«Γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι καθώς μεγαλώνουμε;» είναι το ερώτημα που θέτει στον τίτλο του παλαιότερο άρθρο του ygeiamou αναφορικά με τη θεωρία της καμπύλης της ευτυχίας και τη διάψευσή της από μια ανάλυση στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας. Ειδικότερα, τα συμπεράσματα κατέρριψαν μάλλον την εκτίμηση ότι η η ευτυχία στη ζωή των ανθρώπων ακολουθεί μια πορεία σε σχήμα U -μειώνεται στην ηλικία των 40 αυξάνει προοδευτικά κατά την είσοδο στα χρόνια της συνταξιοδότησης-, καταλήγοντας ότι πολλοί άνθρωποι τείνουν να είναι όλο και πιο δυστυχισμένοι με την πάροδο του χρόνου καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες δυσκολίες όπως, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα υγείας.
Είναι μια πρόκληση ίσως για οποιονδήποτε στη μέση ηλικία να επιχειρήσει να αποδείξει την αλήθεια της καμπύλης και να παραμείνει ψυχικά και σωματικά εύρωστος. Η απόκτηση ενός ασφαλιστηρίου νοσοκομειακής περίθαλψης ωστόσο, μπορεί να συμβάλει προς την επίτευξη του δύσκολου στόχου… έστω και αν η μάχη ενάντια στη φθορά που φέρνει το γήρας διεξάγεται στη χειρουργική αίθουσα.
Πέντε συχνές επεμβάσεις στη μέση ηλικία
Στατιστικά δεδομένα από το Βρετανικό Σύστημα Υγείας και το Royal College of Surgeons δείχνουν πως η είσοδος στη μέση ηλικία θα αυξήσει και τις πιθανότητες για τις πέντε χειρουργικές επεμβάσεις που ακολουθούν και οι οποίες καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας:
1. Εμφύτευση βηματοδότη
Ο καρδιακός βηματοδότης είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που επιτρέπει στην καρδιά να συσπάται ρυθμικά χάρη στους ηλεκτρικούς παλμούς που παράγει και της μεταδίδει μέσω ειδικών καλωδίων. Στους όρους νοσοκομειακών προγραμμάτων μπορεί κανείς να εντοπίσει στις καλύψεις την αγορά και τοποθέτησή του, την αφαίρεσή του χωρίς bypass, την αλλαγή ηλεκτρικής πηγής (μπαταρίας) ή της θέσεως εμφυτεύσεώς του. Ανάλογα το πώς αξιολογεί η εταιρεία τη βαρύτητα των παραπάνω επεμβάσεων, ο ασφαλισμένος θα αποζημιωθεί κατά τα προβλεπόμενα για τις αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου συν τις λοιπές νοσηλευτικές δαπάνες.
2. Κολεκτομή
Σύμφωνα με τον Mark Flannagan, Διευθύνοντα Σύμβουλο του βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Beating Bowel Cancer”, πάνω από το 90% των καρκίνων του εντέρου αφορούν άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, ενώ κάθε 15 λεπτά σημειώνεται μια νέα διάγνωση. Σημειώνει ωστόσο πως μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς 9 στις 10 περιπτώσεις εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως.
Η κολεκτομή, χειρουργική επέμβαση για την ολική ή μερική αφαίρεση του παχέος εντέρου, αποτελεί την απαραίτητη θεραπεία ή πρόληψη και ασθενειών και καταστάσεων πέραν του καρκίνου, όπως οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), η εκκολπωματίτιδα και η απόφραξη του εντέρου. Η μερική κολεκτομή εντοπίζεται στις μεγάλες ή βαριές συνήθως επεμβάσεις και η ολική στις εξαιρετικά βαριές.
Προσοχή: Ο καρκίνος καλύπτεται από τα συμβόλαια υγείας μετά τους έξι μήνες συνήθως, ειδική περίπτωση αποτελούν ωστόσο οι ΙΦΝΕ ως αυτοάνοσα νοσήματα. Μπορείτε να ενημερωθείτε για την κάλυψη ή εξαίρεση των τελευταίων εδώ.
3. Μαστεκτομή
Τα στατιστικά δείχνουν ότι περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους ενώ 9 στις 10 σχεδόν περιπτώσεις αφορούν γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών. Αν και η μαστεκτομή (απλή, ριζική, υποδόρια κ.ο.κ.) ως θεραπεία θα καλυφθεί κατά την αναμονή που προβλέπεται για κακοήθεις νεοπλασίες, ως πρόληψη μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη αναμονή (π.χ. 2 έτη), με την προϋπόθεση εργαστηριακά αποδεδειγµένης µετάλλαξης των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 ή αποδεδειγµένο παθολογοανατοµικό αποτέλεσµα λοβιακού καρκινώµατος insitu. Στις ασφαλιστικές καλύψεις περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση του μαστού μετά την αφαίρεση.
Οι αναλυτές που συνέλεξαν τα στοιχεία σημειώνουν ότι στη Βρετανία ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται μετά τα 50 και στα δύο φύλα. Ενημερωθείτε εδώ για το πώς καλύπτεται η σπάνια περίπτωση καρκίνου του μαστού στον άνδρα.
4. Αρθροπλαστική ισχίου
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται σε περιπτώσεις αρθρίτιδας ή περιπτώσεις καταγμάτων. Όπως εξηγούν στο ygeiamou ειδικοί, σκοπός της επέμβασης είναι η αντικατάσταση της κεφαλής του μηριαίου οστού με ένα σφαιρικό εμφύτευμα στερεωμένο σε στυλεό και η τοποθέτηση ενός κυπέλιου στη θέση της κοτύλης της λεκάνης. Αναλόγως τους όρους του συμβολαίου, η ασφαλιστική εταιρεία θα καλύψει και την αγορά των υλικών για την επέμβαση. Στις λίστες των νοσοκομειακών προγραμμάτων με τις ορθοπαιδικές επεμβάσεις εντοπίζονται διάφορες τεχνικές και περιπτώσεις όπως η «Αντιµετώπιση κατάγµατος – εξαρθρήµατος ισχίου».
Γιατί να ασφαλιστώ; Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα 30 χρόνια προβλέπουν αύξηση κατά 40% στις επεμβάσεις για την αποκατάσταση του ισχίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν τα κατάγματα ισχίου στους ηλικιωμένους, με σημαντικό κόστος για την ίδια την επιβίωση των ασθενών. Κάθε χρόνο καταγράφονται 1,3-1,6 εκατομμύρια περιστατικά παγκοσμίως -εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν έως το 2040-, 500.000 νέα περιστατικά στην Ευρώπη και 20.000 στην Ελλάδα.
5. Αρθροπλαστική γόνατος
Πρόκειται για τη χειρουργική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας στο γόνατο, η οποία μπορεί να είναι εκφυλιστική (κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας), μετατραυματική (οφείλεται σε κάταγμα ή ρήξη συνδέσμου/μηνίσκου) ή ρευματοειδής (αυτοάνοσο νόσημα). Όπως και για το ισχίο, τα υλικά για την αρθροπλαστική γόνατος θα καλυφθούν από την εταιρεία εφόσον προβλέπεται από το συμβόλαιο ενώ οι λίστες ορθοπαιδικών επεμβάσεων περιλαμβάνουν διάφορες περιπτώσεις και τεχνικές.
Προσοχή στα αίτια: Κάποιες εταιρείες διευκρινίζουν ότι η αποκατάσταση ρήξης μηνίσκων και συνδέσμων της άρθρωσης του γόνατος καλύπτονται μετά τον έναν χρόνο αλλά από την έναρξη ισχύος του ασφαλιστηρίου αν συνυπάρχει οστικό κάταγμα του γόνατος. Τα εν λόγω ασφαλιστικά προϊόντα υγείας συνηθίζουν να καλύπτουν τα ατυχήματα από την πρώτη ημέρα ενώ τις ασθένειες μετά τις πρώτες 30 ημέρες. Αν ωστόσο στη χειρουργική αίθουσα οδηγηθείτε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα ισχύσει ότι προβλέπεται για τις αυτοάνοσες νόσου (βλ. παραπάνω ΙΦΝΕ-Κολεκτομή).
Διαβάστε επίσης:
Παθήσεις βλεφάρων – Βλεφαροπλαστική: Ποιες περιπτώσεις αποζημιώνει το συμβόλαιο υγείας
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας
Ασφάλιση – Ομαδικές δραστηριότητες: Oι καλύψεις που προστατεύουν τους συμμετέχοντες