Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και τα χιόνια έφεραν τα αναμενόμενα κωλύματα στην εκπαίδευση, με πολλές σχολικές μονάδες να κλείνουν προληπτικά για την προστασία και την ασφάλεια του μαθητικού δυναμικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Μολονότι τα καιρικά φαινόμενα δεν εξελίχθηκαν κατά τη σφοδρότητα των αρχικών εκτιμήσεων, οι βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες παραμένουν ένας συνδυασμός που ευνοεί τα ατυχήματα.
Ανεξαρτήτως των διαστάσεων της κακοκαιρίας, το πόσα σχολεία θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους ή θα εφαρμόσουν την τηλεκπαίδευση, η «Μπάρμπαρα» αποτελεί ιδανική αφορμή για να ανατρέξουμε στα ασφαλιστικά προγράμματα που καλύπτουν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και όσους εργάζονται σε εκπαιδευτικές δομές αλλά και κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.
Πώς καλύπτονται οι μαθητές
Μαθητές, καθηγητές και όσοι ακόμα ανήκουν στο σχολικό περιβάλλον, μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για την υγεία τους με δύο συνοπτικά τρόπους: είτε με ένα ομαδικό ασφαλιστήριο προσωπικού ατυχήματος ή ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα για μαθητές είτε -και αυτό είναι στην ευχέρεια του ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή του εκπαιδευτηρίου- μέσα από την προαιρετική κάλυψη ομαδικής ασφάλισης προσωπικών ατυχημάτων μαθητών και διδακτικού – διοικητικού προσωπικού, που προσφέρεται ως δυνατότητα με όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα προστασίας της επιχείρησης. Εν προκειμένω, θα εστιάσουμε στην πρώτη ομάδα.
Για τη σύναψη των παραπάνω ασφαλιστηρίων ομαδικού χαρακτήρα απαιτείται ελάχιστος αριθμός ασφαλισμένων στα 10 άτομα, ενώ για τα σχολικά προγράμματα συγκεκριμένα μπορεί να είναι στα 30. Συμβαλλόμενοι μπορούν να είναι οι ένοικοι ή ιδιοκτήτες της εκπαιδευτικής μονάδας, μεμονωμένοι γονείς ή σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων κ.ο.κ., σημειώνοντας ότι για την περίπτωση δημόσιου σχολείου, για το ομαδικό ασφαλιστήριο ο σύλλογος πρέπει να έχει έχει νομική υπόσταση.
Τα εν λόγω προγράμματα καλύπτουν κατά βάση νοσηλεία, ιατροφαρφακευτικές δαπάνες, νοσοκομειακό επίδομα, μόνιμη ολική ή μερική ανικανότητα, επείγουσα μεταφορά, απώλεια ζωής κ.α., ενώ υπάρχουν συμβόλαια που προβλέπουν αντίστοιχες δαπάνες και για τις περιπτώσεις ασθενειών.
Πότε (δεν) ενεργοποιούνται οι καλύψεις
Στους όρους των επίμαχων προγραμμάτων, τους καλυπτόμενους κινδύνους συνοδεύει η διευκρίνιση ότι θα πρέπει να έχουν επέλθει κατά τη διάρκεια του μαθήματος, εκδρομών και σχολικών εκδηλώσεων είτε στο διάλειμμα αλλά πάντως κατά την παρουσία του ασφαλισμένου στους χώρους του σχολείου/εκπαιδευτηρίου.
Αν συνεπώς το παιδί βρίσκεται στο σπίτι με τηλεκπαίδευση και συμβεί κάποιο απρόοπτο στην υγεία του, οι γονείς δεν μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο νοσοκομείο από το δίκτυο ακόμα της ασφαλιστικής εταιρείας, αναμένοντας πως θα καλυφθούν από το ομαδικό συμβόλαιο για ατυχήματα/ασθένειες στο σχολείο.
Η μοναδική περίπτωση που διευρύνονται τα όρια των καλύψεων και πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι για την προσέλευση ή και την αποχώρηση από τον χώρο εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, είθισται η ασφαλιστική κάλυψη να ισχύει μία ώρα πριν, κατά τη μετάβαση στο σχολείο, και μία ώρα μετά, κατά την επιστροφή στο σπίτι.
Διαβάστε επίσης:
Ατυχήματα: Η έξυπνη κίνηση που προστατεύει τους μαθητές
Ομαδική Ασφάλιση: Ποιοι εργαζόμενοι δεν ωφελούνται – Πώς να προφυλαχθείτε
Πρόσκαιρη Ασφάλιση Ζωής: Τι είναι και ποιους συμφέρει να την επιλέξουν