Στον αυχένα, στους ώμους, την πλάτη, την κοιλιά, στα χέρια ή στους μηρούς είναι το πιθανότερο να κάνει την εμφάνισή του κάποιο λίπωμα, ο συνηθέστερος καλοήθης όγκος μαλακών μορίων, των ιστών του σώματος δηλαδή που βρίσκονται γύρω από τα οστά και που υποστηρίζουν τη δομή και λειτουργία του σώματος (μύες, τένοντες, λίπος, αιμοφόρα αγγεία, λεμφικά αγγεία, νεύρα, συνδετικοί ιστοί), ο οποίος οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κυττάρων του λίπους σε ένα σημείο. Στους καλοήθεις όγκους μαλακών μορίων συμπεριλαμβάνονται τα αιμαγγειώματα, τα ινώματα, τα λειομυώματα ή ινομυώματα, τα νευρινώματα κ.λπ..
Κατά το παρελθόν έχουμε αναφερθεί στις δαπάνες που καλύπτουν τα ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης σχετικά με τα αιμαγγειώματα, νευρινώματα, ινομυώματα, όχι όμως και για τα λιπώματα που συνήθως αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους και που, σύμφωνα με ειδικούς, η χειρουργική τους αντιμετώπιση συστήνεται μόνο στις περιπτώσεις που προκαλούν πόνο και ενόχληση ανάλογα με τη θέση, το μέγεθος, εάν πιέζουν αιμοφόρα αγγεία ή/και νεύρα είτε παρακείμενα όργανα ή παρουσιάζουν γρήγορη ανάπτυξη.
Αν για τους (σπάνιους) κακοήθεις όγκους μαλακών μορίων, τα σαρκώματα (π.χ. λιποσάρκωμα, δερματοϊνοσάρκωμα, συνοβιακό σάρκωμα, σάρκωμα Kaposi), η κάλυψη από το ασφαλιστήριο υγείας είναι βέβαιη κατόπιν της σχετικής αναμονής (6 μηνών συνήθως) για τους καρκίνους, δικαιολογημένα θα υπήρχε ερωτηματικό σχετικά με την κάλυψη της αφαίρεσης ενός λιπώματος.
Άλλη ονομασία και βαρύτητα
Η περίπτωση των λιπωμάτων και γενικά αυτής της κατηγορίας όγκων είναι ιδιαίτερη. Μπορεί να αναφέρονται επιγραμματικώς «λιπώματα, ινώματα κ.λπ» ή «αφαίρεση αθηρωµατώδους κύστεως, µικρού λιπώµατος, ινώµατος, κ.λπ.» ή να υπαγονται σε μια ευρύτερη κατηγορία όπως «Αφαίρεση όγκου μαλακών μορίων», «Χειρουργική αφαίρεση µεγάλων όγκων µαλακών µορίων» ή «Αφαίρεση ευμεγέθων επιπολής όγκων άνω των 3cm (λιπώματα, ινώματα κ.λπ.)». Το ζήτημα εν προκειμένω είναι ότι, πέραν του πώς κατονομάζονται, παρατηρούνται διαφορές και στη βαρύτητα που αποδίδεται στην κάθε επέμβαση -από μικρή έως βαριά-, συνεπώς και άλλα όρια ιατρικών αμοιβών.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν αν π.χ. η εταιρεία με τον όρο «όγκους» εννοεί μόνο τους κακοήθεις και τους διακρίνεις από τα λιπώματα, ινώματα κ.ο.κ.. Βέβαιον είναι ωστόσο ότι το μέγεθος του όγκου θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, κάτι που φαίνεται και στα περιγράμματα συμβολαίων με προσδιορισμούς όπως «μεγάλοι», «ευμεγέθεις», «άνω των 3cm» κ.ο.κ., και από το οποίο θα κριθεί και η νοσηλεία:
- αν βρίσκονται στην επιφάνεια (επιπολής) και η αφαίρεση δεν συνεπάγεται κινδύνους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικά ιατρεία, περίπτωση δηλαδή που θα κάλυπτε και ένα πρόγραμμα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης
- άλλοτε μπορεί να μην απαιτείται διανυκτέρευση και η αφαίρεση να καλυπτόταν ως περιστατικό ημερήσιας νοσηλείας ή one day clinic (περισσότερα εδώ)
- αν το λίπωμα ή άλλος τέτοιος όγκος βρίσκεται σε κοιλότητα του σώματος ή σε σημείο επικίνδυνο για επιπλοκές θα χρειαστεί κανονική εισαγωγή και νοσηλεία.
Σε κάθε περίπτωση, εάν ο όγκος ελέγχεται αλλά δεν είναι δυνατή η διάκρισή του σε κακοήθεια ή καλοήθεια, η βιοψία που αποτελεί την εγγυημένη μέθοδο καλύπτεται κανονικά από τα συμβόλαια υγείας.
Τέλος, για την αισθητική αποκατάσταση μέσω πλαστικής, αν και αποτελεί κομμάτι του χειρουργείου, σε κάποια συμβόλαια αναφέρεται η κάλυψη για «τοπικές πλαστικές μετά την αφαίρεση καλοήθων εξεργασιών του δέρματος του προσώπου ή τραχήλου με χρήση κρημνού».
Διαβάστε επίσης:
Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας
Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις
Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται