Τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες που εντοπίζονται στο πίσω μέρος της κοιλίας και επάνω από το κάθε νεφρό. Όπως εξηγούν στο ygeiamou ειδικοί, ο σύνθετος ρόλους τους περιλαμβάνει τη σύνθεση και έκκριση ορμονών όπως η αλδοστερόνη, η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού και ρυθμίζουν έτσι τον ανθρώπινο μεταβολισμό, την καρδιακή λειτουργία, την αρτηριακή πίεση, και την απόκριση του οργανισμού στο στρες και τη φλεγμονή.
Αρτηριακή υπέρταση, αύξηση βάρους, πόνος στο θώρακα ή την κοιλία, εφίδρωση, υποθυρεοειδισμός, εμφάνιση οστεοπόρωσης, ψυχολογικά συμπτώματα όπως κατάθλιψη ή επιθετικότητα και αϋπνία είναι κάποια από τα σημάδια που μπορεί να μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα με τα επινεφρίδια όπως καλοήθεις (αδενώματα) ή κακοήθεις όγκοι, τα σύνδρομα Conn (αλδοστερόνωμα) και Cushing (επινεφριδικό αδένωμα με αυτόνομη έκκριση κορτιζόλης) κ.α..
Η επινεφριδεκτομή, χειρουργική αφαίρεση του επινεφριδίου, επιλέγεται όταν υπάρχει κάποιο λειτουργικό αδένωμα (όζος) στο επινεφρίδιο που προκαλεί παθήσεις λόγω υπερπαραγωγής ορμονών όπως το φαιοχρωμοκύττωμα (υπερέκκριση αδρεναλίνης), το αλδοστερόνωμα (υπερέκκριση αλδοστερόνης), και το επινεφριδικό αδένωμα με υπερέκκριση κορτιζόλης (σύνδρομο Cushing) είτε μη λειτουργικό αδένωμα όπου η έκκριση ορμονών είναι φυσιολογική αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης κακοήθειας (καρκίνου) εντός του όζου ή εφόσον υπάρχει επινεφριδικός καρκίνος.
Η επέμβαση εντοπίζεται στους πίνακες των συμβολαίων στη λίστα με τις ουρολογικές επεμβάσεις αυτολεξεί είτε με επιπλέον προσδιορισμούς όπως «Επινεφριδεκτομή ετερόπλευρα» ή «Ριζική επινεφριδεκτομη επί καρκίνου». Υπενθυμίζεται ότι οι καρκίνοι στα νοσοκομειακά προγράμματα καλύπτονται μετά από χρονική αναμονή 6 μηνών για τα περισσότερα συμβόλαια, ενώ μετά από 12 μήνες θα καλυφθούν καλοήθεις όγκοι «όπου κι αν εντοπίζονται».
Ρομποτική χειρουργική
Σε πολλά σύγχρονα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, η επινεφριδεκτομή διενεργείται με τη βοήθεια ρομποτικού συστήματος. Η ρομποτική χειρουργική αναφέρεται σε αρκετά ετησίως ανανεούμενα προγράμματα υγείας, με τις περιπτώσεις εντούτοις που τυγχάνουν κάλυψης να διευκρινίζονται στους όρους (π.χ. καρκίνος προστάτη με σύστημα Da Vinci).
Η περίπτωση της επινεφριδεκτομής δεν απαντάται συνεπώς, για να είστε καλυμμένοι, θα πρέπει να ζητήσετε πλήρη ενημέρωση από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο. Πιθανότατα να μπορείτε να καταθέσετε τη γνωμάτευση του γιατρού σας ο οποίος συνιστά τη ρομποτική για πιο γρήγορη αποκατάσταση η άλλο λόγο. Στη συνέχεια, είναι συνήθως απαραίτητο να λάβετε προέγκριση από την εταιρεία προκειμένου να μην «πιαστείτε» εξ’ απροόπτου και επιβαρυνθείτε με το σύνολο της δαπάνης. Οι περισσότερες εταιρείες εάν δεν αναλάβουν το πλήρες κόστος της ρομποτικής επέμβασης θα καλύψουν έως το όριο που προβλέπεται για το συμβατικό χειρουργείο της πάθησης.
Δεύτερη ιατρική γνώμη
Οι ειδικοί συστήνουν τον έλεγχο για αδένωμα επινεφριδίου σε άτομα με συμπτώματα όπως υπέρταση ή κρίσεις υπέρτασης με πονοκεφάλους, υπερτρίχωση-ακμή-υπογονιμότητα σε γυναίκες, γυναικομαστία σε άνδρες είτε σύνδρομο Cushing (παχυσαρκία κοιλιάς και αυχένα με λεπτά πόδια, υπέρταση, διαβήτης, λιπαρό εύθρυπτο δέρμα, τάση για μελανιές, αδύναμες τρίχες, ραγάδες, οστεοπενία, άγχος, οξυθυμία, γαστροπάθεια).
Έπειτα, όμως, υπάρχουν τα ανενεργά αδενώματα ή «τυχαιώματα» που ονομάστηκαν έτσι επειδή ανευρίσκονται τυχαία σε απεικονιστικό έλεγχο (αξονική/μαγνητική), ο οποίος παραγγέλνεται για διερεύνηση άλλης πάθησης (π.χ. πέτρα στα νεφρά, σκωληκοειδίτιδα, νόσοι πνεύμονα). Κάποια πρέπει να χειρουργηθούν, ενώ άλλα χρειάζονται παρακολούθηση και αφαίρεση αν παρατηρηθεί αλλαγή. Στο σημείο αυτό, η εκτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό επινεφριδίων για δεύτερη γνώμη (second opinion) είναι απαραίτητη για κάθε τυχαίωμα ακόμα και εάν αυτό έχει χαρακτηρισθεί ως μικρότερο των 4 εκατοστών σε πόρισμα απεικόνισης, σύμφωνα με χειρουργούς, καθώς είναι πολύ συχνή η υποεκτίμηση των διαστάσεων από μη εξειδικευμένα κέντρα.
Στα ασφαλιστήρια υγείας εντοπίζεται παροχή για τη δεύτερη ιατρική γνώμη εφόσον την αιτηθεί ο ασφαλισμένος είτε ως μια πρόσθετη ιατρική γνώμη μετά την αρχική διάγνωση είτε διότι συντρέχει ανάγκη επιλογής της καταλληλότερης ιατρικής θεραπείας σύμφωνα με τη διάγνωση. Ενημερωθείτε σχετικά με τη σημαντική κάλυψη της επιπλέον ιατρικής γνώμης εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Φταίει ο θυρεοειδής που δεν χάνω βάρος – Και άλλοι πέντε μύθοι υγείας
Νεφροπαθείς: Καλύψεις και επιδόματα που παρέχει η ιδιωτική ασφάλιση
Αποκατάσταση κήλης: Τι καλύπτει η ασφάλεια – Τι ισχύει για τη ρομποτική χειρουργική