Μια ανάσα απέχουμε πλέον από τον Ιούνιο, τον μήνα που θα σηματοδοτήσει και ημερολογιακά την άφιξη του καλοκαιριού. Ο υδράργυρος των τελευταίων ημερών έδωσε το έναυσμα για τα πρώτα μπάνια της εποχής και οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως ο ήλιος, οι παραλίες και η θάλασσα είναι πιο ευχάριστα όταν συνδυάζονται με προστασία. Προστασία από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία όχι μόνο για το δέρμα αλλά και τα μάτια.
Μόλις ένας στους τρεις θα μεριμνήσει να προφυλάξει τα μάτια του φορώντας γυαλιά, είχε διαπιστώσει παλαιότερη αμερικανική έρευνα, παρά το ότι τρεις στους τέσσερις γνωρίζουν τους δυνητικούς κινδύνους από την έκθεση στον ήλιο. Η επικίνδυνη αμέλεια θα επιφέρει ενδεχομένως βλάβες στον κερατοειδή και αμφιβληστροειδή χιτώνα, τον κρυσταλλοειδή φακό, τα βλέφαρα και τον επιπεφυκότα, επισημαίνουν οι οφθαλμίατροι.
Οι συνέπειες από την υπερέκθεση των ματιών στον ήλιο μπορεί να βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες. Αναλόγως της πληγείσας περιοχής των οθφαλμών, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν:
- φωτοκερατίτιδα (έγκαυμα του κερατοειδούς ή ηλιακό έγκαυμα των ματιών), μια οξεία επίπτωση της έκθεσης στον ήλιο που συνοδεύεται από έντονο πόνο και αίσθηση ύπαρξης άμμου στα μάτια, η οποία θα εκδηλωθεί έξι έως δέκα ώρες μετά την υπερέκθεση, μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τύφλωση και θα οδηγήσει πολλούς στα επείγοντα
- στεάτιο και πτερύγιο, καλοήθεις εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον επιπεφυκότα που συνδέονται με τη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο και τους χρόνιους ερεθισμούς και η αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να περιλαμβάνει οφθαλμικές σταγόνες ή χειρουργείο για το πρώτο και επέμβαση επέμβαση για το δεύτερο αν πλησιάζει τον οπτικό άξονα και απειλεί την όραση
- καταρράκτη λόγω υπερέκθεσης στον ήλιο (10% των περιπτώσεων με την οφθαλμοπάθεια)
- καρκίνοι στα βλέφαρα και το εσωτερικό του ματιού, όπως το μελάνωμα στον επιπεφυκότα ή το βλέφαρο, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, διάφοροι όγκοι αλλά και προκαρκινικές βλάβες όπως η ακτινωτή κεράτωση (ηλιακή κεράτωση ή σημάδια από τον ήλιο)
- εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σχετίζομενη με χρόνια έκθεση στον ήλιο, μια οφθαλμοπάθεια που προκαλεί τη βαθμιαία απώλεια της κεντρικής όρασης για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία.
Ασφαλιστικές καλύψεις για τα μάτια
Στα συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης, στον πίνακα με τις «Οφθαλμολογικές Επεμβάσεις», θα εντοπιστούν όλες σχεδόν οι παθήσεις των ματιών που σχετίζονται με την ηλιακή ακτινοβολία και αντιμετωπίζονται χειρουργικά ή τουλάχιστον η επέμβαση για επιπλοκές τους. Έτσι, στις μικρές επεμβάσεις συνήθως θα συμπεριληφθούν η αφαίρεσης ογκιδίου και η βιοψία δακρυϊκού αδένα, ογκιδίου και οφθαλµικών ιστών, η αφαίρεση πτερυγίου, στις μεσαίες η μεταµόσχευση επιπεφυκότα ή ένθεση και αφαίρεση ενδοφακού (π.χ. σε περίπτωση καταρράκτη) και στις μεγάλες ή βαριές η βιρεκτοµή, επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση εκτεταμένης αιμορραγίας σε περίπτωση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κ.α..
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά αφού κάθε ασφαλιστική εταιρεία αξιολογεί διαφορετικά τη βαρύτητα αρκετών επεμβάσεων και έτσι το όριο κάλυψης της οθφαλμολογικής επέμβασης -όπως 100€ για πολύ μικρές έως 3.500€ για ειδικές- να διαφέρει αναλόγως τον πάροχο ασφάλισης.
Για περιπτώσεις καρκίνου όπως το οφθαλμικό μελάνωμα, το ygeiamou έχει ενημερώσει σχετικά με το πώς καλύπτεται η κακοήθεια (διαβάστε εδώ).
Για έκτακτα περιστατικά πάλι, όπως στην περίπτωση ηλιακού εγκαύματος στα μάτια, πρέπει να γνωρίζετε ότι καλύπτονται οι δαπάνες που έγιναν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου ή κλινικής για την καταστολή των συμπτωμάτων. Απαιτείται η διενέργεια ιατρικής επίσκεψης ή διαγνωστικής εξέτασης ή φαρμακευτικής αγωγής ή ιατρικής πράξης (περισσότερα εδώ).
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τη σημασία του διαγνωστικού ελέγχου. Τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα εξασφαλίζουν ιατρικές επισκέψεις και οφθαλμολογικές εξετάσεις δωρεάν ή σε προνομιακές τιμές, προσφέροντας το πολύτιμο πλεονέκτημα του χρόνου. Η έγκαιρη διάγνωση μιας πάθησης μπορεί να αποβεί σωτήρια.
Μην ξεχνάτε: Κάθε περίπτωση μπορεί να καλύπτεται έπειτα από συγκεκριμένη χρονική αναμονή όπως έξι μήνες για τον καταρράκτη ή δύο έτη για παθήσεις κερατοειδούς χιτώνα. Είναι έπειτα βασικό η οφθαλμοπάθεια να μην προϋπήρχε της ασφαλιστικής σύμβασης.
Για ποιους θα αποβεί «σωτήρια» η κάλυψη
Οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν ότι οι βλάβες και παθήσεις από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν κάνουν διακρίσεις και αφορούν κάθε ηλικία. Μπορεί ο καταρράκτης να αναπτύσσεται αργά και να αφορά μεγαλύτερες ηλικίες, το πτερύγιο όμως, γνωστό και ως «μάτι του σέρφερ» θα «χτυπήσει» εφήβους ή νέους ανθρώπους που εμπλέκονται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά σε δραστηριότητες όπως το σερφ, το θαλάσσιο σκι, το ψάρεμα, την καλλιέργεια γης κ.α..
Έπειτα, στις ευάλωτες ομάδες ανήκουν μικρά παιδιά που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμοπάθειας λόγω μεγαλύτερης ετήσιας έκθεσης στον ήλιο και «ανώριμο» οπτικό σύστημα καθώς και άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια, διάφορες οφθαλμοπάθειες (π.χ. γλαύκωμα, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κ.α.), με προηγούμενη εγχείριση καταρράκτη, διαθλαστικές επεμβάσεις ή φωτοδυναμική θεραπεία για εκφύλιση ωχράς κηλίδας καθώς και υπό φαρμακευτική αγωγή που αυξάνει τη φωτοευαισθησία
Διαβάστε επίσης:
Θέλετε να διορθώσετε τη μυωπία σας με λέιζερ; Τι καλύπτει η ασφαλιστική
Ασφάλιση – Παιδί: Πώς καλύπτεται η επέμβαση για τον στραβισμό
Ασφαλιστήριο: Ποιες οφθαλμολογικές επεμβάσεις καλύπτει και ποιες όχι