Στην εργοθεραπεία και τους εργοθεραπευτές αφιερώνεται κάθε χρόνο η 27η Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργοθεραπευτών και στόχο την ενημέρωση σχετικά με το επάγγελμα υγείας που συχνά συγχέεται με εκείνο του φυσικοθεραπευτή. Η διάκριση μεταξύ φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας ωστόσο εξηγεί και γιατί η δεύτερη απουσιάζει από τις παροχές των περισσότερων νοσοκομειακών προγραμμάτων και καλύψεων που δίδονται μέσω συνεργασιών δίκην προνομίων για τους ασφαλισμένους.
Εργοθεραπεία Vs Φυσικοθεραπεία
Οι δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές. Στόχος και των δύο είναι η αποκατάσταση της υγείας, της ευεξίας και της λειτουργικότητας του ατόμου, της κινητικότητας, της αυτοεξυπηρέτησης και αυτονομίας του, με την παροχή τους να πραγματοποιείται σε κλινικές, νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, γηροκομεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια κ.ο.κ..
Η φυσικοθεραπεία εστιάζει στη βελτίωση και αποκατάσταση της αδρής κινητικότητας η οποία αφορά μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως το τρέξιμο, η βάδιση κ.λπ. αλλά και την ανακούφιση από τον πόνο, εστιάζοντας στο μέλος που εκδηλώνει παθολογικά συμπτώματα. Φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες θα ακολουθήσουν συνήθως ενός ατυχήματος, ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, μιας ορθοπαιδικής κυρίως επέμβασης, αθλητικών κακώσεων κ.α..
Από την άλλη, η εργοθεραπεία αποσκοπεί στην αποκατάσταση κυρίως της λεπτής κινητικότητας, την εκτέλεση δηλαδή κινήσεων από μικρές ομάδες όπως η γραφή, το κράτημα του κουταλιού και εν γένει η σίτιση, ο χειρισμός οργάνων, το βούρτσισμα των δοντιών κ.ο.κ. που εκτελούνται από μικρότερες μυϊκές ομάδες και στηρίζονται στην καλή αδρή κινητικότητα. Επιπλέον, η εργοθεραπεία αποτελεί πιο ολιστική προσέγγιση του ασθενούς ώστε να τον βοηθήσει να κατανοήσει έννοιες όπως ο χώρος και ο χρόνος, κοινωνικοσυναισθηματικές αλλαγές και προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα. Η εργοθεραπεία συστήνεται κυρίως σε παιδιά με νευραναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων, ψυχοκινητικές ή συναισθηματικές διαταραχές κ.α..
Οι περιπτώσεις που καλύπτονται
Στο ygeiamou έχουμε αναφερθεί στις περιπτώσεις που το ασφαλιστήριο νοσοκομειακής περίθαλψης θα καλύψει τις φυσικοθεραπείες κατόπιν ατυχήματος ή ασθένειας που εμπίπτουν βέβαια στις ασφαλιζόμενες περιπτώσεις. Έπειτα, πρόσβαση σε φυσικοθεραπείες έναντι χαμηλού κόστους μπορεί να δοθεί στους ασφαλισμένους με νοσοκομειακό πρόγραμμα ως προνομιακή παροχή από την εταιρεία είτε (σπανιότερα) μέσω ασφαλιστηρίου πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Από την άλλη, η φύση των περιπτώσεων που απαιτούν εργοθεραπευτικές συνεδρίες υπάγονται στην πλειονότητά τους στις βασικές εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας. Ενδεικτικά, σε παλαιότερο άρθρο έχουμε σημειώσει πως οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές λογίζονται ως ψυχιατρικές ασθένειες στην ασφαλιστική επιστήμη και έτσι εξαιρούνται.
Αντίστοιχα, η κάλυψη δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί για νευροεκφυλιστικά νοσήματα (π.χ. νόσοι Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ) που εξαιρούνται ως νευρολογικές νόσοι. Εν προκειμένω, ασφαλισμένοι που εκδήλωσαν μετά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου τέτοια ασθένεια, μπορούν να επωφεληθούν από το άπαξ επίδομα σοβαρών ασθενειών και να καλύψουν τις συνεδρίες με εργοθεραπευτή, εφόσον είχαν προνοήσει για τη σημαντική παροχή (περισσότερα εδώ). Παρ’ όλα αυτά, πρόγραμμα μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας περιλαμβάνει στις Ειδικές Νευροχειρουργικές Επεμβάσεις τη «Στερεοτακτική επέμβαση για έλεγχο επιληψίας ή Parkinson», κάνοντας «άνοιγμα» προς έναν τύπο ασθενειών που παραδοσιακά εξαιρείται.
Πότε λοιπόν αποζημιώνεται ο ασφαλισμένος για την εργοθεραπεία;
Εντοπίζουμε στους όρους νοσοκομειακού προγράμματος ασφαλιστικής εταιρείας την κάλυψη των σχετικών εξόδων μόνο στην περίπτωση νοσηλείας για πάθηση του νευρικού συστήµατος και με γραπτή γνωμάτευση του θεράποντος. Στην παροχή συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες λογοθεραπείας, µέχρι το ανώτατο ποσό ανά συνεδρία που αναγράφουν οι σχετικοί πίνακες και έως συγκεκριμένου αριθμού ετησίως. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς τη μεγαλύτερη συμπεριληπτικότητα καθώς οι «νευρολογικές παθήσεις» απουσιάζουν από τις εξαιρέσεις του εν λόγω προγράμματος.
Είναι βέβαια σημαντικό να ενημερωθείτε λεπτομερώς από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή ή την εταιρεία, αφού τα όρια μεταξύ εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας είναι λεπτά και οι σημαντικές υπηρεσίες αποκατάστασης εντέλει να καλύπτονται.
Διαβάστε επίσης:
Επίδομα νοσηλείας και ανάρρωσης: Ποιες καλύψεις προσφέρει – Γιατί να το επιλέξετε
Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;
Νοσηλεία σε ΜΕΘ: Τι καλύψεις προσφέρουν τα ασφαλιστήρια υγείας