Την Κυριακή του Πάσχα, με τις φωνές και την οχλαγωγία από τραγούδια, γέλια αλλά και ρίψεις κροτίδων και βεγγαλικών -έθιμα ριψοκίνδυνα μα συγγνωστά ως παραδόσεις;-, πέρασε «στα ψιλά» η Παγκόσμια Ημέρα Φωνής που εορτάστηκε πρώτη φορά -και καθιερώθηκε έκτοτε- στις 16 Απριλίου 2002 από μια ομάδα Βραζιλιάνων ιατρών και λογοθεραπευτών λόγω του ανησυχητικά αυξανόμενου αριθμού φωνητικών διαταραχών σε ασθενείς τους. Η βουβή παρέλευση της ημέρας βέβαια, που φέτος έφερε το μήνυμα «Η Φωνή σου έχει Αξία» με πρόταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, δεν πρέπει να αποδίδεται μόνο στο εορταστικό κλίμα.
Μια βραχνάδα που δεν λέει να φύγει ή και δυσκολία στην κατάποση συχνά αφήνονται αδιερεύνητες, παρότι «η αμέλεια μπορεί να στοιχίσει και να βάλει τον ασθενή σε περιπέτειες» όπως τονίζουν στο ygeiamou κορυφαίοι ωτορινολαρυγγολόγοι (ΩΡΛ), σημειώνοντας πως κάθε βραχνάδα στη φωνή που συνοδεύεται από το αίσθημα ανάγκης καθαρισμού του λαιμού και επιμένει για πάνω από δύο ή τρεις εβδομάδες απαιτεί ιατρικό έλεγχο, ιδίως για καπνιστές και άτομα που υπερκαταναλώνουν αλκοόλ.
Έπειτα, οι διαταραχές της φωνής (ή φώνησης) κάθε άλλο παρά σπάνιες είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις που τις εντοπίζουν στο 10% περίπου του γενικού πληθυσμού, ενώ η πανδημία COVID-19 έφερε τη φωνητική υγεία στο επίκεντρο συχνά και για διαφορετικούς λόγους. Από τις αλλοιώσεις της φωνής ως ένα απροσδόκητο σημάδι που «μαρτυρά» τη νόσηση με κορωνοϊό στις έξυπνες εφαρμογές που ανιχνεύουν με ακρίβεια την Covid-19 στις φωνές των ανθρώπων και από τις αυξημένες ιατρικές επισκέψεις για φωνητικές διαταραχές συνεπεία της ζωής σε lockdown στους ασθενείς με κορωνοϊό που εμφάνισαν παράλυση των φωνητικών χορδών -περιστατικό που αντιμετωπίστηκε και στη χώρα μας, στη Θεσσαλονίκη, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ear, Nose & Throat.
Οι καλύψεις από τα ασφαλιστήρια υγείας
Βραχνάδα, επίμονος βήχας, αίσθημα κόμπου ή καύσου στο λαιμό, δυσκολία ή/και πόνος κατά την ομιλία και την κατάποση, κακοσμία στόματος, δύσπνοια και αλλαγές του τόνου της φωνής ή αιμόπτυση είναι μερικά σημάδια κινδύνου που πρέπει να οδηγήσουν στον ΩΡΛ, ιδίως όταν τα πια «αθώα» εξ αυτών δεν μπορούν να συσχετίζονται με παράγοντες όπως το επάγγελμα.
Μια ταξινόμηση των διαταραχών της φωνής τις διακρίνει σε λειτουργικές όταν οφείλονται σε κακή ή υπερβολική χρήση των οργάνων που εμπλέκονται στη φώνηση (π.χ. φωνητικές χορδές, πνεύμονες), οργανικές όταν οφείλονται σε δυσπλασίες ή συγγενείς ανωμαλίες και ψυχογενείς (σπανιότερες) λόγω στρες, άγχους, κατάθλιψης ή διαταραχής μετατροπής, ενώ στους υπαίτιους παράγοντες βασικών συμπτωμάτων όπως η βραχνάδα περιλαμβάνονται:
- καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι όπως πολύποδες των φωνητικών χορδών, οίδημα Ranke, θηλώματα, κομβία (κάλοι), λευκοπλακία, κακοήθεις όγκοι,
- φλεγμονές και οιδήματα όπως οξείες φλεγμονές/λαρυγγίτιδες, χρόνιες φλεγμονές, αλλεργικός βήχας, κοκκίωμα φωνητικών χορδών από γαστροοισοφαγική ή λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση), φλεγμονή από έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, κάπνισμα ή αλκοόλ
- νευρολογικά προβλήματα όπως νόσος Πάρκινσον, μυασθένεια gravis, αμυοτροφική πλευρική σκήρυνση, πολλαπλή σκλήρυνση, χορεία του Huntington, παράλυση των φωνητικών χορδών λόγω βλάβης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ή ιατρογενείς βλάβες μετά από χειρουργικές επεμβάσεις
- οι ορμόνες όπως υπέρ- και (συχνότερα) υποθυρεοειδισμός, νόσος Graves
- κακή χρήση της φωνής.
Όπως προαναφέρθηκε, τα συμπτώματα και δη επίμονα θα πρέπει να ελέγχονται από τον ΩΡΛ και έπειτα νευρολόγο εφόσον απαιτείται ή άλλη ειδικότητα, με σκοπό τη διάγνωση και θεραπεία της κατάστασης. Η κάθε ξεχωριστή περίπτωση θα αναδείξει και τον τύπο ασφαλιστηρίου που θα καλύψει τη διαδικασία ή θα την εξαιρέσει σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου.
- Διαγνωστικές εξετάσεις
Μπορεί να περιλαμβάνουν λαρυγγοσκόπηση, ηλεκτρομυογράφημα του λάρυγγα, στροβοσκόπηση ή απεικονιστικές εξετάσεις και λήψη βιοψιών, εξετάσεις που καλύπτονται συνήθως από νοσοκομειακά προγράμματα και όχι ασφαλιστήρια εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, συνεπώς είναι απαραίτητη η ενημέρωση από τον ασφαλιστικό σύμβουλο ή την εταιρεία.
- Εξαιρέσεις
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι (περισσότερες) νευρολογικές διαταραχές και παθήσεις όπως η νόσος Πάρκινσον συγκαταλέγονται στις κοινές (επί το πλείστον) εξαιρέσεις στα νοσοκομειακά προγράμματα, συνεπώς κρίνεται κομβικής σημασίας αν ο παράγοντας πίσω από τις φωνητικές διαταραχές προϋπήρχε της ασφαλιστικής σύμβασης.
- Θεραπεία
Το οπλοστάσιο έναντι των διαταραχών της φώνησης είναι πλούσιο και περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. αλλαγές στον τρόπο ομιλίας, μείωση του αλκοόλ ή τον όξινων τροφίμων, αποφυγή καπνίσματος, αύξηση της λήψης υγρών κ.α.) που βρίσκονται εκτός του ασφαλιστικού πεδίου έως συντηρητικές και επεμβατικές μεθόδους που δεν θα τύχουν κάλυψης σε κάθε περίπτωση. Ενδεικτικά, η λογοθεραπεία καλύπτεται από ελάχιστα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, συνήθως όμως για παθήσεις του νευρολογικού συστήματος όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν ιατρό του δικτύου υγείας της εταιρείας και να εξασφαλίσουν τη συνταγογράφηση εφόσον απαιτείται -π.χ. για αντιόξινα φάρμακα, ορμονοθεραπεία για θυρεοειδοπάθειες κ.ο.κ.- αλλά και να καλυφθούν ως προς τη συμμετοχή τους.
Στην περίπτωση επεμβατικών ή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, οι καλύψεις από τα ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης είναι πολλές και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εγχύσεις διογκωτικών υλικών στις φωνητικές χορδές προς αντιμετώπιση πάρεσης ή παράλυσής τους, αφαίρεση λευκοπλακίας ή όγκου εδάφους στόµατος, αφαίρεση πολύποδα ή κοµβίου φωνητικών χορδών µε µικρολαρυγγοσκόπηση, λαρυγγοτοµή, χορδεκτοµή κ.α..
Αναγκαία η ασφάλιση για τις ομάδες υψηλού κινδύνου
Όπως για κάθε κατάσταση υγείας, οι προαναφερθείσες διαταραχές και παθήσεις είναι συχνότερες σε γυναίκες, ηλικίες άνω των 50 ετών, άτομα με αυξημένη συχνότητα καπνίσματος και κατάχρηση αλκοόλ και επαγγέλματα που απαιτούν έντονη ομιλία ή χρήση της φωνής όπως εκπαιδευτικοί, ιερείς, τραγουδιστές, ηθοποιοί, δικηγόροι κ.λπ.
Διαβάστε επίσης:
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο που απειλεί τέσσερις φορές συχνότερα τους άνδρες
Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας