Η γαστροπάρεση (παράλυση του στομάχου) αποτελεί μία από τις δύο συχνότερες διαταραχές της κινητικότητας του στομάχου – η δεύτερη είναι λειτουργική δυσπεψία -, κατά την οποία παρεμποδίζεται η κινητική δραστηριότητα (περισταλτισμός) του στομάχου μέσα από την επιβράδυνση ή παρεμπόδιση της διαδρομής της τροφής προς το λεπτό έντερο και κατά συνέπεια προβλήματα στην πέψη. Μολονότι τα άτομα με τη διαταραχή βιώνουν ενοχλητικά συμπτώματα ή μακροχρόνιες επιπτώσεις όπως μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους, προβλήματα στην κάλυψη διατροφικών αναγκών και τη διαχείριση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα, η επιδημιολογική της επιτήρηση παραμένει ανεπαρκής.
Το παραπάνω κενό ανέδειξαν με πρόσφατη δημοσίευσή τους στο The American Journal of Gastroenterology επιστήμονες από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας, της κορυφαίας Κλινικής Mayo, στην οποία σημείωσαν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι περιορισμένα και επιχείρησαν να ξεδιαλύνουν κάποια αμφιλεγόμενα θέματα σχετικά με τη διαταραχή όπως ότι πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή που αφορά επί το πλείστον άτομα με διαβήτη είτε ότι διαγιγνώσκεται δύσκολα,
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις περί τον επιπολασμό, η Παγκόσμια Επιδημιολογική Μελέτη του Ιδρύματος Ρώμης έδειξε μέσα από τις απαντήσεις 54.127 ατόμων από 26 χώρες στο διαγνωστικό ερωτηματολόγιο των κριτηρίων της Ρώμης IV και online ερωτηματολόγια, ότι τα συμπτώματα που παραπέμπουν σε γαστροπάρεση εντοπίζονται στο 0,9% του συνόλου και στο 1,3% του πληθυσμού με διαβήτη. Μελέτες στις ΗΠΑ σημειώνουν ότι διαταραχή αφορά το 10% στα άτομα με διαβήτη ενώ η Καναδική Εταιρεία Έρευνας του Εντέρου (CSIR) εντοπίζει τη διαταραχή στο 4% του γενικού πληθυσμού.
Σε σχετικό άρθρο τους, γαστρεντερολόγοι από την Κλινική του Cleveland υπογράμμιζαν την άνοδο των περιστατικών γαστροπάρεσης σε έφηβες και και νέες γυναίκες, τα οποία συνδέονταν με αυτοάνοσες παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα και λύκος. Ωστόσο, στις μισές περιπτώσεις (50%) η γαστροπάρεση κρίνεται ιδιοπαθής (δεν εντοπίζεται δηλαδή αιτιολογικός μηχανισμός), για ένα 30% ενοχοποιείται ο σακχαρώδης διαβήτης και των δύο τύπων (διαβητική γαστροπάρεση), με τη λίστα των παραγόντων κινδύνου να περιλαμβάνει επιπλέον το ιστορικό χειρουργικής επέμβασης όπως βαριατρική χειρουργική, χολοκυστεκτομή ή επεμβάσεις κατά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (7%), τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (20%) και οι διαταραχές του συνδετικού ιστού (5%), και κατά μικρότερα ποσοστά τις ιογενείς λοιμώξεις, νευρολογικές και ενδοκρινικές παθήσεις κ.α.
Καλύψεις από προγράμματα ασφάλισης υγείας
Δυσπεψία, φούσκωμα, γρήγορο αίσθημα κορεσμού, απώλεια όρεξης, δυσκοιλιότητα, διακυμάνσεις των τιμών σακχάρου στο αίμα, παλινδρόμηση, ναυτία, έμετος και κοιλιακό άλγος είναι κάποια από τα συμπτώματα. Οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία διάγνωσης και θεραπείας της διαταραχής -ή της αιτίας που την προκαλεί- για να αποφευχθούν διαταραχές όπως:
- απώλεια βάρους, υποσιτισμός και αφυδάτωση εξαιτίας της χρόνιας ναυτίας, του έμετου και της απώλειας όρεξης
- παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και οισοφαγίτιδα
- διαταραχές του σακχάρου στο αίμα που εμποδίζουν κυρίως τη ρύθμισή του στα άτομα με διαβήτη
- τροφοπιλήματα, μάζες δηλαδή από άπεπτη τροφή που παρέμεινε επί μακρόν μέσα στο στομάχι και σκληρύνθηκε, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απόφραξη εντέρου.
Τα αποτελούν κινδύνους που μπορεί να επιβάλουν την εισαγωγή στο νοσοκομείο, από την ανάγκη ορών για την αφυδάτωση έως ενδοσκοπικές πράξεις για την αφαίρεση π.χ. ενός πιλήματος. Συνεπώς, ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο για νοσοκομειακή περίθαλψη μπορεί να εγγυηθεί ότι, στην κρίσιμη στιγμή, θα παρασχεθούν οι αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες στο νοσοκομείο επιλογής του ασφαλισμένου. Ειδικότερα τώρα, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση της γαστροπάρεσης μπορεί να ξεκινήσει συντηρητικά με φάρμακα και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και επί αποτυχίας της (ανθεκτική γαστροσκόπηση) να χρειαστεί επέμβαση, σημειώνεται ότι:
- η συντηρητική με χορήγηση φαρμάκων (π.χ. μετοκλοπραμίδη, ερυθρομυκίνη, αντιεμετικά, αναστολείς της αντλίας πρωτονίων κ.α.) που προϋποθέτει τη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής καλύπτεται από πρόγραμμα εξωνοσοκομειακών καλύψεων
- η χειρουργική αντιμετώπιση ακόμα και η ελάχιστα επεμβατική όπως εμφύτευση γαστρικού βηματοδότη, πυλωροπλαστική, γαστρική παράκαμψη με μερική γαστρεκτομή, η τοποθέτηση στεντ κ.α., καλύπτεται αποκλειστικά από νοσοκομειακά προγράμματα.
Προσοχή στη διάγνωση: Κάποιες διαγνωστικές μέθοδοι που επιλέγονται για τον έλεγχο γαστροπάρεσης όπως ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού, ενδοσκοπική κάψουλα ή απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική και μαγνητική τομογραφία, κοιλιακό υπερηχογράφημα, σπινθηρογράφημα) καλύπτονται μόνο από ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης. Ζητήστε πληροφορίες από τον ασφαλιστή ή την ασφαλιστική εταιρεία σας.
Διαβητική γαστροπάρεση
Υπολογίζεται ότι 33-40% των ατόμων με διαβήτη θα εκδηλώσουν γαστροπάρεση, σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις. Όπως και στη γνωστή επιπλοκή που απαντάται με τον όρο διαβητικό πόδι, η διαβητική νευροπάθεια είναι ο μηχανισμός πίσω από τη διαβητική γαστροπάρεση. Εν προκειμένω, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τα νεύρα καθώς και τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς, επηρεάζοντας τους μύες και (έμμεσα) τα νεύρα του στομάχου.
Ο διαβήτης αποτελεί ειδική περίπτωση στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας και ένα θέμα που έχει αναδειχθεί από το ygeiamou. Έτσι, σημειώνεται ξανά ότι:
- στον Διαβήτη τύπου 1, αυτοάνοση πάθηση που διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία και ο υποψήφιος κατά βεβαιότητα γνώριζε στην αίτησή του για συμβόλαιο υγείας, η εταιρεία μπορεί να αρνηθεί την σύναψη ασφαλιστηρίου, να δεχθεί προτείνοντας ειδικά προγράμματα για υποψήφιους με ιατρικό ιστορικό, να θέσει επασφάλιστρο ή να εξαιρέσει την πάθηση και επιπλοκές της.
- στον Διαβήτη τύπου 2, αν δεν ήταν γνωστός κατά τη σύναψη του συμβολαίου, θα καλυφθεί κατόπιν χρονικής αναμονής όπως π.χ. 2 ή 5 έτη συνεχούς ασφάλισης από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου, ενώ για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (διαγνωστικών εξετάσεων) η αναμονή είναι σημαντικά μικρότερη, όπως ένας μήνας από την αποπληρωμή του ετήσιου ασφαλίστρου ή της πρώτης τμηματικής καταβολής.
Σε κάθε περίπτωση, για την ασφάλιση και τον διαβήτη διαβάστε περισσότερα εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια ασφάλιση υγείας
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Πότε μπορούμε να το ακυρώσουμε – Τα 3 δικαιώματα των ασφαλισμένων
Επαναφορά σε ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε