδυνεύετε να μείνετε ακάλυπτοι – Οι ύποπτες συνθήκες
Χρόνιος πόνος: Οι σωτήριες παροχές του συμβολαίου υγείας