Μία στις τρεις γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ινομυώματα, τους συχνότερους γυναικολογικούς καλοήθεις όγκους που δημιουργούνται και αναπτύσσονται κάτω από το περίβλημα, εντός του μυϊκού τοιχώματος και στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας. Παράγοντες που συντελούν στον σχηματισμό τους είναι η ηλικία (άνω των 30), το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία και η φυλή.
Καθώς μεγαλώνουν, εξηγούν ειδικοί στο ygeiamou, μπορούν να παραμορφώσουν το εσωτερικό ή/και το εξωτερικό της μήτρας, προκαλώντας τα ανάλογα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, βαριές ή επώδυνες εμμηνορροϊκές περιόδους με πιθανή συνέπεια τη μεγάλη απώλεια αίματος και την αναιμία, αίσθημα πίεσης στην πύελο και δυσκολία στην ούρηση ή αφόδευση, ενώ τα ινομυώματα που αναπτύσσονται ταχέως μπορεί να υποστούν νέκρωση και να προκαλέσουν οξύ κοιλιακό πόνο. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, έως και οι μισές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα εκδηλώσουν συμπτώματα από τα ινομυώματα.
Τις περισσότερες φορές, τα ινομυώματα θα εντοπιστούν τυχαία κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, τον οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει έναντι χαμηλότερου κόστους κάθε ενδιαφερόμενη μέσα από τα ειδικά προνόμια που δίδουν κατά σύνηθες οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πελάτες τους. Ο εντοπισμός τους έπειτα μπορεί να γίνει κατά τον έλεγχο του εσωτερικού της μήτρας με την υστεροσκόπηση, επεμβατικής εξέτασης που επιτρέπει και τη θεραπεία τους και καλύπτεται από τα νοσοκομειακά προγράμματα ως μεσαία επέμβαση. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τη λαπαροσκόπηση για την ανίχνευση και αντιμετώπιση των ινομυωμάτων.
Μια σημαντική πληροφορία είναι ότι η υστεροσκόπηση θα κρατήσει την ασθενή στο νοσοκομείο 2 – 3 ώρες, πρόκειται δηλαδή για ημερήσια νοσηλεία (one-day clinic) που θα καλυφθεί διαφορετικά αναλόγως την εταιρεία. Ενημερωθείτε για τους τρεις εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης εδώ.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Πέραν των παραπάνω ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων αφαίρεσης, τα ασφαλιστήρια υγείας καλύπτουν και την παραδοσιακή χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων (εκπυρήνιση) είτε και ολόκληρης της μήτρας (υστερεκτομή), ανάλογα με την περίπτωση. Αναφορικά με την πρώτη, στις λίστες γυναικολογικών επεμβάσεων εντοπίζονται η «Αφαίρεση πολλαπλών ινοµυωµάτων µε ανοικτή τοµή» και η «Εκπυρήνιση ινοµυώµατος µήτρας» στις μεγάλες ή βαριές επεμβάσεις αναλόγως το συμβόλαιο, ενώ για την υστερεκτομή προβλέπεται η κάλυψη ως μεγάλη ή βαριά επέμβαση, με κάποιες εταιρείες να αποζημιώνουν κατά τα προβλεπόμενα και τη λαπαροσκοπική ολική υστερεκτοµή.
Σημειώνεται ότι βαριές ή επώδυνες εμμηνορροϊκές περίοδοι που προκαλούν αναιμία ή διαταράσσουν την καθημερινότητα, η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, η αβεβαιότητα για το αν πρόκειται για ινομύωμα ή άλλο τύπο όγκου, η γρήγορη ανάπτυξη του ινομυώματος, η υπογονιμότητα και ο πόνος στην πυελική χώρα αποτελούν συμπτώματα που επιβάλλουν τη χειρουργική αφαίρεση. Η συντηρητική αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή ανακουφίζει προσωρινά από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Σε κάθε περίπτωση, τα ινομυώματα όπως και άλλοι καλοήθεις όγκοι ή κύστεις ασχέτου αιτιολογίας καλύπτονται συχνά κατόπιν μια ορισμένης χρονικής αναμονής όπως ένα ασφαλιστικό έτος. Ενημερωθείτε καταλλήλως από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή σας ή την εταιρεία.
Διαβαστε επίσης:
Κύηση και Τοκετός: Πώς καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας
Χρόνιος πόνος: Οι σωτήριες παροχές του συμβολαίου υγείας
Ιατρικά λάθη: Πώς καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια υγείας