Αφιερωμένη στον ύπνο και τη σημασία του για την υγεία είναι από το 2008 η 17η Μαρτίου, κατόπιν πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Εταιρείας Ύπνου που έχει θέσει ως στόχο της την προαγωγή του υγιούς ύπνου παγκοσμίως, λειτουργώντας ως διαπολιτισμική γέφυρα για την ανταλλαγή κλινικών πληροφοριών και επιστημονικών μελετών που σχετίζονται με την ιατρική του ύπνου.
Με θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου για το 2023 «Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία», η εταιρεία υπενθυμίζει πως, όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση, ο ύπνος αποτελεί θεμέλιο για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόμου. Παρ’ όλα αυτά, η φροντίδα για τη σωστή διάρκεια και ποιότητά του συνήθως παραμερίζεται από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας ή προβλήματα υγείας που, ενώ τον επηρεάζουν, τα αφήνουμε άλυτα.
Τρεις στους δέκα ανθρώπους από τον γενικό πληθυσμό αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και ένας στους δέκα θα υποφέρει από συμπτώματα όπως υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι διαταραχές ύπνου δεν κάνουν διάκριση σε ηλικία, φύλο ή βιοτικό επίπεδο, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για πλήθος προβλημάτων υγείας. Επιστημονικές έρευνες και γιατροί επισημαίνουν ότι ο ανεπαρκής και κακός ύπνος:
- αυξάνει την αρτηριακή πίεση και διαταράσσει το εντερικό μικροβίωμα (Physiology Genomics, 2020)
- συνδέεται με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού ανευρύσματος και υπαραχνοειδή αιμορραγία (Journal of the American Heart Association, 2021)
- τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους πενηντάρηδες (Scientific Reports, 2022)
- σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τουλάχιστον δύο χρόνιες ασθένειες στην τρίτη ηλικία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η άνοια και οι καρδιακές παθήσεις (PLOS Medicine, 2022)
- αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη ή του μαστού και νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ πολλαπλασιάζει κατά 200 φορές τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και θανατηφόρου εμφράγματος μελλοντικά, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ.
Σίγουρα, με ένα ασφαλιστήριο υγείας μπορεί κανείς να νιώθει ανακούφιση γνωρίζοντας ότι, σε περίπτωση που κάποια από τις παραπάνω ανεπιθύμητες καταστάσεις υγείας προκύψουν συνεπεία των προβλημάτων με τον ύπνο, οι σωτήριες καλύψεις θα του επιτρέψουν να λάβει ποιοτική ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη χωρίς να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και, κυρίως, σε νοσοκομεία που χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας. Ενδεικτικά, στο ygeiamou έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί στις ασφαλιστικές καλύψεις για περιστατικά όπως το ανεύρυσμα, τα καρδιαγγειακά επεισόδια, ο διαβήτης, η νόσος Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.
Καθώς όμως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, τα ασφαλιστήρια υγείας θα αποδειχθούν σανίδα σωτηρίας για την αντιμετώπιση παθήσεων και διαταραχών που προκαλούν αϋπνία όπως η ρινίτιδα και η παραρρινοκολπίτιδα με ή χωρίς ρινικούς πολύποδες, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι παθήσεις του πεπτικού όπως έλκη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι αρθρίτιδες, οι ενδοκρινοπάθειες όπως νοσήματα του θυρεοειδούς ή των επινεφριδίων, ο χρόνιος πόνος, η συχνουρία, η υπνική άπνοια κ.α.
Επιλέγοντας το σωστό ασφαλιστήριο
Εστιάζοντας στο θέμα του ύπνου, είναι σημαντικό οι υποψήφιοι προς απόκτηση ιδιωτικής ασφάλισης υγείας να ελέγξουν αν το πρόγραμμα που του ενδιαφέρει καλύπτει τη διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων και διαταραχών του ύπνου, δεδομένου πως πρόκειται για ιατρικό ζήτημα με δικούς του τρόπους διάγνωσης και εκτίμησης για το οποίο πλέον υπάρχουν ειδικά ιατρεία, εργαστήρια και κλινικές που ασχολούνται αποκλειστικά με τις διαταραχές του ύπνου.
Έτσι, ενώ κάποια νοσοκομειακά προγράμματα εξαιρούν π.χ. τη διάγνωση και θεραπεία της υπνικής άπνοιας, άλλα θα αναφέρουν ρητώς στις καλύψεις τους τη μελέτη ύπνου και χειρουργική θεραπεία της υπνικής άπνοιας, κατόπιν συγκεκριμένης χρονικής αναμονής, ενεργοποιώντας ακόμα και επιπλέον παροχές όπως το «χειρουργικό επίδομα». Διαβάστε περισσότερα για τις ασφαλιστικές καλύψεις σχετικά με τη μελέτη ύπνου εδώ και την υπνική άπνοια εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Γάγγλια, νευρίτιδες και τενοντίτιδες άνω άκρων: Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο
Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα
Νοσηλεία: Ετήσιο όριο κάλυψης ή ανά περιστατικό; Τι σας συμφέρει