Κάθε χρόνο πάνω από 1.000 ταξιδιώτες αναφέρεται ότι έχουν προσβληθεί από τη Νόσο των Λεγεωνάριων (λεγεωνέλλωση), σημειώνει σε παλαιότερο οδηγό του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σημειώνοντας στην τελευταία επιδημιολογική έκθεσή του για το 2020 που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο ότι την αύξηση των περιστατικών ανέκοψε η πανδημία της COVID-19. Πρόκειται για οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από το βακτήριο λεγιονέλλα της πνευμονίας (Legionellae pneumofila) του γένους Legionella.
Η αναπνευστική λοίμωξη κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε καλοκαίρι αφού τα συστήματα κλιματισμού (air-condition) θεωρούνται εκ των κυριότερων πηγών μετάδοσης του βακτηρίου, όπως επίσης τα συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού, οι μπανιέρες και τα υδρομασάζ, οι θερμές ιαματικές πηγές, τα σιντριβάνια, οι υγραντήρες ατμόσφαιρας και οι αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Προ τριών μηνών δε, μια δυσάρεστη είδηση ανέσυρε στο προσκήνιο τη Νόσο των Λεγεωναρίων, ο θάνατος ενός επτάχρονου παιδιού σε Μονάδα Εντατική Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που αποδόθηκε στη λοίμωξη.
Σύμφωνα με τον Νικόλαο Χαΐνη, Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, το είδος λεγιονέλλα pneumofila ευθύνεται για το 90% των λοιμώξεων στον άνθρωπο ενώ η νόσος των λεγεωνάριων αποτελεί το 1-8% των πνευμονιών της κοινότητας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ολιγοήμερη αδυναμία και καταβολή ακολουθούμενα από μια περίοδο με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Ο βήχας (αρχικά ξηρός κατόπιν παραγωγικός) μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα προσβολής των πνευμόνων. Πολλά άτομα εμφανίζουν υψηλό πυρετό (περισσότερο από 39°C), συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (διάρροια, ναυτία, έμετο, στομαχικές διαταραχές), από το κεντρικό νευρικό σύστημα (πονοκέφαλο, σύγχυση, λήθαργο, ντελίριουμ), από την καρδιά (βραδυκαρδία) κ.λπ. Ανάλογα δε με την έκταση της πνευμονίας αλλά και τη συνύπαρξη ή όχι άλλων νοσημάτων, μπορεί να υπάρχει δύσπνοια ή και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Άτομα άνω των 50 ετών, καπνιστές, όσοι λαμβάνουν αγωγή με κορτικοστεροειδή, πάσχοντες από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, μεταμοσχευμένοι, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα απότελούν τις ευάλωτες ομάδες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας
Τα νοσοκομειακά προγράμματα αρχίζουν να καλύπτουν νοσηλευτικές δαπάνες για ασθένεια 30 ημέρες μετά την ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης δόσης ασφαλίστρου, ανάλογα με τους όρους και παροχές τους. Οι ασφαλισμένοι που εκδηλώνουν ύποπτα συμπώματα (εντός 2-10 ημερών και συνήθως σε 5-6 ημέρες) μπορούν να μεταβούν σε συμβεβλημένο με την εταιρεία (κατά προτίμηση) νοσοκομείο και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Η νοσοκομειακή κάλυψη από το συμβόλαιο περιλαμβάνει τις ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες, φάρμακα, αναγκαίες εξετάσεις στο πλαίσιο της νοσηλείας μεταξύ άλλων.
Όπως αναφέρει ο κ. Χαΐνης, η καθυστέρηση στη διάγνωση, η συνύπαρξη άλλων νοσημάτων, επιβαρυντικών παραγόντων (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ) ή η έκπτωση της άμυνας του οργανισμού (π.χ. χρόνια λήψη κορτιζόνης κ.λπ.), καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση της λεγεωνέλλωσης με κίνδυνο παράτασης του χρόνου νοσηλείας, εμφάνιση επιπλοκών και αύξηση της θνητότητας έως 15%. Ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι η νόσος είναι δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% των κρουσμάτων περίπου.
Αν ο ασθενείς χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ ή Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), οι δαπάνες θα καλυφθούν κανονικά από την ασφαλιστική εταιρεία καθώς θεωρούνται ως γενόμενες σε «εντός θέσης» νοσηλεία και δεν προβλέπεται οικονομική επιβάρυνση λόγω αλλαγής θέσης νοσηλείας (διαβάστε σχετικά εδώ).
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα
Καύσωνας – Καρδιαγγειακά επεισόδια: Τι καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας
Αποζημίωση μετά από ατύχημα: Το ξέρατε ότι εξαρτάται από το «καλό» σας χέρι;