Κάποιο πρωί, πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ένας 54χρονος άνδρας είδε τα εικονίδια από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή του να ξεπηδούν από την οθόνη και να κυματίζουν μπροστά στα μάτια του, να πλησιάζουν και να απομακρύνονται για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν θέση εν τέλει στα δεξιά του. Η φωτοφοβία, η ναυτία και ο παλλόμενος πονοκέφαλος που ακολούθησαν οδήγησαν τελικά τον άνδρα στα επείγοντα όπου μια σειρά νευρολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων έδειξαν ότι ένα γλοιοβλάστωμα, ο συχνότερος πρωτοπαθής εγκεφαλικός όγκος, ήταν υπαίτιο για την πρόκληση του Συνδρόμου της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσίευσαν το περιστατικό στο Neurocase (2019), πρόκειται για την πρώτη περίπτωση σύνδεσης του γλοιοβλαστώματος με τη σπάνια νευροψυχιατρική διαταραχή που περιλαμβάνει παραμορφώσεις της οπτικής και χρονικής αντίληψης, με τις ευθείες γραμμές να φαίνονται καμπύλες (μεταμορφοψία) και τα αντικείμενα να φαίνονται μικρότερα ή μεγαλύτερα απ’ ό,τι είναι -ακόμα και το ίδιο το σώμα του ατόμου-, είτε σε μεγαλύτερη ή μικρότερη απόσταση από την πραγματική, όπως και στην περίπτωση ενός 30χρονου με ιστορικό χρόνιας ημικρανίας που, πριν τα επεισόδια κεφαλαλγίας, έβλεπε τα πράγματα γύρω του παραμορφωμένα, με διαφορετικό μέγεθος και σε άλλες αποστάσεις από τις αληθινές.
Ο ψυχίατρος John Todd που το προσδιόρισε τη δεκαετία του 1950 -ονομάζεται εναλλακτικά σύνδρομο Todd-, επέλεξε να συνδέσει το σύνδρομο με την ηρωίδα του παραμυθιού του Lewis Carroll επειδή τα συμπτώματα έμοιαζαν με όσα βίωνε η Αλίκη στην ιστορία, ίσως όχι τυχαία. Θεωρείται ότι ίδιος ο Carroll, ο οποίος πρωτοδιηγήθηκε τις περιπέτειες της μικρής Αλίκης στην κόρη του φίλου του Henry Liddell, Alice, σαν σήμερα, 4 Ιουλίου το 1862, βίωνε αντίστοιχα συμπτώματα και παραισθήσεις εξαιτίας των πολλαπλών επεισοδίων ημικρανιών με αύρα, με νευρολογικά συμπτώματα δηλαδή όπως λάμψεις ή μαύρα στίγματα (σκοτώματα), μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια κ.α. πριν ή κατά τη διάρκεια της κεφαλαλγίας.
Συνηθισμένες αιτίες για ένα σπάνιο σύνδρομο
Το σύνδρομο είναι σπάνιο και μάλλον δεν θα καλυπτόταν αφού οι νευρολογικές διαταραχές υπάγονται στις γενικές εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας. Δεν συμβαίνει το ίδιο εντούτοις με αρκετές από τις καταστάσεις που το πυροδοτούν.
Έπειτα, η θεραπεία του συνδρόμου εστιάζει στην αντιμετώπιση των καταστάσεων που το προκαλούν και, μολονότι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, η σχιζοφρένεια, η επιληψία ή οι ημικρανίες δεν θα καλύπτονταν από το συμβόλαιο υγείας, δεν θα συνέβαινε το ίδιο υπαίτια ήταν κάποια ιογενής λοίμωξη [π.χ. λοιμώδης μονοπυρήνωση από τον Epstein-Barr (EBV), της γρίπη τύπου Α ή τον H1N1, τον ερπητοϊό Varicella-Zoster Virus (VZV) της ανεμευλογιάς και του έρπητα ζωστήρα] ή βακτηριακή (τυφοειδής πυρετός, νόσος του Lyme, οστρακιά από στρεπτόκοκκο), κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική βλάβη ή καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι στον εγκέφαλο.
Πέρα από τις νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές δαπάνες που καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας για τις ως άνω νόσους και καταστάσεις, μπορούμε να επανέλθουμε στον 54χρονο άνδρα με το γλοιοβλάστωμα για να διαπιστώσουμε τη σημασία ασφαλιστικής κάλυψης για απλές όσο και πολύπλοκες και δαπανηρές εξετάσεις. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, παρά το οικογενειακό ιστορικό όγκων στον εγκέφαλο, η νευρολογική εξέταση, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και η αξονική εγκεφάλου δεν έδειξαν κάποιο εύρημα, και μόνο η μαγνητική τομογραφία έδειξε μια βλάβη μήκους 2,5 εκατοστών στην αριστερή κροταφική-ινιακή περιοχή του εγκεφάλου. (Για το πώς καλύπτεται η μαγνητική τομογραφία, διαβάστε εδώ.)
Διαβάστε επίσης:
Διαγνωστικές εξετάσεις: Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να λείπουν από το συμβόλαιό σας
Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται
Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;