Ο θάνατος της Anne Heche αποτέλεσε πρώτη είδηση τις προηγούμενες ημέρες σε πολλά διεθνή μέσα, μία εβδομάδα μετά το τροχαίο που αποδείχθηκε μοιραίο για την ηθοποιό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της, η Heche νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που οδήγησαν σε εγκεφαλική ανοξία, μια βλάβη του εγκεφάλου λόγω ελλιπούς οξυγόνωσής του που αποτελεί εκ των συχνότερων αιτιών για καρδιακή ανακοπή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις για την Ελλάδα, 35.000 άτομα με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις θα εισαχθούν στα νοσοκομεία κάθε χρόνο οπότε και οι απαραίτητες εξετάσεις θα αναδείξουν τη σοβαρότητα του τραυματισμού και αν υπάρχει επικοινωνία με το περιβάλλον (σύγχυση ή /και διέγερση) ή βρίσκονται σε κώμα, κατάσταση πλήρους απώλειας συνείδησης και αδυναμίας ανταπόκρισης στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Η συνήθης πορεία του ατόμου σε κώμα, εφόσον δεν καταλήξει, είναι η βελτίωση της κατάστασής του μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες ή η μετάπτωση σε μη αναστρέψιμο ή παρατεταμένο κώμα, το άγρυπνο κώμα ή εξακολουθητική/μόνιμη φυτική κατάσταση (Permanent Vegetative State).
Στην κατάσταση αυτή οι ασθενείς διατηρούν την αυτόματη αναπνοή και καρδιαγγειακή λειτουργία, στερούνται όμως συνείδησης. Μπορεί να παρουσιάζουν κάποιες αυτόματες κινήσεις -τα μάτια μπορεί να ανοίγουν μετά από εξωτερικούς ερεθισμούς- εντούτοις δεν δύνανται να ανταποκρίνονται σε εντολές.
Τέλος, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), η μη αναστρέψιμη βλάβη του εγκεφάλου με απώλεια όλων των λειτουργιών του εγκεφαλικού στελέχους (ανώτερες ψυχικές και γνωσιακές λειτουργίες όπως μνήμη, σκέψη, αντίληψη, κ.α. και τα κέντρα ελέγχου ζωτικών λειτουργιών όπως η αυτόματη αναπνοή, η αρτηριακή πίεση κ.α.) σημαίνουν τον εγκεφαλικό θάνατο του ασθενούς και κατ’ επέκταση το βιολογικό τέλος του ασθενούς.
Μηχανική υποστήριξη ζωής – Κώμα και ασφαλιστικές παροχές
Ο εγκεφαλικός θάνατος της άτυχης ηθοποιού οδήγησε στην αποσύνδεσή της από τη Μηχανική Υποστήριξη Ζωής (Life Support Machine) ή τη διακοπή της τεχνητής υποστήριξης των οργάνων ορθότερα όπως επισημαίνουν φορείς, καθώς η υποστήριξη προβλέπεται να σταματήσει και οποιαδήποτε παράταση γίνεται ώστε οι συγγενείς να προλάβουν να αποχαιρετήσουν τον ασθενή ή για να διατηρηθούν τα όργανα εφόσον πρόκειται να μεταμοσχευθούν.
Η μηχανική υποστήριξη ζωής εφαρμόζεται και σε άτομα σε μόνιμη φυτική κατάσταση, περιπτώσεις για τις οποίες προκύπτουν νομικά και βιοηθικά ζητήματα, αφού η απόφαση για το τέλος της ζωής θα βαρύνει συχνά του οικείους κατόπιν συζήτησης με την ιατρική ομάδα, όπως συνέβη το 1976 και τη δικαστική απόφαση-ορόσημο που αναγνώριζε στους γονείς της Κaren Αnn Quinlan, μιας κοπέλας που υπέστη εγκεφαλική βλάβη από κατανάλωση αλκοόλ και ηρεμιστικών καταλήγοντας σε άγρυπνο κώμα, το δικαίωμα να λάβουν αποφάσεις ιατρικής φροντίδας στη θέση της και να διακοπεί η μηχανική υποστήριξη του αναπνευστήρα. Μετά τη διακοπή, η Karen παρέμεινε άλλα εννέα χρόνια σε φυτική κατάσταση ώσπου κατέληξε από πνευμονία.
Στο πλαίσιο της υποστήριξης ζωής ο ασθενής μπορεί να λάβει συγκεκριμένες θεραπείες όπως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), μηχανικό αερισμό, τεχνητή διατροφή και ενυδάτωση και, σε περιπτώσεις αναπόφευκτου θανάτου, υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.
Ο όρος «Μηχανική Υποστήριξη Ζωής (Life Support Machine)» εντοπίζεται στα συμβόλαια υγείας, αυστηρά όμως για συγκεκριμένο διάστημα όπως 30, 60 ή 90 ημέρες, μετά το πέρας του οποίου η εταιρεία παύει να καλύπτει τη δαπάνη. Σε πιο ακριβά συμβόλαια, τα οποία έχουν διευρυμένες παροχές, το διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει και το ένα έτος.
Οι ασφαλισμένοι πρέπει να ζητήσουν διευκρινίσεις από τον ασφαλιστικό τους διαμεσολαβητή σχετικά με την παροχή, η οποία σε κάποια συμβόλαια διευκρινίζεται ρητώς ότι δεν ενεργοποιείται εφόσον η τεχνητή υποστήριξη «δεv απoσκοπεί στηv πλήρη και οριστική απoκατάσταση της υγείας του ασφαλισμένου». Πρέπει ωστόσο να έχουν υπ’ όψιν ότι η κάλυψη της υγείας από την ιδιωτική ασφάλιση αφορά εν γένει την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της υγείας και θεραπείας του ασφαλισμένου.
Η μηχανική υποστήριξη ζωής πραγματοποιείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), για τις οποίες η νοσηλεία καλύπτεται κανονικά από το νοσοκομειακό πρόγραμμα και στις οποίες θα πιστοποιηθεί ο εγκεφαλικός θάνατος από τρεις ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων (αναισθησιολόγο, νευρολόγο ή νευροχειρουργό και τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς) μέσα από σειρά ειδικών και επαναλαμβανόμενων δοκιμασιών.
Τέλος, η περίπτωση «Κώμα» αποτελεί καλυπτόμενο κίνδυνο για το ασφαλιστικό πρόγραμμα «Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών» (διαβάστε σχετικά εδώ). Ωστόσο, σε κωματώδη κατάσταση μπορεί να περιέλθει ο ασφαλισμένος και μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, μια ακόμα περίπτωση που καλύπτεται από το εν λόγω πρόγραμμα. Συνεπώς η παροχή θα ενεργοποιηθεί για ένα από τα δύο περιστατικά.
Η αιτία του κώματος
Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κώμα όπως εγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, όγκοι εγκεφάλου, εγκεφαλική αιμορραγία, αιμάτωμα, επιληψία, διαβήτης, έμφραγμα, ηλεκτροπληξία, ψυχιατρικές παθήσεις κ.α. όπως και η δηλητηρίαση από αλκοόλ, ναρκωτικά, υπερβολικές δόσεις ηρεμιστικών, υπνωτικών ή άλλων φαρμάκων.
Η εταιρεία ενδεχομένως να μην αναλάβει τη νοσηλεία κωματώδους ασθενούς λόγω επιληψίας, ψυχιατρικών περιπτώσεων κ.λπ. που υπάγονται στις βασικές εξαιρέσεις των συμβολαίων. Έπειτα, είχαμε γράψει παλαιότερα για την περίπτωση αλκοολικού κώματος και πώς μπορεί να επηρεάσει την κάλυψη η ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, εδώ.Εξ ου και είναι αναγκαία η επικοινωνία με την εταιρεία.
Διαβάστε επίσης:
Νοσηλεία: Δύο tips για να επισπεύσετε την καταβολή αποζημίωσης
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας
Απαλλαγή Πληρωμής Ασφαλίστρων: Ανακαλύψτε πόσο διαρκεί αυτή η χρήσιμη κάλυψη