Η 29η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας, μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το σπάνιο ρευματικό νόσημα και τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσής του. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων για το Σκληρόδερμα (Federation of European Scleroderma Associations – FESCA) με αφορμή την ημέρα θανάτου του μεγάλου Γερμανο-Ελβετού ζωγράφου Πάουλ Κλέε που έπασχε από τη νόσο (29 Ιουνίου 1940).
Πρόκειται για ένα επίμονο χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας -ανοσολογικοί μηχανισμοί με συμμετοχή περιβαλλοντικών, γονιδιακών, ορμονικών και ψυχολογικών παραγόντων- το οποίο, εξηγούν στο ygeiamou ειδικοί, προσβάλλει το δέρμα, τους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις καθώς και εσωτερικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, ο γαστρεντερικός σωλήνας, οι νεφροί κ.α.. Προσβάλλει συνήθως τις γυναίκες, στις οποίες εκδηλώνεται τέσσερις φορές συχνότερα από τους άνδρες.
Οι δύο βασικές μορφές της νόσου είναι το εντοπισμένο σκληρόδερμα με προσβολή μόνο του δέρματος στα χέρια και το πρόσωπο κυρίως και το συστηματικό σκληρόδερμα ή συστηματική σκλήρυνση (διακρίνεται σε περιορισμένη σκληροδερμία ή σύνδρομο CREST και τη διάχυτη σκληροδερμία) με προσβολή και άλλων εσωτερικών οργάνων πλην του δέρματος όπως οι νεφροί, ο οισοφάγοs, η καρδιά και οι πνεύμονες.
Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι συνήθως δερματικά και αναπτύσσονται αθόρυβα σε διάστημα μηνών έως ετών. Περιλαμβάνουν τη σταδιακή σκλήρυνση και πάχυνση του δέρματος στα χέρια, το πρόσωπο και τα πόδια, με πλέον χαρακτηριστικά το φαινόμενο Raynaud (χρωματική αλλαγή στο δέρμα των δαχτύλων) που μπορεί να προηγηθεί έτη των υπολοίπων εκδηλώσεων, καθώς και τα σκληρά, πρησμένα δάκτυλα («αλλαντοειδής» διόγκωση). Ο οισοφάγος προσβάλλεται σε >85% των περιπτώσεων, δεύτερος κατά σειρά συχνότητας μετά την προσβολή του δέρματος.
Ασφαλιστικές καλύψεις για το σοβαρό σκληρόδερμα
Όπως και άλλα σπάνια νοσήματα, η πάθηση δεν εντοπίζεται ρητώς στα περισσότερα προγράμματα νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, με εξαίρεση ένα πρόγραμμα που αναφέρεται στην ευρύτερη ομάδα των νοσημάτων κολλαγόνου (συνδετικού ιστού) και για τα οποία ορίζει αναμονή 2 ετών για την κάλυψή τους. Μια δεύτερη αναφορά γίνεται σε πρόγραμμα ασφάλισης για Σοβαρές Ασθένειες μαζί με άλλες αυτοάνοσες νόσους όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και παθήσεις όπως η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση που αποτελεί μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές της σκληροδερμίας (8-12%) και την κύρια αιτία θανάτου των ασθενών.
Υπενθυμίζεται ότι εφόσον η νόσος είναι γνωστή στους υποψηφίους προς ασφάλιση δεν πρέπει να αποκρύπτεται κατά τον έλεγχο ασφαλισιμότητας. Κατά την ενημέρωσή της για την παρουσία σκληροδερμίας, η εταιρεία προκειμένου να εκτιμήσει τον ασφαλιστικό κίνδυνο θα ζητήσει πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία διάγνωσης, τις πιθανές επιπλοκές, τη φαρμακευτική αγωγή, το ιστορικό νοσηλειών, σε ποια όργανα του σώματος έχει εκδηλωθεί, κατά πόσο είναι ελεγχόμενα τα συμπτώματα, διάφορες ιατρικές εξετάσεις, την πρόγνωση της πάθησης, πιθανές συννοσηρότητες και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής.
Η κατοχή ενός ασφαλιστηρίου διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών επισκέψεων έπειτα θα φανεί χρήσιμη στη διάγνωση της πάθησης σε περίπτωση συμπτωμάτων (π.χ. αιματολογικός έλεγχος, ακτινογραφία), συνδυαστικά όμως με το νοσοκομειακό καθώς κάποιες από τις εξετάσεις που περιλαμβάνει ο έλεγχος σκληροδέρματος δεν καλύπτονται από τα εξωνοσοκομειακά ασφαλιστήρια αρκετών εταιρειών, όπως η αξονική πνευμόνων υψηλής ευκρίνειας, η οισοφαγογαστροσκόπηση κ.α. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή το αρμόδιο τμήμα της ασφαλιστική σας εταιρείας.
Όσον αφορά τη διαχείριση του αυτοάνοσου, αν και επί το πλείστον είναι φαρμακευτική και προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης θα κριθεί από το είδος και την ένταση ορισμένων επιπλοκών καθώς και τα όργανα που συμμετέχουν στη νόσο. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο συστηματικού σκληροδέρματος:
- συμπαθεκτομή για σοβαρή μορφή του φαινομένου Raynaud που δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητικές προσεγγίσεις. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει τη διακοπή ή την αφαίρεση της συμπαθητικής νεύρωσης των αρτηριών για τη μείωση της συστολής των αιμοφόρων αγγείων και τη βελτίωση της ροής του αίματος
- αγγειοπλαστική για την περίπτωση που το συστηματικό σκληρόδερμα έχει προκαλέσει αποφρακτική αρτηριακή νόσο άνω άκρων και η κεντρική αρτηρία του χεριού παρουσιάζει σημαντική στένωση
- διαστολή του οισοφάγου με μπαλόνι για τις στενώσεις που μπορεί να αναπτύξει λόγω της ίνωσης και της ουλής των ιστών
- για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) σε άτομα με σκληρόδερμα που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή. Η ΓΟΠ είναι συχνό σύμπτωμα που οφείλεται στην εξασθένιση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Για την κάλυψη παθήσεων του οισοφάγου, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Ασφάλιση – Κιρσοί: Ποιες θεραπείες καλύπτει το συμβόλαιο
Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις
Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται