Σαν σήμερα, 27 Δεκεμβρίου 1822, γεννήθηκε ένας λαμπρός επιστήμονας που το όνομά του έχει συνδεθεί με τη διατήρηση των τροφίμων, η συνεισφορά του ωστόσο στην επιστήμη ήταν πολλαπλή. Ο λόγος για τον Λουί Παστέρ, τον Γάλλο χημικό και μικροβιολόγο που, πέρα από τη φερώνυμη παστερίωση, χάρισε στην ανθρωπότητα και το πρώτο εμβόλιο κατά της λύσσας.
Σύμφωνα με τον νόμο για τα ζώα συντροφιάς, οι σκύλοι και οι γάτες που μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας διαφορετικά προβλέπεται χρηματική ποινή 500€ για τον ιδιοκτήτη. Αν και η τελευταία φορά που καταγράφηκε κρούσμα στην Ελλάδα ήταν το 2014 και η χώρα χαρακτηρίζεται ελεύθερη λύσσας, μια επίθεση από ζώο θα καταστήσει αναγκαία την παροχή πρώτων βοηθειών για πολλούς ακόμα λόγους. Δεδομένου πως περιστατικά επιθέσεων από αδέσποτα και δεσποζόμενα σκυλιά εμφανίζονται όλο και συχνότερα στην ειδησεογραφία, αρκετοί θα αναρωτηθούν αν το ασφαλιστήριο υγείας θα καλύψει τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Κάποια προγράμματα υγείας που καλύπτουν αποκλειστικά -ή συνδυαστικά με ασθένειες- ατυχήματα, διευκρινίζουν στους όρους τους ότι στα τελευταία συμπεριλαμβάνονται η λύσσα και κάθε άλλη πάθηση ή διαταραχή της υγείας καθώς και οι συνέπειές τους που οφείλονται σε δαγκώματα ζώων και ερπετών ή τσιμπήματα εντόμων. Για τα συμβόλαια Προσωπικού Ατυχήματος που καλύπτουν υποχρεωτικά συνήθως τις περιπτώσεις θανάτου, το παραπάνω συνεπάγεται πως αν ο ασφαλισμένος χάσει τη ζωή του συνεπεία επίθεσης ζώου -στην περίπτωση λύσσας π.χ. η εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων θα σημάνει το μη αναστρέψιμο τέλος εντός ολίγων ημερών- το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο θα αποδοθεί κανονικά στους δικαιούχους.
Στα νοσοκομειακά συμβόλαια έπειτα, οι ασφαλισμένοι καλύπτονται ρητώς για άλλες ζωονόσους που επιδέχονται νοσηλείας και θεραπείας όπως η εχινοκοκκίαση, η παρασιτική νόσος που οφείλεται στον σκώληκα Echinococcus granulosus ο οποίος, εφόσον μεταφερθεί στον άνθρωπο από το σαρκοφάγο ζώο μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων ωμών λαχανικών ή νερού, εγκαθίσταται στο ήπαρ και στους πνεύμονές του δημιουργώντας κύστες. Στις βαριές συνήθως επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, εντοπίζεται η αφαίρεση εχινόκοκκου κύστεως ήπατος, κοιλίας κ.ο.κ..
Καλύψεις για τον ιδιοκτήτη
Σύμφωνα με τον νόμο, ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164). Η ασφαλιστική κάλυψη για αυτές τις περιπτώσεις παρέχεται από τα ασφαλιστήρια οικογενειακής αστικής ευθύνης (γνωστά και ως «του οικογενειάρχη») ή ειδικά διαμορφωμένα ασφαλιστικά προγράμματα για κατοικίδια. Απευθύνονται σε κατόχους ζώων συντροφιάς όπως γάτες ή σκύλοι που είναι εμβολιασμένα και διαθέτουν βιβλιάριο υγείας και τους καλύπτουν σε περίπτωση που το κατοικίδιο προκαλέσει σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές σε τρίτους.
Διαβάστε επίσης:
Ασφάλιση: Πλήρης οδηγός για ξέγνοιαστα Χριστούγεννα
Ασφάλιση: Τι μπορεί να αλλάξει στους όρους και τα πρόσωπα του συμβολαίου – Ενημερωθείτε