Το πεπτικό έλκος, η νόσος που σχετίζεται με τη διάβρωση του βλεννογόνου του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου και εκδηλώνεται με φούσκωμα, κοιλιακή δυσφορία, ερυγές (ρέψιμο), ναυτία, καούρα μεταξύ άλλων και πόνο, απώλεια βάρους, έμετο ή αίμα στα κόπρανα σε προχωρημένο στάδιο, καταγράφει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Gastroenterology, η σημαντική μείωση στη νοσηρότητα και θνησιμότητα από τις επιπλοκές της νόσου που σημειώθηκε κατά το διάστημα 1990 – 2019 έχει πλέον αναστραφεί, με τους επιστήμονες να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην επίταση ενός παράγοντα κινδύνου, τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).
Πέραν της λήψης ΜΣΑΦ, στους προδιαθεσικούς παράγοντες για την «πληγή» στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου περιλαμβάνονται ακόμα η κατάχρηση αλκοόλ και καπνίσματος, γενετικοί παράγοντες όπως οικογενειακό ιστορικό πεπτικού έλκους ή η ομάδα αίματος και, στο 90% των περιπτώσεων σύμφωνα με ειδικούς, η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pilori).
Ο καύσος και ο πόνος στην περιοχή του επιγαστρίου είναι τα συμπτώματα που κατά κύριο λόγο θα οδηγήσουν το άτομο με πεπτικό έλκος στον γιατρό. Μολονότι ο πόνος υποχωρεί με λήψη αντιόξινων φαρμάκων (ευρέως πια χρησιμοποιούμενα), επισημαίνεται ότι τόσο το ελικοβακτηρίδιο όσο και το έλκος καθαυτό σχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου και κατά συνέπεια, για την ανακούφιση από τα συμπτώματα ή την αποφυγή κάποιας ανεπιθύμητης εξέλιξής του, το έλκος πρέπει να θεραπεύεται.
Απαραίτητο το νοσοκομειακό πρόγραμμα
Η ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού αποτελεί την εξειδικευμένη και πλέον ευαίσθητης διαγνωστική εξέταση κατά τους χειρουργούς, καθώς επιτρέπει την (σημαντικότατη) λήψη βιοψιών για τον αποκλεισμό κακοήθειας αλλά και τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης επί ύπαρξης επιπλοκών (π.χ. αιμορραγία). Συνάγεται επομένως ότι η φύση της πάθησης απαιτεί την ασφάλιση με πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης. Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, οι ασφαλιστικές εταιρείες συγκαταλέγουν τις ενδοσκοπικές εξετάσεις στις επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις ή διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται σε εξειδικευμένα εργαστήρια είτε απαιτούν υπηρεσίες ιατρού και αναισθησιολόγου και πιθανώς λήψη βιοψίας.
Αναλόγως την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί διφορική διάγνωση για τον αποκλεισμό άλλων νοσημάτων που σχετίζονται με έλκη (π.χ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χολολιθίαση, φλεγμονώδεις παθήσεις του στομάχου κ.α.), ενώ απαραίτητος είναι ο έλεγχος για λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η οποία μπορεί να γίνει κατά την ενδοσκόπηση με λήψη παρασκευάσματος.
Η θεραπεία του έλκους στοχεύει στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών και αναστολέων της αντλίας πρωτονίων για μείωση της γαστρικής οξύτητας εφόσον απαιτείται, παράλληλα με αλλαγές σε παράγοντες που παρεμβαίνουν στην επούλωσή του όπως αποφυγή της λήψης ΜΣΑΦ, αλκοόλ, ερεθιστικών για το βλεννογόνο τροφών και καπνίσματος.
Οι περιπτώσεις που θα καταστήσουν τη χειρουργική επέμβαση μονόδρομο είναι:
- η αποτυχία της συντηρητικής αγωγής (μετά από τουλάχιστον 8 εβδομάδες θεραπείας)
- η υποτροπή του έλκους κατά τη διάρκεια συντηρητικής αγωγής ή εντός 2 ετών
- η αδυναμία να αποκλειστεί η κακοήθεια
- η εμφάνιση επιπλοκών (π.χ. διάτρηση, αιμορραγία, απόφραξη, κακοήθης εξαλλαγή).
Οι συχνότερες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους βασίζονται στη βαγοτομή, τη διατομή δηλαδή των κλάδων ενός νεύρου του στομάχου (πνευμονογαστρικού) που εξασφαλίζει τη μείωση έκκρισης γαστρικού οξέος, συνοδεία πάντα μιας παροχετευτική του στομάχου επέμβασης αφού το νεύρο που διατέμνεται εμπλέκεται στο φυσιολογικό άδειασμα του στομάχου και την προώθηση της τροφής πιο περιφερικά στο δωδεκαδάκτυλο και το έντερο. Στις λίστες με τις επεμβάσεις των συμβολαίων υγείας και αναλόγως την εταιρεία, εντοπίζονται στις μεγάλες επεμβάσεις γενικής χειρουργικής οι:
- Βαγοτομή, Αναστόμωση, Πυλωροπλαστική
- Υπερεκλεκτική βαγοτομή
- Βαγοτοµή
- Βαγοτοµή & Αναστόµωση
- Βαγοτοµή & Πυλωροπλαστική
Υπενθυμίζεται ότι η «Βιοψία Ενδοκοιλιακού Οργάνου» καλύπτεται από τα νοσοκομειακά προγράμματα, ως μεγάλη επίσης επέμβαση, και στην περίπτωση που τα αποτελέσματα δείξουν κακοήθεια, ο ασφαλισμένος θα καλυφθεί βάσει των όρων και προϋποθέσεων του συμβολαίου του. Διαβάστε σχετικά με την κάλυψη καρκίνου από το ασφαλιστικό συμβόλαιο υγείας εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια ασφάλιση υγείας
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Πότε μπορούμε να το ακυρώσουμε – Τα 3 δικαιώματα των ασφαλισμένων
Επαναφορά σε ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε