Με πέτρες στη χολή είναι περίπου ένα στα δέκα άτομα από τον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χολολιθίαση κατά την επίσημη ορολογία, αποτελεί την πιο συχνή πάθηση της χοληδόχου κύστης, του μικρού σάκου που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και λειτουργεί ως χώρος αποθήκευσης της χολής.
Η παρουσία λίθων εντός του οργάνου της χοληδόχου κύστης (χολόλιθοι) μπορεί να είναι ασυμπτωματική και η διάγνωση να γίνεται τυχαία κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο ρουτίνας. Ωστόσο, πολύ συχνά θα εκδηλωθεί με συμπτώματα λιγότερο ή περισσότερο έντονα και κυρίως έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα -συνήθως μετά από λιπαρά γεύματα- που μπορεί να αντανακλά στη ράχη και έπειτα ναυτία ή έμετο, υποτροπιάζοντα επεισόδια δυσπεψίας και, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, πυρετό και ίκτερο.
Για τη χολολιθίαση ενοχοποιούνται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθώς και επίκτητες καταστάσεις. Όπως εξηγούν στο ygeiamou κορυφαίοι χειρουργοί, στους παραπάνω συγκαταλέγονται η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το γυναικείο φύλο, η ηλικία, η εγκυμοσύνη και η απότομη απώλεια πολλών κιλών, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η καθιστική ζωή.
Κάλυψη για την οριστική αντιμετώπιση
Άπαξ και σχηματιστούν οι λίθοι, ο οργανισμός δεν μπορεί να τους απορροφήσει. Η οριστική λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης και, συγκεκριμένα, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο που, λόγω της ελαχιστοποίησης του μετεγχειρητικού πόνου, επιτρέπει την άμεση επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του ενώ καθιστά την επέμβαση ενδεδειγμένη και για ασθενείς υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένους ή/και με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, σε ανοσοκαταστολή ή σε διαδικασία μεταμόσχευσης καθώς). Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την επόμενη ημέρα το πρωί, πλήρως λειτουργικός.
Η χολοκυστεκτομή, η πιο συχνά εκτελούμενη χειρουργική επέμβαση της Γενικής Χειρουργικής, καλύπτεται από τα νοσοκομειακά προγράμματα υγείας ως βαριά συνήθως επέμβαση, ενώ ως εξαιρετικά βαρείες επεμβάσεις καλύπτεται ο συνδυασμός της χολοκυστεκτομής με άλλες ιατρικές πράξεις όπως έρευνα χοληδόχου πόρου, σφιγκτηροπλαστική και χολοπεπτική αναστόμωση.
Καλύψεις για την αντιμετώπιση επιπλοκών
Οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων υγείας μπορούν να πραγματοποιήσουν επεμβάσεις και για την αντιμετώπιση σοβαρότερων ή λιγότερο επικίνδυνων επιπλοκών όπως:
- χολοκυστίτιδα, αρκετά συχνή επιπλοκή που αφορά την πρόκληση φλεγμονής στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης. Ο πόνος έχει μεγαλύτερη διάρκεια, συνοδεύεται ενίοτε από πυρετό ή δέκατα και απαιτεί συχνά εισαγωγή στο νοσοκομείο. Εν προκειμένω, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε χολοκυστοστομία, μία μέθοδο προσωρινής αντιμετώπισης της σοβαρής χολοκυστίτιδας που δεν αντιμετωπίζεται συντηρητικά (αντιβιοτικά), είτε σε περίπτωση βαριάς κατάστασης του ασθενούς είτε ως μέθοδος εκλογής για ασθενείς με ήπια χολοκυστίτιδα που λόγω συννοσηροτήτων δε μπορούν να υποβληθούν με ασφάλεια σε χειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος εντοπίζεται συνήθως στις επεμβάσεις μεσαίας βαρύτητας στους σχετικούς πίνακες.
- παγκρεατίτιδα (φλεγμονής στο πάγκρεας), λιγότερο συχνή αλλά πολύ σοβαρότερη επιπλοκή της πάθησης που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη και στο θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα. Έως και 20% των ασθενών με παγκρεατίτιδα θα χρειαστεί εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ενημερωθείτε εδώ για τις ασφαλιστικές καλύψεις σχετικά με τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.
- χολώδης περιτονίτιδα, στην περίπτωση διάτρησης της χοληδόχου κύστης ή διαφυγής μολυσμένης χολής εντός της κοιλιάς από τους χοληδόχους πόρους (χολόρροια). Η περιτονίτιδα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση με έντονα συμπτώματα (οξύς πόνος, ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζάλη, αδυναμία, διάταση κοιλίας κ.α) που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Διαβάστε για τις καλύψεις από τα συμβόλαια υγείας εδώ.
Προσοχή στη χρονική αναμονή
Προβλέπεται μια χρονική αναμονή συνήθως ενός έτους πριν η ασφαλιστική εταιρεία αναλάβει τις δαπάνες για παθήσεις χοληφόρου συστήµατος.
Διαβάστε επίσης:
Γιατρός στο σπίτι: Πώς καλύπτουν τα ασφαλιστήρια την κατ’ οίκον εξέταση
Ακράτεια Ούρων: Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης – Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο
Τρία πράγματα που ενοχλούν περισσότερο τους υποψήφιους για ασφάλιση