Η 29η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας, μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το σπάνιο ρευματικό νόσημα και τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσής του. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων για το Σκληρόδερμα (Federation of European Scleroderma Associations – FESCA) με αφορμή την ημέρα θανάτου του μεγάλου Γερμανο-Ελβετού ζωγράφου Πάουλ Κλέε που έπασχε από τη νόσο (29 Ιουνίου 1940).
Πρόκειται για ένα επίμονο χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας -ανοσολογικοί μηχανισμοί με συμμετοχή περιβαλλοντικών, γονιδιακών, ορμονικών και ψυχολογικών παραγόντων- το οποίο, εξηγούν στο ygeiamou ειδικοί, προσβάλλει το δέρμα, τους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις καθώς και εσωτερικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, ο γαστρεντερικός σωλήνας, οι νεφροί κ.α..
Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι συνήθως δερματικά και αναπτύσσονται αθόρυβα σε διάστημα μηνών έως ετών. Περιλαμβάνουν τη σταδιακή σκλήρυνση και πάχυνση του δέρματος στα χέρια, το πρόσωπο και τα πόδια, με πλέον χαρακτηριστικά το φαινόμενο Raynaud (χρωματική αλλαγή στο δέρμα των δαχτύλων) που μπορεί να προηγηθεί έτη των υπολοίπων εκδηλώσεων, καθώς και τα σκληρά, πρησμένα δάκτυλα («αλλαντοειδής» διόγκωση).
Το σκληρόδερμα στα συμβόλαια υγείας
Όπως και άλλα σπάνια νοσήματα, η πάθηση δεν εντοπίζεται ρητώς στις καλύψεις ως (συστηματική) σκληροδερμία είτε σκληρόδερμα ή προοδευτική/προϊούσα συστηματική σκλήρυνση σε προγράμματα νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Ανευρίσκεται όμως σε ασφαλιστικό πρόγραμμα για Σοβαρές Ασθένειες μαζί με άλλες αυτοάνοσες νόσους όπως ο Συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος, και παθήσεις όπως η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση που αποτελεί μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές της σκληροδερμίας (8-12%) και την κύρια αιτία θανάτου των ασθενών. Για κεφάλαιο 10.000€, το ασφάλιστρο ορίζεται στα 100€ για άτομο 35 ετών.
Έχει ενδιαφέρον ότι την περίπτωση του σκληροδέρματος προσεγγίζουν ασφαλιστικοί σύμβουλοι από τη διεθνή αγορά, φέροντας αληθινές περιπτώσεις ως παραδείγματα για την εκτίμηση των πιθανοτήτων μια ασφαλιστική εταιρεία να αρνηθεί ή δεχθεί τον υποψήφιο, καθώς και του ύψους του πιθανού ασφαλίστρου για ένα συμβόλαιο υγείας ή ζωής. Σύμφωνα με κάποιους από αυτούς, κατά τον έλεγχο η εταιρεία θα ζητήσει πέρα από βασικά στοιχεία (ηλικία, ύψος, βάρος), την ημερομηνία διάγνωσης, πιθανές επιπλοκές, τη φαρμακευτική αγωγή, ιστορικό νοσηλειών, σε ποια όργανα του σώματος έχει εκδηλωθεί, κατά πόσο είναι ελεγχόμενα τα συμπτώματα, ιατρικές εξετάσεις, την πρόγνωση της πάθησης, πιθανές συννοσηρότητες και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής.
Τα παραπάνω ίσως ρωτήσει και ένας έμπειρος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής της εγχώριας αγοράς, εφόσον σκοπεύετε να συνάψετε μια ασφάλιση υγειονομικής φροντίδας χωρίς να αποκρύψετε την κατάσταση υγείας, όπως άλλωστε είθισται να συμβαίνει. Αν όμως δεν είστε μεταξύ των 2.500 ατόμων που εκτιμάται ότι πάσχουν από σκληρόδερμα στην Ελλάδα, θα ήταν φρόνιμο να έχετε μια ασφάλιση διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών επισκέψεων.
Αφενός η θεραπεία του συστηματικού σκληροδέρματος είναι επί το πλείστον φαρμακευτική και προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ανά περίπτωση και δεν απαιτείται νοσηλεία, αφετέρου τα συμπτώματα εξελίσσονται αργά, εκδηλώνονται κοντά στα 40 και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου. Άτομα με προαναφερθείσες δερματικές εκδηλώσεις και/είτε κακουχία, κόπωση, αδυναμία, απώλεια βάρους, χαμηλός πυρετός, συμπτώματα από το γαστρεντερικό, τους πνεύμονες ή τους μύες κ.α. θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ρευματολόγο.
Κάποιες από τις εξετάσεις που περιλαμβάνει η διάγνωση του σκληροδέρματος όπως αιματολογικός έλεγχος, ακτινογραφία θώρακα, η σπιρομέτρηση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, ο καρδιακός υπέρηχος και επιπλέον εξετάσεις για περιστατικά που κρίνεται αναγκαίο (π.χ. αξονική πνευμόνων υψηλής ευκρίνειας, οισοφαγογαστροσκόπηση) καθώς και η βιοψία του δέρματος ώστε να αποκλειστούν άλλες νόσοι με παρόμοια κλινική εικόνα καλύπτονται από τα εν λόγω ασφαλιστήρια. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή το αρμόδιο τμήμα της ασφαλιστική σας εταιρείας.
Εφόσον οριστικοποιηθεί η θετική διάγνωση του σκληροδέρματος, η κάλυψη στο πλαίσιο βασικού νοσοκομειακού προγράμματος θα ακολουθήσει το πιθανότερο τη λογική για άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Ενημερωθείτε σχετικά εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Έξοδα Νοσηλείας: Πώς αποζημιώνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα
Ασφάλεια ζωής – Δικαιούχοι: Πόσο εύκολα θα αποζημιωθούν
Ασφάλιση – Κιρσοί: Ποιες θεραπείες καλύπτει το συμβόλαιο