Καθημερινά, όλοι κάνουμε επιλογές που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας, αλλά και τον τρόπο ζωής μας. Φυσικά οι μικρές… παρεκκλίσεις είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η ανασφάλεια για το αύριο έχει γίνει καθημερινότητα- λίγο η ακρίβεια στο super market, λίγο η αύξηση στις τιμές της ενέργειας- δεν χρειάζεται πολύ για να πιεστούμε και να παρασυρθούμε λίγο παραπάνω σε λιγότερο καλές επιλογές.
Παρ’ όλα αυτά, εάν γέρνουμε περισσότερο προς τις «ένοχες απολαύσεις», τότε μία είναι η αλήθεια: ρισκάρουμε την υγεία μας και θέτουμε σε κίνδυνο ένα πιο ασφαλές μέλλον για εμάς, την οικογένειά μας, τους φίλους μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ειδικά εάν είμαστε γονείς, περνάμε και λάθος μηνύματα σε μία νέα γενιά που έχει αποδειχτεί ότι στρέφεται όλο και περισσότερο σε επιλογές που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική της υγεία.
Ας δούμε όμως κάποιες «ένοχες» απολαύσεις και πως θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το ισοζύγιο, με θετικές επιλογές για την υγεία μας.
1. Binge watching: Μία απόλαυση που θέλει μέτρο
Ξοδεύεις όλο το Σαββατοκύριακο παρακολουθώντας τα νέα επεισόδια της αγαπημένης σου σειράς. Κατά τη διάρκεια αυτού του τηλεοπτικού «μαραθωνίου», δεν θα δεις κανένα από τα αγαπημένα σου πρόσωπα ενώ θα παραλείψεις να πας στο γυμναστήριο ή να βγάλεις τον σκύλο σου βόλτα στο πάρκο για παραπάνω από ένα τέταρτο. Μακροπρόθεσμα, μια τέτοια συνήθεια μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη φυσική και συναισθηματική σου υγεία, γι’ αυτό βάλε πρόγραμμα: όρισε τις ημέρες που θα δεις την αγαπημένη σου σειρά και άφησε ημέρες για να συναντήσεις τους φίλους σου ή να κάνεις μία φυσική άσκηση.
2. Έτοιμα γεύματα – delivery και γρήγορο φαγητό: Σκέψου την υγεία και την τσέπη σου
Τα βράδια νιώθεις μια λιγούρα και επισκέπτεσαι το ντουλάπι με τα πατατάκια και τις σοκολάτες. Δουλεύεις σε τρελούς ρυθμούς και δεν προλαβαίνεις να φτιάξεις ούτε μία σαλάτα. Έτσι, πετάγεσαι στο περίπτερο ή σε μία αλυσίδα έτοιμων γευμάτων και τρως κάτι πρόχειρο. Βλέπεις ταινία και, επειδή θέλεις να την απολαύσεις, φτιάχνεις (ή ακόμη χειρότερα αγοράζεις) έναν κουβά ποπ κορν.
Φυσικά, όλοι μπορεί κατά καιρούς να κάνουμε τέτοιες επιλογές. Αλλά εάν καταφεύγεις σε αυτές συστηματικά, τότε πρέπει να το ξανασκεφτείς, γιατί στερείς από τον οργανισμό σου απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ανακάλυψε τη μαγεία των συνταγών και της μαγειρικής, αφιέρωσε χρόνο καθημερινά και αξιοποίησε το Σαββατοκύριακο για να ετοιμάσεις το γεύμα σου, προσθέτοντας στη διατροφή σου λαχανικά, όσπρια και φρούτα. Φτιάξε μικρά τάπερ ώστε να τα έχεις μέσα στην εβδομάδα στο γραφείο.
Το σίγουρο είναι ότι, εάν ακολουθήσεις μία τέτοια τακτική, θα αλλάξουν πολλά στο σώμα σου, στο δέρμα σου, στη διάθεσή σου, αλλά και στο… πορτοφόλι σου!
3. Καπνίζεις: Ένα πάθος που ξέρεις ότι κάνει κακό στην υγεία σου
Έχεις μάθει ν’ αντιμετωπίζεις τα προβλήματα της καθημερινότητας ανάβοντας ένα τσιγάρο. Ξεχνάς όμως ότι, καπνίζοντας, το πρόβλημα δεν θα λυθεί, ενώ θέτεις την υγεία σου σε κίνδυνο. Αρχικά, βάλε στόχο να το κόψεις και ζήτα βοήθεια από ειδικούς για να σε βοηθήσουν ώστε να το πετύχεις. Μείωσε με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες ν’ αντιμετωπίσεις σημαντικά προβλήματα υγείας εξαιτίας του καπνίσματος. Α! και μην ξεχνάς: κόβοντας το κάπνισμα θα δεις και μεγάλη αλλαγή στα οικονομικά σου κάθε μήνα.
4. Χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου ενώ οδηγείς
Όταν οδηγείς, μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα να αγνοήσεις την κλήση από το γραφείο ή ίσως έρθεις αντιμέτωπος με τον πειρασμό να μοιραστείς τα χθεσινοβραδινά «κουτσομπολιά», αλλά μην ξεχνάς ότι μία τέτοια συνήθεια μπορεί να προκαλέσει ένα τροχαίο δυστύχημα -κάτι που σίγουρα θέλεις να αποφύγεις. Οπότε, όταν οδηγείς, κλείσε τον ήχο του κινητού σου και άφησέ το μέσα στην τσάντα σου.
5. Ξοδεύεις αλόγιστα
To shopping therapy μπορεί να φαίνεται απολαυστικό και χαλαρωτικό αλλά σκέψου ότι στο τέλος του μήνα μπορεί να καταλήξεις να τρως μόνο… βραστές πατάτες, γιατί δεν υπολόγισες σωστά τα έξοδά σου. Βάλε την αποταμίευση στην καθημερινότητά σου σου και άλλαξε προτεραιότητες, βάζοντας ένα όριο κάθε μήνα, έτσι ώστε να μπορείς να διαθέσεις χρήματα σε πράγματα και εμπειρίες που πραγματικά αξίζουν.
6. Αποφεύγεις τον γιατρό
Δεν χρειάζεται να παθαίνεις σοκ και με το πιο μικρό θέμα υγείας αλλά καλό είναι να επισκέπτεσαι τακτικά τον γιατρό σου – ειδικά αν κάτι σε απασχολεί – και να κάνεις ένα check up. Για παράδειγμα, στα γενέθλιά σου, δώσε ραντεβού με τον εαυτό σου και με ένα check-up κάνε του το πολυτιμότερο δώρο: την υγεία σου!
Αυτές είναι μόνον μερικές «ένοχες απολαύσεις», τις οποίες εμπνευστήκαμε από την πρόσφατη καμπάνια «Ζήσε Ασφαλώς» της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Γιατί αν θέλουμε να« ζήσουμε ασφαλώς», πρέπει ταυτόχρονα να αποφασίσουμε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση και να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας.