Την ανάγκη επιστροφής στον γρήγορο ρυθμό ανοσοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού και δη των παιδιών ώστε να θωρακιστούν έναντι ασθενειών που μπορούν να προληφθούν επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού, στην οποία αφιερώνεται κάθε χρόνο η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Στο σημείωμά του αναφέρει:
«Το 2023 είναι η παγκόσμια ευκαιρία μας να καλύψουμε τη χαμένη πρόοδο στον βασικό εμβολιασμό. Πρέπει να προσεγγίσουμε τα εκατομμύρια των παιδιών που έχασαν τα εμβόλια, να επαναφέρουμε τη βασική εμβολιαστική κάλυψη στα επίπεδα του 2019 τουλάχιστον, να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για την ανοσοποίηση και να οικοδομήσουμε μια ασπίδα διαρκείας σε κοινότητες και χώρες. Ο στόχος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού είναι περισσότερα παιδιά, ενήλικες – και οι κοινότητές τους – να προφυλάσσονται από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, ώστε οι ζωές τους να είναι πιο ευτυχισμένες και υγιείς».
Σύμφωνα με Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο βασικός εμβολιασμός στις ηλικίες 0-5 ετών καλύπτεται από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας σε ποσοστό 52%, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή απ’ ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας και τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας που συγκαταλέγουν όρους όπως εμβόλια, εμβολιασμοί και ανοσοποίηση στις βασικές τους εξαιρέσεις ή δεν τους αναφέρουν καθόλου στα περιγράμματα των ασφαλίσεων.
Δεν πρέπει να παραβλέπεται βέβαια ότι η Ελλάδα έχει ένα στιβαρό σύστημα δημόσιας υγείας το οποίο «αποζημιώνει τα εμβόλια που αναγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού σύμφωνα με τις προϋποθέσεις χορήγησής τους (ηλικία, δόσεις ανά εμβόλιο, ομάδες υψηλού κινδύνου) δωρεάν, εκτός του εμβολίου κατά του ροταϊού για το οποίο υπάρχει συμμετοχή 25%», όπως σημειώνει ο σχετικός οδηγός.
Γιατί λοιπόν αυτό το 25% ή η συμμετοχή που καλούνται να καταβάλουν όσοι εμβολιάζονται χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις να μην καλυπτόταν από ένα ασφαλιστήριο πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας; Μια απάντηση μπορεί να δοθεί πιθανώς από τη φύση αυτών των ασφαλιστικών προϊόντων, σκοπός των οποίων είναι να καλύψουν έναν κίνδυνο αφού επέλθει, ανεξαρτήτως αν στο πλαίσιο των παροχών ή προνομίων τους προσφέρουν τη δυνατότητα ενός ετήσιου check-up εντελώς δωρεάν.
«Τα παιδικά ασφαλιστήρια καλύπτουν τα εμβόλια»
Αν διαβάσετε κάπου το παραπάνω χωρίς στη συνέχεια να διευκρινίζεται πως αφορά τις διεθνείς ασφαλίσεις υγείας, προγράμματα περίθαλψης με τσουχτερό ασφάλιστρο και σημαντικά διευρυμένες καλύψεις (μεταξύ των οποίων και οι εμβολιασμοί), τότε κάτι πάει λάθος. Μια εξαντλητική έρευνα στο διαδίκτυο -και αν κάτι μας διέφυγε ας μας αναγνωριστεί το δικαίωμα στο λάθος- θα αναδείξει πληθώρα άρθρων για τη σημασία των παιδικών ασφαλιστηρίων που προβλέπουν καλύψεις για τους εμβολιασμούς -αυτά τα 30 ή παραπάνω ευρώ που πληρώνουν οι γονείς στον παιδίατρο και που διόλου αμελητέα είναι-, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται από τους όρους των σχετικών προγραμμάτων.
Το πιθανότερο είναι η κάλυψη αυτή να επιτυγχάνεται δια της πλαγίας οδού, τις δωρεάν δηλαδή ή έναντι προνομιακού κόστους επισκέψεις σε παιδιάτρους που προσφέρουν τα ασφαλιστήρια διαγνωστικών εξετάσεων ή τα προνόμια προς τους ασφαλισμένους, χωρίς όμως να αποτελεί κατ’ ανάγκη απάτη. Όπως προαναφέραμε, οι εμβολιασμοί και η κάθε είδους προληπτική ιατρική δεν εντοπίζεται πάντα στις εξαιρέσεις των εν λόγω προγραμμάτων.
Εμβόλια και ταξιδιωτική ασφάλιση
Μπορεί ένα ταξίδι στη Γαλλία να μην αποτελέσει ποτέ απειλή για τη δική μας δημόσια υγεία. Στην περίπτωση της Αιγύπτου πάλι, η επιστροφή στα πάτρια εδάφη μπορεί να κοστίσει απομόνωση 6 ημερών. Σύμφωνα με τον πίνακα για τα εμβόλια ταξιδιωτών ανά χώρα προορισμού που έχει καταρτίσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πρόκειται για το απαραίτητο μέτρο προστασίας έναντι του κινδύνου μετάδοσης κίτρινου πυρετού από ταξιδιώτες που δεν φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της νόσου.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες εξασφαλίζουν στους κατόχους ταξιδιωτικών ασφαλίσεων κυρίως αλλά και προγραμμάτων υγείας μια γραμμή υποστήριξης για ιατρικές συμβουλές και διάφορες πληροφορίες όπως οι υγειονομικοί κανόνες της Ελλάδας ή άλλων κρατών στα οποία πρόκειται να ταξιδέψουν, όπως τα υποχρεωτικά ή συνιστώμενα εμβόλια, προληπτικά μέτρα κ.ο.κ..
Kαλύπτονται τα εμβόλια ταξιδιωτών από την ταξιδιωτική ασφάλιση; Η απάντηση είναι αρνητική και αυτή τη φορά όχι μόνο για την Ελλάδα, στην οποία επιπλέον τα εμβόλια δεν παρέχονται δωρεάν από το δημόσιο και κάποιες ενδεικτικές τιμές προ δεκαετίας ήταν τα 38,34€ για το εμβόλιο της χολέρας ή τα 10,65€ για το εμβόλιο του τυφοειδούς πυρετού. Πέραν τούτου δε, οι κίνδυνοι από παράλειψη εμβολιασμού εντοπίζονται στις εξαιρέσεις εγχώριων ασφαλιστηρίων μαζί με τις πανδημίες και επιδημίες. Όπως συστήνουν ασφαλιστικοί σύμβουλοι σε διεθνή φόρα, η σχετική κάλυψη μπορεί να εξασφαλιστεί από τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας.
Αφού λοιπόν τα εν Ελλάδι προγράμματα υγείας δεν καλύπτουν τα εμβόλια, φροντίστε η ταξιδιωτική σας ασφάλιση να περιλαμβάνει αποζημίωση για ακύρωση ταξιδιού. Αν αφήσατε για την τελευταία στιγμή το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού ή του μηνιγγιτιδοκόκκου, τα μόνα εμβόλια που απαιτούνται για να επιτραπεί η είσοδος σε ορισμένες χώρες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, και οι μέρες που μεσολαβούν μέχρι την αναχώρηση δεν επαρκούν για την επίτευξη της ανοσίας και την ενεργοποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα είστε βέβαιοι ότι, τουλάχιστον, δεν θα χάσετε τα χρήματα από τα αεροπορικά σας.
Διαβάστε επίσης:
Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ασφάλιση – Κιρσοί: Ποιες θεραπείες καλύπτει το συμβόλαιο
Ταξιδιωτική ασφάλιση: 5 λάθος κινήσεις που αυξάνουν το κόστος