Η χρήση ραδιοσυχνοτήτων RF αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που περιλαμβάνει τη συρρίκνωση νεοπλασμάτων, όζων ή άλλων όγκων στο σώμα και βρίσκει εφαρμογή σε μια ιατρικών καταστάσεων συμπεριλαμβανομένων καλοήθων και κακοήθων όγκων, της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας στα πόδια καθώς και στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου στη μέση και τον αυχένα.
Όπως και κατά τη διαδικασία λήψης βιοψιών με βελόνα, εισάγεται ένα καθετήρας υπό μορφήν βελόνας στο σώμα που αποστέλλει ηλεκτρομαγνητικά κύματα στον περιβάλλοντα ιστό, καταστρέφοντας τα τοπικά κύτταρα. Στη συνέχεια, τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται χάρη στο ανοσοποιητικό σύστημα και σταδιακά συρρικνώνεται ο όγκος. Για την ορθή τοποθέτηση του καθετήρα προηγείται υπερηχογράφημα ή άλλη απεικονιστική μέθοδος.
Η μέθοδος πραγματοποιείται σε εξωτερικά ιατρεία ή μονάδες ημερήσιας νοσηλεία νοσοκομείων, δεν απαιτεί γενική αναισθησία παρά τοπική και οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο αυθημερόν, ενώ μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους εντός 24ώρου. Εν προκειμένω, θα ήταν χρήσιμες οι πληροφορίες για το τι προβλέπουν τα ασφαλιστήρια υγείας για θεραπείες και επεμβάσεις μιας ημέρας, διαβάζοντας εδώ. Ποιες περιπτώσεις ωστόσο θα τύχουν ασφαλιστικής κάλυψης;
Θεραπεία εκλογής για προβλήματα υγείας
Οι θεραπείες με ραδιοσυχνότητες δεν εντοπίζονται ρητά στα συμβόλαια υγείας. Η μοναδική ίσως περίπτωση που αναγράφεται στους πίνακες με τις επεμβάσεις αποτελεί η κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής, κατά την οποία ο καθετήρας εκπέμπει τα ραδιοκύματα για να καταστρέψει την «πηγή» που προκαλεί την καρδιακή αρρυθμία.
Η εν λόγω ελάχιστα επεμβατική μέθοδος ωστόσο με τη μεγάλη αποτελεσματικότητα έχει προστεθεί στο θεραπευτικό οπλοστάσιο έναντι πρωτοπαθών και μεταστατικών καρκίνων ήπατος, πνεύμονα, νεφρού, παγκρέατος, επινεφριδίων και άλλων συμπαγών οργάνων, αποτελώντας συχνά μονόδρομο για ειδικές ομάδες ασθενών όπως με μη χειρουργήσιμες μεταστάσεις, αυξημένη συννοσηρότητα ή/και προχωρημένη ηλικία.
Οι όζοι του θυρεοειδούς αποτελούν μια ακόμα ιατρική κατάσταση που πλέον αντιμετωπίζεται με χρήση των ραδιοσυχνοτήτων. Ο θερμοκαυτηριασμός των θυρεοειδικών όζων προκρίνεται όταν η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί αντένδειξη ή ο ασθενής επιθυμεί να διατηρήσει τον αδένα, όταν οι όζοι προκαλούν συμπτώματα όπως δυσκολία στην κατάποση, αλλαγές στη φωνή, δύσπνοια κ.λπ. ή υπερθυρεοειδισμό λόγω υπερπαραγωγής θυρορμόνης κ.α..
Σύμφωνα με τους ασφαλιστικούς συμβούλους, εφόσον ο θεράπων ιατρός συστήνει την εν λόγω θεραπεία -πολλώ μάλλον όταν πρόκειται για μονόδρομο- η εταιρεία θα καλύψει τις δαπάνες βάσει των όρων και προϋποθέσεων του εκάστοτε συμβολαίου.
Ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο
Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο. Η νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες, όπως εξηγούν στο ygeiamou νευροχειρουργοί, αποσκοπεί στην καταστροφή των νευρικών κυττάρων (γάγγλια, αισθητικά νεύρα) εφαρμόζοντας ηλεκτρικό πεδίο απευθείας στο βιολογικό ιστό, ούτως ώστε να επιτευχθεί απονεύρωση, απαλλάσσοντας τον ασθενή από τους χρόνιους πόνους. Κάποιες περιπτώσεις αποτελούν η εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης, η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο περιφερικός νευροπαθητικός πόνος, η νευραλγία τριδύμου, ο καρκινικός πόνος, η ημικρανία κ.α..
Εν προκειμένω οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για το αν θα καλυφθεί η θεραπεία, δεδομένου πως δεν πρόκειται για ιατρική πράξη που θα έχει ως αποτέλεσμα την προστασία της υγείας του ασφαλισμένου αλλά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η τελευταία δεν αποτελεί το άμεσο αντικείμενο της ασφάλισης υγείας και, έτσι, το κυρίαρχο σενάριο είναι να μην καλυφθούν από το ασφαλιστήριο.
Κοσμητική ιατρική
Οι ραδιοσυχνότητες χρησιμοποιούνται και στην κοσμητική ιατρική όπως στη μη επεμβατική βλεφαροπλαστική και τις επεμβατικές ραδιοσυχνότητες με χρήση microneedling. Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, τα ασφαλιστήρια υγείας καλύπτουν συγκεκριμένες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Ενημερωθείτε σχετικά εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Πόσο μειώνονται τα ασφάλιστρα υγείας ανάλογα με το ύψος της απαλλαγής
Πότε συμφέρει η συμμετοχή με ποσοστό στα έξοδα νοσηλείας
Ασφαλιστήριο υγείας: Τι κερδίζετε και τι χάνετε με την κάλυψη 100%