Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου υγείας είναι το πρώτο βήμα για την απόκτηση του ασφαλιστικού προγράμματος που επιλέξαμε ως ιδανικό για ανάγκες μας. Πρόκειται για ένα σύνολο ερωτήσεων για τον ιατρικό έλεγχο ή έλεγχο ασφαλισιμότητας (underwriting) που θα επιτρέψει στην ασφαλιστική εταιρεία να εκτιμήσει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει προχωρώντας στη σύναψη ασφαλιστικού συμβολαίου.

Μεταξύ των πληροφοριών που καλούνται να μοιραστούν οι υποψήφιοι, περιλαμβάνονται:

  • το ιατρικό ιστορικό
  • προηγούμενες και τρέχουσες συνταγές φαρμακευτικής αγωγής
  • το ιατρικό οικογενειακό ιστορικό (γονείς και αδέλφια)
  • πρόσφατους ιατρικούς ελέγχους
  • ιστορικό νοσηλειών
  • ατυχήματα τελευταίων ετών
  • συγγενείς ανωμαλίες/παθήσεις
  • επικίνδυνα χόμπι
  • το ύψος, το βάρος, την αρτηριακή πίεση
  • συνήθειες όπως κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.

Για τη διακρίβωση του ιατρικού ιστορικού, η εταιρεία θα ζητήσει το βιβλιάριο υγείας, αποτελέσματα ιατρικών ελέγχων ή εξετάσεων, και στην περίπτωση που έχουν προηγηθεί συνταγογραφήσεις φαρμάκων ή νοσηλείες, θα ζητηθούν το όνομα και τη διεύθυνση των ιατρών και το όνομα του νοσοκομείου νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια, επωνυμίες και δοσολογίες φαρμάκων και η λίστα των ιατρικών παθήσεων με ημερομηνίες διάγνωσης, θεραπείας, θεραπευτικά αποτελέσματα και στοιχεία επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό.

Υπενθυμίζεται ότι η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να ανατρέξει -δεδομένης της άδειας που δόθηκε από τον υποψήφιο για να συναφθεί το συμβόλαιο- σε δεδομένα όπως ο Α.Μ.Κ.Α. και να διαπιστώσει εάν έχουν γίνει ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τις επίμαχες πληροφορίες.

Έστω λοιπόν ότι το ασφαλιστήριο υγείας υπεγράφη και έτσι έγινε η κίνηση-ματ για ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης οποτεδήποτε χρειαστούν. Υπάρχει περίπτωση η εταιρεία να μας ζητήσει να συμπληρώσουμε ξανά ερωτηματολόγιο υγείας; Δεδομένης της καταφατικής απάντησης, ζητήσαμε σε έμπειρους ασφαλιστικούς συμβούλους να μας πουν πότε μπορεί να συμβεί. Σύμφωνα με τους ειδήμονες, η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να ζητήσει επανέλεγχο του ιστορικού υγείας:

  1. Κατόπιν αίτησης για προσθήκη στο νοσοκομειακό πρόγραμμα συμπληρωματικής κάλυψης για διαγνωστικές εξετάσεις
  2. Κατά το παραπάνω, για την προσθήκη κάλυψης «προσωπικού ατυχήματος» ή άλλων καλυψεων
  3. Σε περίπτωση επιστροφής στην εταιρεία μετά το «σπάσιμο» το συμβολαίου (διαβάστε περισσότερα για την περίπτωση εδώ)
  4. Κατόπιν αίτησης για μετάβαση σε νοσοκομειακό πρόγραμμα με χαμηλότερη απαλλαγή και περισσότερες καλύψεις
  5. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έρχεται από άλλη εταιρεία (ενημερωθείτε για το σημαντική δυνατότητα της διαδοχικότητας εδώ).

Υπάρχει η περίπτωση μια εταιρεία να εξετάσει ενδελεχώς το ιατρικό ιστορικό του ασφαλισμένου στην προσπάθεια να αποδώσει σε παλαιότερο τραυματισμό, ασθένεια ή ατύχημα τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης ασφαλιστικής περίπτωσης που ενεργοποιεί το δικαίωμα για αποζημίωση. Για παράδειγμα, μπορεί για ένα τροχαίο που οδήγησε με την πάροδο του χρόνου σε ένα χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη, η εταιρεία να αναζητήσει και να αποδώσει όλα ή μέρος των επώδυνων συμπτωμάτων σε ένα ατύχημα που είχε συμβεί χρόνια πριν τον πρόσφατο ασφαλιστικό κίνδυνο, στο πλαίσιο όμως της σπάνιας περίπτωσης πολύ αυστηρής κριτικής στον έλεγχο της περίπτωσης.

Διαβάστε επίσης: