Είναι σύνηθες να αποδίδονται στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας συγκριτικά πλεονεκτήματα, δίνοντας την αίσθηση πως ένα ασφαλιστήριο νοσοκομειακής ή/και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης αποτελεί αγαθό πολυτελείας. Η αλήθεια βέβαια πόρρω απέχει, αφού ένα συμβόλαιο υγείας προστατεύει το βασικό και αναγκαίο -παρά επουσιώδες- αγαθό της υγείας, ιδίως σε μια εποχή ταχέων επιστημονικών εξελίξεων και ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος παγκοσμίως.
1. Υψηλό ιατρικό κόστος: Η συνεχής εξέλιξη των ιατρικών μεθόδων και πρακτικών αυξάνουν ραγδαία το κόστος της ποιοτικής ιατρικής περίθαλψης τα τελευταία χρόνια. Νέες θεραπείες μετατρέπουν άλλοτε θανατηφόρες ασθένειες σε χρόνιες, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε περισσότερους ασθενείς έναντι όμως οικονομικού αντιτίμου. Έτσι, πέρα από την πρόσβαση σε ιατρική τεχνολογία αιχμής και υπερσύγχρονες θεραπείες, ένα ασφαλιστήριο υγείας μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για ανθρώπους που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν δημόσια ασφάλιση ή πάσχουν από προβλήματα υγείας που απαιτούν νέες ιατρικές μεθόδους μη διαθέσιμες στα δημόσια νοσοκομεία ή με μακρά αναμονή στη λίστα.
2. Υψηλό κόστος συνταγογράφησης: Αυξημένη κατά 24 εκατ. ευρώ συγκριτικά με πρόπερσι ήταν η συμμετοχή που κατέβαλαν από την τσέπη τους το 2022 οι Έλληνες πολίτες για τα φάρμακα που τους συνταγογράφησε ο γιατρός τους, 674 εκατ. έναντι 650 εκτα. ευρώ όπως δημοσίευσε σχετικά το ygeiamou. Τα περισσότερα ασφαλιστήρια υγείας με κάλυψη για πρωτοβάθμια περίθαλψη θα καλύψουν το κόστος συμμετοχής σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
3. Παράλειψη του προληπτικού ελέγχου υγείας: Είναι γεγονός πως συνήθως θα περιμένουμε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα για να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας. Αν όμως ξέραμε ότι, μια φορά το χρόνο, μπορούμε να κάνουμε έναν πλήρη έλεγχο της υγείας μας δωρεάν, θα τον εντάσσαμε μάλλον στη ρουτίνα φροντίδας του εαυτού μας. Για το δωρεάν ετήσιο check-up που προβλέπει το συμβόλαιο υγείας, διαβάστε εδώ.
4. Καθυστερημένη αντιμετώπιση: Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας επιταχύνει την πρόσβαση σε ραντεβού, θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς λίστες αναμονής, προσφέρει στους ασθενείς μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον προγραμματισμό, μειώνοντας την αβεβαιότητα και το άγχος των τυπικών χρόνων αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία και προλαμβάνει μια δυσμενή έκβαση που μπορεί να έχει η ελάχιστα ακόμα καθυστερημένη αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος υγείας.
5. Κίνδυνοι κατά τη νοσηλεία: Ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία προσφέρουν δωμάτια δύο ή τριών κλινών στους ασθενείς -βασικό σχήμα των ιδιωτικών-, επισημαίνουν οι ειδικοί, με τις πολλαπλές κλίνες -που αποτελούν και τον κανόνα- να επιβαρύνουν συχνά την ψυχική υγεία του νοσηλευόμενου και να επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τη σωματική, όπως στην περίπτωση ενός λοιμώδους νοσήματος που μεταδίδεται αερογενώς.
Εχει επιπλέον παρατηρηθεί ότι η νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο σχετίζεται με ταχύτερη ίαση, ενδεχομένως λόγω της επισταμένης φροντίδας που λαμβάνει ο νοσηλευόμενος χάρη στον μικρότερο όγκο περιστατικών και την επάρκεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Ετσι, εξασφαλίζεται η ταχύτερη επιστροφή του νοσηλευόμενου στην κανονική ζωή και το κοινωνικό πλέγμα σχέσεων που περιλαμβάνουν την οικογένεια, τους φίλους, την εργασία και κάθε δραστηριότητα που προάγει την καλή ψυχική υγεία. Σχετικά με τις θέσεις νοσηλείας και την κάλυψη από τα ασφαλιστήρια υγείας, ενημερωθείτε εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Διστάζετε να κάνετε ασφάλιση υγείας; 5 λόγοι που θα σας πείσουν
Ατύχημα στο χέρι: Ο παράγοντας που επηρεάζει την αποζημίωση της ασφαλιστικής