Κάθε 30 δευτερόλεπτα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ένας άνθρωπος που διαβιοί κοντά σε χώρους αποκομιδής αποβλήτων και πλαστικών ειδών θα χάσει τη ζωή του από ασθένειες που οφείλονται στη ρύπανση από πλαστικά όπως διάρροια, ελονοσία και μορφές καρκίνου. Οι συνέπειες από τη μάστιγα του πλαστικού θα είναι εξίσου δραματικές και για άλλες ομάδες, όπως φυλετικές και άλλες μειονότητες καθώς όσων η εργασία είναι κομμάτι του κύκλου ζωής του πλαστικού, από την παραγωγή στη χρήση και από εκεί στην απόρριψη και ανακύκλωση.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Annals of Global Health, για τους παραπάνω είναι πολύ πιθανός ο θάνατος από πνευμονοκονίαση των ανθρακωρύχων (εισπνοή ανθρακόσκονης), πυριτίαση (εισπνοή σκόνης χαλαζία) και άλλες διάμεσες πνευμονοπάθειες, διάφορους τύπους καρκίνου (εγκεφάλου, μαστού, πνεύμονα και ουροδόχου κύστης, ηπατικό αγγειοσάρκωμα, μεσοθηλίωμα, λευχαιμία, λέμφωμα), καρδιαγγειακές παθήσεις και δηλητηρίαση από τοξικά μέταλλα, ενώ διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για νευροτοξικές βλάβες και μειωμένη γονιμότητα.
Αντίτιμο θα πληρώσουν και όσοι ζουν σε περιοχές που γειτνιάζουν με χώρους παραγωγής και διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων, παρουσιάζοντας μεγαλύτερες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και λιποβαρή νεογνά, άσθμα, παιδική λευχαιμία, καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια αποφρακτικής πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και καρκίνο του πνεύμονα.
Είναι εκπληκτικό ότι από τη στιγμή που θα καταναλώσουμε 13 ροφήματα από χάρτινες συσκευασίες, θα έχουμε εισαγάγει στον οργανισμό μας το ισοδύναμο 1 νανοσωματιδίου πλαστικού για κάθε 7 κύτταρα του σώματός μας. Λόγω μεγέθους, τα νανοπλαστικά θα μπορούσαν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να παγιδευτούν σε ιστούς και ζωτικά όργανα. Η αύξηση της χοληστερόλης, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και οι πιθανότητες διαβήτη και παχυσαρκίας από ορμονικές διαταραχές είναι μερικές από τις επιπτώσεις των νανοσωματιδίων πλαστικού που μπορούν να περάσουν στους απογόνους έως και δύο γενιές μετά.
Τα παραπάνω και πολλά ακόμα ζητήματα που απορρέουν από την παραγωγή και χρήση πλαστικών συνοψίζει το hashtag #BeatPlasticPollution (Νικήστε τη ρύπανση από τα πλαστικά) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάστηκε χθες, 5 Ιουνίου. Πρόκειται για σύνθημα που τα Ηνωμένα Έθνη είχαν υιοθετήσει ξανά το 2018 με στόχο την ενημέρωση για τους αυξανόμενους κινδύνους από το φαινόμενο, όπως αποτυπώνονται σε σχετικό μήνυμα:
- πάνω από 400 εκατ. τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο, το 50% σχεδόν για προϊόντα μιας χρήσης
- λιγότερο από το 10% ανακυκλώνεται
- 19-23 εκατ. τόνοι καταλήγουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες, φράζοντας χωματερές, διαφεύγοντας στον ωκεανό ή καταλήγοντας σε τοξικά αέρια μέσα από καύσεις
- τα μικροπλαστικά βρίσκουν το δρόμο τους στα τρόφιμα, στο νερό, ακόμα και στον αέρα που αναπνέουμε.
Πρόκειται για απτά προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία καθενός και καθιστούν αναγκαία της θωράκισή της.
Ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών
Οι πράσινες στρατηγικές και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιωτικής ασφάλισης, για την οποία η κλιματική αλλαγή παραμένει τεράστια πρόκληση. Στις εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης των ασφαλιστικών εταιρειών γίνεται αναφορά στη συμμόρφωση με τις οδηγίες ESG (Environmental, Social and Governance) καθώς και τις ενέργειες για περιορισμό του περιβαλλοντικού αντίκτυπου και ενεργειακού τους αποτυπώματος. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια μείωσης της χρήσης χαρτιού μέσα από την ψηφιοποίηση διαφόρων λειτουργιών, όπως συμβαίνει με την πρόσβαση στο ασφαλιστήριο και ό,τι αφορά μέσα από εφαρμογές για smartphones.
Εκτός αυτού, πολλές εταιρείες διοργανώνουν σεμινάρια επιμόρφωσης του εργατικού τους δυναμικού σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τις βιώσιμες πολιτικές, ενώ χρηματοδοτούν εν μέρει είτε ως αποκλειστικοί χορηγοί πράσινες δράσεις και εθελοντικούς οργανισμούς, ενισχύουν οικονομικά σωματεία που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα περιβαλλοντικά (π.χ. δασοπυρόσβεση, δασοπροστασία κ.α.).
Κυρίως όμως, μέσα από τα προγράμματα ασφάλισης περιβαλλοντικής ευθύνης για βιομηχανίες έως μικρές επιχειρήσεις που θα καλύψουν δαπάνες αποκατάστασης του περιβάλλοντος για ζημιές στο έδαφος, στα ύδατα, σε προστατευόμενα είδη και βιότοπους από ατύχημα είτε τα έξοδα εκπόνησης των απαιτούμενων από τη νομοθεσία μελετών και προτάσεων για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων για τους ασφαλισμένους και δίνουν περιθώριο για ανάπτυξη περιβαλλοντικά ευαίσθητων και υπεύθυνων επενδύσεων χωρίς επίταση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε επίσης:
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Για ποιους ασθενείς αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Κολλήσατε στην κίνηση; Ο αόρατος κίνδυνος που βλάπτει μυαλό, σκέψη και μνήμη
Διστάζετε να κάνετε ασφάλιση υγείας; 5 λόγοι που θα σας πείσουν